Risotto z grzybami

Delikatne w smaku, pachnące lasem letnie risotto z grzybami świetnie sprawdza się na wakacyjny obiad.

Biegając leśnymi ścieżkami natknęłam się na pięknego borowika, którego wykorzystałam do przygotowania dania.

Risotto możemy przygotować także wyłącznie z kurkami.

 

Osoby z atopowym zapaleniem skóry niestety bardzo często reagują alergicznie na ryż.

Mojemu alergikowi podaję kaszę jaglaną lub komosę ryżową z kurkami.

 

Życzę Smacznego

Risotto z grzybami

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 duży borowik
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 250 g ryżu na risotto (arborio)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego (można pominąć)
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy wywar warzywny (podczas wakacyjnego pobytu można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio:), którą rozpuszczamy w 750 ml gorącej, przegotowanej wody)
  2. Grzyby oczyszczamy, kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
  3. W dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, od razu dodajemy grzyby, solimy i podsmażamy na średnim ogniu około minuty
  4. Dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, mieszamy
  5. Porcjami ok. 100 ml wlewamy wywar warzywny, gotujemy ryż na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu, ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu
  6. Do ostatniej porcji wywaru dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, wlewamy do ryżu, gotujemy aż wywar całkowicie wsiąknie, ryż będzie miękki
  7. Danie doprawiamy solą do smaku zdejmujemy z ognia
  8. Podajemy od razu, gorące, posypane np. zieloną natką pietruszki lub rukolą

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Risotto z grzybami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.