Risotto cytrynowe i łosoś jurajski

image_pdfPobierz PDF

Szybki obiad w 30 minut? Takie lubię najbardziej.

Łosoś jurajski w połączeniu z cytrynowym risotto to propozycja na wykwintne i lekkostrawne danie.

W naszym domu lubimy różne rodzaje risotto. Na blogu znajdziesz np. risotto ze szparagami, risotto z grzybami, a także buraczane risotto.

W książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i nowocześnie czeka na Ciebie risotto z pieczarkami portobello.

W zależności od użytych składników danie może być wegańskie, rybne lub mięsne. Tym razem przygotowałam orzeźwiające risotto cytrynowe, które wspaniale się komponuje z łagodnym smakiem pieczonego łososia.

Całości smaku dodaje również ulubiona sałatka mojego alergika, którą nazywa salsą. Przepis pojawi się na blogu niebawem.

Uwaga! Takie przyprawy jak ostra papryka czy czarny pieprz często uczulają, w tym daniu mogą zostać pominięte lub zastąpione np. pieprzem białym lub syczuańskim.

Osoby reagujące na ryby mogą przygotować takie risotto w wersji wegańskiej np. z dodatkiem dyni, cukinii czy kopru włoskiego.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego.

Risotto cytrynowe i łosoś jurajski

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 3 porcje risotto, 2 porcje łososia

Składniki:

na risotto

  • 300 g ryżu arborio (do risotto)
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (dla dzieci możemy pominąć)
  • sok z ½ cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny bio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • kawałek świeżej ostrej papryki
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo

  • 400 g łososia jurajskiego ze skórką
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól himalajska drobna
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie risotto:

  1. Ryż dokładnie płuczemy, odsączamy z wody.
  2. Wywar warzywny łączymy z winem.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekane cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, szklimy krótką chwilę.
  4. Dodajemy ryż, smażymy na średnim ogniu, mieszamy.
  5. Kiedy ryż będzie już suchy dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
  6. Porcjami ok. 100 ml wlewamy do ryżu wywar warzywny z winem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu.
  7. Ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki
  8. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
  9. Podajemy od razu, gorące, posypane zieloną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem.

Przygotowanie łososia:

  1. Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy na dwie lub trzy porcje, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy, skórką do dołu.
  2. Na wierzchu ryby układamy plasterki cytryny, a obok gałązkę świeżego rozmarynu.
  3. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 20 minut, w tym samym czasie przygotowujemy risotto.
  4. Podajemy na ciepło na risotto cytrynowym.

Wskazówki:

Wywar warzywny możemy zrobić rozpuszczając warzywną kostkę bio w 500 ml gorącej przegotowanej wody.  

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Risotto cytrynowe i łosoś jurajski"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.