Foccacia orkiszowa Magdy

Zamiast pieczywa foccacia! Idealna na kolację lub jako “kanapka” do szkoły, sprawdza się także podczas podróżowania i zwiedzania:)

Wersja na zdjęciu została przygotowana przez ciocię Alergika. MAG spróbuje wyczarować wersję bezglutenową, trafi do kolejnej książki:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Foccacia orkiszowa Magdy

(wegańska)

Czas przygotowania: ok. 1,5 h + 20minut pieczenia

Ilość: 1 foccacia o rozmiarach 45×35 cm

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 12g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 350 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 350 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 50 g oliwy z oliwek

na wierzch foccacii

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 10 oliwek zielonych bez pestek
  • 2 łyżki suszonego tymianku wymieszanego z suszonym rozmarynem lub oregano
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej grubozianistej (można zmniejszyć ilość)

Przygotowanie:

  1. Drożdże umieszczamy w misce, łączymy z cukrem, dodajemy 100 ml ciepłej wody i łyżkę mąki mieszamy tworząc rozczyn, odstawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, drobną sól, pozostałą wodę i ok. 20 ml oliwy, ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, smarujemy je olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (przykrywamy czystą ściereczką)
  3. Czosnek rozdrabniamy, umieszczamy w misce, dolewamy pozostałą oliwę, zioła, połówki pomidorków i oliwki, mieszamy
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra dół lub termoobieg
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą (45×35 cm), rozprowadzamy je równomiernie na grubość ok. 1,5 cm, w cieście palcami robimy równomierne zagłębienia i umieszczamy w nich połówki pomidorków (wypukłą częścią do dołu) na przemian z oliwkami
  6. Ciasto polewamy pozostałą marynatą, posypujemy grubą solą i ewentualnie świeżym rozmarynem
  7. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku, foccacię pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor

Wskazówki:

Używając drożdży instant także robię rozczyn:)

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Foccacia orkiszowa Magdy"

  • comment-avatar
    Kristal 29 sierpnia 2016 (16:35)

    Tak się zastanawiałam, do czego to porównać. Ni to pizza, ni ciasto, a wygląda fantastycznie. Dla dzieci im ciekawiej coś wygląda, tym łatwiej uchodzi do żołądka. Nam zresztą też, co tu dużo gadać 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2016 (15:46)

      Foccacia powstaje na bazie ciasta podobnego do pizzy. Jest bardziej puszysta i nadaje się jako samodzielna przekąska. Ja bardziej bym ją zaliczyła właśnie do rodzaju chleba:) Różnorodność ma znaczenie:)

  • comment-avatar
    33opony 26 września 2016 (21:47)

    No to pani Magda się postarała. przepis bardzo fajny, wspomoże moją ubogą dietę podczas domowych spotkań towarzyskich. Na domówkę w sam raz, a i goście mogą być zadziwieni.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 września 2016 (07:03)

      Fajnie jest mieć w rodzinie osoby, które rozumieją ograniczenia dietetyczne innych:) Życzę udanej domówki!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.