Lato a zwłaszcza lipiec, to czas jagód.
Jagody i borówki bardzo rzadko uczulają, więc tym bardziej warto aby alergicy cieszyli się ich cennymi wartościami.
Jagody to nasz polski „superfood”, sę bogate w antyoksydanty i witaminę C.
Pamiętajmy, aby dokładnie je umyć ciepłą wodą przed podaniem.
Moje jagodzianki orkiszowe upiekłam w prodiżu. W apartamencie, w którym mieszkamy nad polskim morzem, nie mamy piekarnika.
Stary prodiż od babci Zosi świetnie się sprawdza w takich warunkach.
Po więcej przepisów na tradycyjne, polskie dania w wersji dla alergików zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Wielki Powrót“.
Przepisy na różne wypieki, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości, znajdziesz natomiast w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Zostały ostatnie egzemplarze! Nie przewiduję wznowienia tej publikacji.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Jagodzianki orkiszowe
(wegańskie)
Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h
Ilość: 12-14 szt.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli himalajskiej
- 275 ml napoju roślinnego, u mnie orkiszowego
- 1 łyżka śmietany owsianej o temperaturze pokojowej (zamiast owsianej można użyć inną śmietanę roślinna np. kokosową)
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 50 g cukru pudru trzcinowego
na nadzienie:
- 200 g jagód
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
na lukier:
- 125 g cukru pudru trzcinowego lub kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny lub wody
Przygotowanie:
- Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka odlanego z całości porcji, dodajemy 1 łyżkę mąki z odmierzonej porcji, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, pozostały ciepły napój roślinny, śmietanę, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut stopniowo dolewając olej.
- Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto układamy w natłuszczonej misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na natłuszczoną olejem stolnicę, odgazowujemy, krótko zarabiamy formując wałek i dzielimy na 12 lub 14 równych części.
- Jagody dokładnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, słodzimy i posypujemy skrobią z tapioki.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczamy w dłoni na średnicę ok. 10 cm, na jego środek nakładamy łyżeczkę przygotowanych jagód, placek dokładnie zlepiamy tworząc duży pieróg, zlepienie spłaszczamy, podwijamy do spodu formułując owalną bułeczkę.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy je śmietaną roślinną.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż staną się rumiane).
- Gotowe jagodzianki studzimy na kratce i opcjonalnie lukrujemy.
Przygotowujemy lukier: do cukru stopniowo dodajemy sok z cytryny, dokładnie rozcieramy go tworząc lukier
Wskazówki:
Jeśli pieczemy jagodzianki w prodiżu, bułeczki do wyrośnięcia układamy od razu na papierze do pieczenia i wraz z nim przekładamy je uważnie do prodiża.
Możemy także wyłożyć dno prodiża papierem i przenieść pojedynczo wyrośnięte bułeczki, stracą one jednak trochę na wyrośnięciu.
Pieczemy w nagrzanym prodiżu ok. 15-20 minut. Czynność powtarzamy 3-4 krotnie w zależności od wielkości i ilości bułeczek.
14 komentarzy to "Jagodzianki orkiszowe wegańskie"
dybylyy 3 sierpnia 2016 (14:19)
Czy moge pominac smarowanie smietana przed pieczeniem? Mam wszystko, oprocz smietany:)
Kama Wolsk 3 sierpnia 2016 (17:51)
nie spotkałam się nigdy z taką śmietaną
Katarzyna Jankowska 5 sierpnia 2016 (11:53)
Śmietana owsiana jest dostępna w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, w Piotrze i Pawle też jest. Ja używam firmy Outly, moim zdaniem najlepsza.
Katarzyna Jankowska 5 sierpnia 2016 (11:52)
Oczywiście można nie smarować bułeczek przed pieczeniem. Te na zdjęciu nie były smarowane:)
berry 11 lipca 2017 (23:38)
Czy można składniki orkiszowe wymienić oraz drożdże?
Katarzyna Jankowska 12 lipca 2017 (20:58)
Wszystko da się zamienić, efekt jednak będzie inny i pytanie na co?
berry 13 lipca 2017 (20:37)
Na płatki jaglane bądź mąkę z amarantusa lub jaglaną ? Zamiast drożdży- proszek gluten free?
Basia 4 lipca 2021 (09:55)
A czy zamiast śmietany owsianej można użyć kokosowej kwaśnej?
Katarzyna Jankowska 5 lipca 2021 (06:29)
Tak, można zamienić:)
Aga 1 lipca 2021 (21:18)
Co daje śmietana w przepisie? Czy dużo zmieni jej pominięcie?
Katarzyna Jankowska 2 lipca 2021 (17:47)
Można pominąć, choć nadaje większą elastyczność ciasta. W razie czego łyżkę więcej płynu dodać.
Aneta 27 lipca 2021 (13:13)
W końcu trafiłam na idealny przepis. Jaodzianki wychodzą puszyste i mięciutkie. Użyłam mleka kokosowego i śmietanki także kokosowej. Perfekcyjne i przepyszne. 🙂 Dziękuję za przepis.
Katarzyna Jankowska 27 lipca 2021 (14:37)
Na mleku kokosowym zapewne jeszcze lepsze 🙂 Dużo przyjemności życzę!
Beata 26 października 2021 (19:02)
Jagodzianki pyszne. My robimy też w wersji z borówkami i malinami.
Bardzo polecam