Nasze lubione kruche ciasto to Galette ze śliwkami.
Na bazie tego przepisu przygotowałam wersję galette z rabarbarem i borówkami.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Galette z rabarbarem i borówkami
(wegańskie)
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 9 porcji
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g margaryny wegańskiej
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub kokosowego
- 50 ml zimnej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
Na wypełnienie:
- 200 g rabarbaru (2 laski)
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
- 100 g borówek
- 1 łyżka mąki z tapioki
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól oraz zimną wegańską margarynę, siekamy najlepiej przy użyciu specjalnego siekacza
- Dodajemy zimną wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
- Gotowe ciasto możemy zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce do schłodzenia na około pół godziny lub wykorzystać od razu
- Myjemy rabarbar i kroimy w mniejsze kawałki ok. 5 cm szerokośći, oprószamy cukrem trzcinowym i tapioką, mieszamy (rabarbar musi obtoczyć się w mieszance suchych składników)
- Borówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
- Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim ciasto i formujemy je ręcznie lub przy pomocy wałka w kształt koła o średnicy mniej więcej 23-25cm
- Owoce układamy na cieście zostawiając jedynie po 2-3 cm wolnego brzegu, który następnie zaginamy do środka (owoce powinny być częściowo pokryte ciastem, a po środku odkryte)
- Przy użyciu widelca robimy tzw. szczypanki na cieście, dociskając lekko ciasto do owoców
- Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto 35-40 minut
- Upieczone kruche ciasto wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe
No Replies to "Galette z rabarbarem i borówkami"