Podczas naszych wakacji nad morzem przygotowałam deser z tapioki. Tym razem podałam go z dodatkiem karmelizowanych gruszek. Gruszki karmelizowane w melasie z chleba świętojańskiego są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru.
Takie gruszki można podać jako samodzielne danie deserowe lub wykorzystać do lodów czy naleśników.
Zapraszam i życzę Smacznego
Gruszki karmelizowane
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 2 gruszki twarde
- 3-4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda, gruszki skrapiamy sokiem z cytryny
- Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego
- Na gorącej melasie ostrożnie układamy gruszki, zmniejszamy ogień i smażymy około 3 minuty z jednej strony
- Wierzch gruszek polewamy gorącą melasą, odstawiamy do wystudzenia i wykorzystujemy do deserów
2 komentarze to "Gruszki karmelizowane bez cukru"
Petco 29 sierpnia 2016 (18:15)
Same gruszki średnio mi smakują, ale w takim podaniu – to co innego. Jakoś staram się nie łączyć owoców z czymś, co kojarzy mi się ze słodyczami, ale to naprawdę interesująco wygląda i pewnie smakuje…
Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2016 (15:44)
Dla alergika ważne jest również to, że owoc upieczony, uduszony jest mniej alergizujący stąd też moje próby podawania w innej postaci niż surowa:) Melasa z chleba świętojańskiego ma karmelowy smak i takie gruszki to już uczta!