Jagodzianki orkiszowe wegańskie

Lato a zwłaszcza lipiec, to czas jagód.

Jagody i borówki bardzo rzadko uczulają, więc tym bardziej warto aby alergicy cieszyli się ich cennymi wartościami.

Jagody to nasz polski „superfood”, sę bogate w antyoksydanty i witaminę C.

Pamiętajmy, aby dokładnie je umyć ciepłą wodą przed podaniem.

Moje jagodzianki orkiszowe upiekłam w prodiżu. W apartamencie, w którym mieszkamy nad polskim morzem, nie mamy piekarnika.

Stary prodiż od babci Zosi świetnie się sprawdza w takich warunkach.

Po więcej przepisów na tradycyjne, polskie dania w wersji dla alergików zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Wielki Powrót“.

Przepisy na różne wypieki, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości, znajdziesz natomiast w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Zostały ostatnie egzemplarze! Nie przewiduję wznowienia tej publikacji.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Jagodzianki orkiszowe

(wegańskie)

Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h

Ilość: 12-14 szt.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli himalajskiej
  • 275 ml napoju roślinnego, u mnie orkiszowego
  • 1 łyżka śmietany owsianej o temperaturze pokojowej (zamiast owsianej można użyć inną śmietanę roślinna np. kokosową)
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g cukru pudru trzcinowego

na nadzienie:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej

na lukier:

  • 125 g cukru pudru trzcinowego lub kokosowego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka odlanego z całości porcji, dodajemy 1 łyżkę mąki z odmierzonej porcji, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, pozostały ciepły napój roślinny, śmietanę, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut stopniowo dolewając olej.
  3. Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto układamy w natłuszczonej misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na natłuszczoną olejem stolnicę, odgazowujemy, krótko zarabiamy formując wałek i dzielimy na 12 lub 14 równych części.
  5. Jagody dokładnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, słodzimy i posypujemy skrobią z tapioki.
  6. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy w dłoni na średnicę ok. 10 cm, na jego środek nakładamy łyżeczkę przygotowanych jagód, placek dokładnie zlepiamy tworząc duży pieróg, zlepienie spłaszczamy, podwijamy do spodu formułując owalną bułeczkę.
  7. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy je śmietaną roślinną.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  9. Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż staną się rumiane).
  10. Gotowe jagodzianki studzimy na kratce i opcjonalnie lukrujemy.

Przygotowujemy lukier: do cukru stopniowo dodajemy sok z cytryny, dokładnie rozcieramy go tworząc lukier

Wskazówki:

Jeśli pieczemy jagodzianki w prodiżu, bułeczki do wyrośnięcia układamy od razu na papierze do pieczenia i wraz z nim przekładamy je uważnie do prodiża.

Możemy także wyłożyć dno prodiża papierem i przenieść pojedynczo wyrośnięte bułeczki, stracą one jednak trochę na wyrośnięciu.

Pieczemy w nagrzanym prodiżu ok. 15-20 minut. Czynność powtarzamy 3-4 krotnie w zależności od wielkości i ilości bułeczek.

Jagodzianki orkiszowe, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

14 komentarzy to "Jagodzianki orkiszowe wegańskie"

  • comment-avatar
    dybylyy 3 sierpnia 2016 (14:19)

    Czy moge pominac smarowanie smietana przed pieczeniem? Mam wszystko, oprocz smietany:)

    • comment-avatar
      Kama Wolsk 3 sierpnia 2016 (17:51)

      nie spotkałam się nigdy z taką śmietaną

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 5 sierpnia 2016 (11:53)

        Śmietana owsiana jest dostępna w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, w Piotrze i Pawle też jest. Ja używam firmy Outly, moim zdaniem najlepsza.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 sierpnia 2016 (11:52)

      Oczywiście można nie smarować bułeczek przed pieczeniem. Te na zdjęciu nie były smarowane:)

  • comment-avatar
    berry 11 lipca 2017 (23:38)

    Czy można składniki orkiszowe wymienić oraz drożdże?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 lipca 2017 (20:58)

      Wszystko da się zamienić, efekt jednak będzie inny i pytanie na co?

      • comment-avatar
        berry 13 lipca 2017 (20:37)

        Na płatki jaglane bądź mąkę z amarantusa lub jaglaną ? Zamiast drożdży- proszek gluten free?

    • comment-avatar
      Basia 4 lipca 2021 (09:55)

      A czy zamiast śmietany owsianej można użyć kokosowej kwaśnej?

  • comment-avatar
    Aga 1 lipca 2021 (21:18)

    Co daje śmietana w przepisie? Czy dużo zmieni jej pominięcie?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 lipca 2021 (17:47)

      Można pominąć, choć nadaje większą elastyczność ciasta. W razie czego łyżkę więcej płynu dodać.

  • comment-avatar
    Aneta 27 lipca 2021 (13:13)

    W końcu trafiłam na idealny przepis. Jaodzianki wychodzą puszyste i mięciutkie. Użyłam mleka kokosowego i śmietanki także kokosowej. Perfekcyjne i przepyszne. 🙂 Dziękuję za przepis.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 lipca 2021 (14:37)

      Na mleku kokosowym zapewne jeszcze lepsze 🙂 Dużo przyjemności życzę!

    • comment-avatar
      Beata 26 października 2021 (19:02)

      Jagodzianki pyszne. My robimy też w wersji z borówkami i malinami.
      Bardzo polecam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.