Gruszki karmelizowane bez cukru

Podczas naszych wakacji nad morzem przygotowałam deser z tapioki. Tym razem podałam go z dodatkiem karmelizowanych gruszek. Gruszki karmelizowane w melasie z chleba świętojańskiego są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru.

Takie gruszki można podać jako samodzielne danie deserowe lub wykorzystać do lodów czy naleśników.

Zapraszam i życzę Smacznego

Gruszki karmelizowane

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda, gruszki skrapiamy sokiem z cytryny
  2. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego
  3. Na gorącej melasie ostrożnie układamy gruszki, zmniejszamy ogień i smażymy około 3 minuty z jednej strony
  4. Wierzch gruszek polewamy gorącą melasą, odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do deserów
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Gruszki karmelizowane bez cukru"

  • comment-avatar
    Petco 29 sierpnia 2016 (18:15)

    Same gruszki średnio mi smakują, ale w takim podaniu – to co innego. Jakoś staram się nie łączyć owoców z czymś, co kojarzy mi się ze słodyczami, ale to naprawdę interesująco wygląda i pewnie smakuje…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2016 (15:44)

      Dla alergika ważne jest również to, że owoc upieczony, uduszony jest mniej alergizujący stąd też moje próby podawania w innej postaci niż surowa:) Melasa z chleba świętojańskiego ma karmelowy smak i takie gruszki to już uczta!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.