Deser z nasionami szałwi hiszpańskiej stał się tak popularny, że można go spotkać w każdym barze i na każdym blogu.
O nasionach chia pisałam już kwietniu 2013 r.:)
Nasiona chia stały się znane dzięki biegaczom i ultramaratończykowi Scottowi Jurkowi.
Słynny napój izotoniczny Iskiate to nieodłączny element moich treningów biegowych.
Taki chia deser przygotowuje się w bardzo prosty sposób, więc po co przepłacać, jak możemy zrobić go samodzielnie w domu.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem nasion chia.
Zaparszam i życzę Smacznego
Deser z chia z jagodową frużeliną
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 5 łyżek nasiona chia
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 2-3 łyżki syropu roślinnego
- frużelina jagodowa (przygotowuje się ją podobnie jak frużelinę wiśniową)
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy wraz z wodą, dodajemy nasiona chia i syrop roślinny, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na całą noc
- Rano zimny deser przekładamy do mniejszych pucharków, słoiczków czy szklanek, dodajemy przygotowaną i schłodzoną frużelinę jagodową
- Deser dekorujemy owocami i listkiem mięty, podajemy schłodzony
- Przechowujemy w lodówce
Wskazówki:
Zamiast mleka kokosowego możemy użyć innego dozwolonego mleka np. jaglanego.
Owoce możemy zmiksować na mus.
Przepis na frużelinę jagodową znajdziesz w mojej trzeciej książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
1 Reply to "Deser chia z frużeliną jagodową"
Kompensor 7 sierpnia 2016 (08:20)
Niesamowicie wygląda. Nie dziwię się, że zrobił furorę w lokalach. Już sama nazwa jest przyciągająca, bo to coś nowego. Muszę częściej zwracać uwagę na takie smakołyki na wyjściach.