Deser chia z frużeliną jagodową

Deser z nasionami szałwi hiszpańskiej stał się tak popularny, że można go spotkać w każdym barze i na każdym blogu.

O nasionach chia pisałam już kwietniu 2013 r.:)

Nasiona chia stały się znane dzięki biegaczom i ultramaratończykowi Scottowi Jurkowi.

Słynny napój izotoniczny Iskiate to nieodłączny element moich treningów biegowych.  

Taki chia deser przygotowuje się w bardzo prosty sposób, więc po co przepłacać, jak możemy zrobić go samodzielnie w domu.

 

Na blogu znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem nasion chia.

 

Zaparszam i życzę Smacznego

Deser z chia z jagodową frużeliną

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 5 łyżek nasiona chia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki syropu roślinnego
  • frużelina jagodowa (przygotowuje się ją podobnie jak frużelinę wiśniową)

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy wraz z wodą, dodajemy nasiona chia i syrop roślinny, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na całą noc
  2. Rano zimny deser przekładamy do mniejszych pucharków, słoiczków czy szklanek, dodajemy przygotowaną i schłodzoną frużelinę jagodową
  3. Deser dekorujemy owocami i listkiem mięty, podajemy schłodzony
  4. Przechowujemy w lodówce

Wskazówki:

Zamiast mleka kokosowego możemy użyć innego dozwolonego mleka np. jaglanego.

Owoce możemy zmiksować na mus.

Przepis na frużelinę jagodową znajdziesz w mojej trzeciej książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi”

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Deser chia z frużeliną jagodową"

  • comment-avatar
    Kompensor 7 sierpnia 2016 (08:20)

    Niesamowicie wygląda. Nie dziwię się, że zrobił furorę w lokalach. Już sama nazwa jest przyciągająca, bo to coś nowego. Muszę częściej zwracać uwagę na takie smakołyki na wyjściach.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.