fbpx

Kruche cytrynowe ciasto ze śliwkami

Przeglądając wrześniowe wydanie magazynu Kuchnia, natknęłam się na kilka przepisów ze śliwkami. Przepis na „Galette ze śliwkami” od razu mi się spodobał. Zabrałam się więc od ręki za jego przerabianie i tworzenie ciasta, jakie mógłby zjeść mój Mały Alergik.

Po oryginalny przepis odsyłam na strony gazety, a ja prezentuję moją wersję, bliską oryginałowi.
Użyłam w tym cieście masła klarowanego, mój syn bardzo dobrze je toleruje, a masło przygotowuję samodzielnie. Przepis na masło klarowane znajdziecie TUTAJ
Nie wszyscy uczuleni mogą jednak na takie masło sobie pozwolić, więc następnym razem wypróbuję moją wersję ciasta, ale na margarynie bezmlecznej. 
 
Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami jest tak pyszne, że nic tylko je powtórzyć. Mam w planach wypróbować je także w wersji z jabłkami. 
Cytryny także nie dla wszystkich są dozwolone, ale wystarczy je w przepisie pominąć i też będzie smacznie.
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Kruche cytrynowe ciasto ze śliwkami

 
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut
CZAS PIECZENIA:40 minut
Składniki na kruche ciasto cytrynowe: 
  • 240 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 lub 750
  • 2  łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 150 g wegańskiej margaryny lub zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 600-800 g dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50-100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu lub wanilii w proszku

oraz

  • 1 pełna łyżka śmietany owsianej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można pominąć)
  • płatki migdałowe do posypania ciasta (u mnie ok. 30g) można pominąć

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimną wegańską margarynę lub masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny (ciasto nie musi być chłodzone jeśli się spieszymy
  4. W tym czasie przygotowujemy owoce; śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na pół, dodajemy do nich sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier, mąkę, cynamon i szczyptę soli i całość mieszamy (śliwki mają obtoczyć się w mieszance suchych składników)
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
  6. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim wychłodzone ciasto i formujemy je ręcznie lub przy pomocy wałka w kształt koła o średnicy mniej więcej 23-25cm
  7. Pośrodku ciasta ściśle układamy śliwki (u mnie skórką do dołu), zostawiając około 4-6 cm wolny brzeg naokoło ciasta, który następnie zaginamy do środka (owoce powinny być częściowo pokryte ciastem, a po środku odkryte)
  8. Przy użyciu widelca robimy tzw. szczypanki na cieście, dociskając lekko ciasto do owoców, posypujemy widoczne śliwki częścią pozostałej mieszaniny suchych składników (z obtaczania śliwek, u mnie zostało jej trochę w misce)
  9. Śmietaną owsianą  smarujemy ciasto oraz widoczne śliwki (u mnie przy użyciu pędzelka)
  10. Całość oprószamy płatkami migdałów 
  11. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut 
  12. Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe

 

Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami
 
 

 Wersja przed upieczeniem

9 komentarzy to "Kruche cytrynowe ciasto ze śliwkami"

  • comment-avatar
    Droczilka 3 września 2012 (12:22)

    Ciacho wygląda super. Lubie nutę cytrynową w połączeniu ze śliwkami. 🙂

  • comment-avatar
    whiness 3 września 2012 (12:57)

    Ale pyszne ciasto. 🙂 Uwielbiam dodatek cytryny w wypiekach.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 września 2012 (06:21)

    Droczilka; Ciacho smakuje także pysznie:)
    Whiness; Naprawdę pyszne, szczerze polecam!

  • comment-avatar
    Anonymous 10 kwietnia 2013 (08:34)

    Ciasto jest rewelacyjne, ja użyłam mrożonych śliwek, które puściły dużo soku, ale efekt końcowy i tak był super.
    Mając to ciasto mogłam spokojnie patrzeć na świątecznych gości jedzących torty bezowe i serniki;)
    Pozdrawiam Lucyna
    Próbowałam wcześniej dodać komentarz, ale coś mi nie wyszło:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (11:41)

    Lucyno; Cieszę się, że sprawiło Ci radość:) Ja je pokochałam. Następnym razem użyj więcej migdałowych płatków, niech sok w nie wsiąknie, albo rozmroź i odciśnij trochę soku. Myślę, że z innymi owocami też się sprawdzi. Pozdrawiam ciepło:)

  • comment-avatar
    Anna Ziniewicz 1 września 2013 (19:14)

    dziś zrobiłam te pyszności, jestem zachwycona, ciasto jest niezwykle kruche, jeszcze nie wiem jaka będzie reakcja mojego małego alergika na masło klarowane ale ciasto całej rodzince smakowało bardzo!!!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 września 2013 (21:03)

    Anna Ziniewicz; Super! My uwielbiamy to ciasto i można je robić w różnych wariacjach:) Można z samego kruchego zrobić ciasteczka a ja przymierzam się do rogalików:) Dziękuję za komentarz!

  • comment-avatar
    Odkrywcza Mama 8 września 2015 (13:21)

    Wygląda obłędnie 😉 !

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 września 2015 (14:47)

      Zapraszam do wypróbowania przepisu, zapewniam że ciasto szybko zniknie:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.