Francuskie Rogaliki z Musem Jabłkowym

Mam kilka zaległych przepisów i czas je zaprezentować. Jako pierwsze wystąpią rogale z ciasta francuskiego z musem, z pysznych ekologicznych jabłek. Robiłam je po raz pierwszy z papierówek i były wyśmienite.

Przygotowanie tych słodkości nie zajmie Wam wiele czasu, jak to przy wypiekach z gotowego francuskiego ciasta, w niespełna 30 minut danie będzie gotowe.
Polecam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Francuskie rogaliki z musem jabłkowym

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 6 sztuk

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej  (275 g)
  • 4 średniej wielkości, soczyste jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do ustrojenia
  • 1 łyżka mleka roślinnego lub śmietanki do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na trójkąty (wyjdą długie trójkąty)
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  3. Jabłka umyć, obrać i przygotować z nich mus, tak jak w przepisie na ryż z jabłkami, czyli jabłka pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, posypać cukrem i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu aż uzyskają konsystencję musu (można dolać do nich odrobinę wody na początku)
  4. Na każdy wykrojony trójkąt nałożyć łyżkę musu, zwijać rogale zaczynając od szerszej podstawy, lekko wygiąć końce w rogal i układać gotowe ciastka w pewnej odległości od siebie, na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Rogale posmarować mlekiem roślinnym lub śmietanką (u mnie przy użyciu pędzelka z naturalnego włosia)
  6. Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą rumiane
  7. Upieczone rogale wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć, udekorować cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe

Wskazówki:

Zawsze można ponownie podgrzać ciastka francuskie, smakują pysznie również na zimno

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Francuskie rogaliki z musem jabłkowym
Francuskie rogaliki z musem jabłkowym

6 komentarzy to "Francuskie Rogaliki z Musem Jabłkowym"

  • comment-avatar
    asieja 4 września 2012 (09:24)

    wiele juz razy piekłam ciasto francuskie z jabłkami w środku, smakuje cudnie

  • comment-avatar
    Patyska 4 września 2012 (12:58)

    Robię! W końcu mam całe drzewo papierówek w ogrodzie 😉

  • comment-avatar
    Kaś 6 września 2012 (20:09)

    pyszniutkie! bardzo lubię jabłka w towarzystwie ciasta francuskiego

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 września 2012 (06:20)

    Asieja; Jedno z prostych ale jakże pysznych połączeń:)
    Patyska; Zazdroszczę drzewa z własnymi papierówkami:)
    Kaś; Tak jak my:)

  • comment-avatar
    Iwona a cup of ideas 11 września 2012 (09:46)

    również robiłam je z musem jabłkowym 🙂 ale najczęściej z marmoladą brzoskwiniową 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 września 2012 (21:21)

    Iwona a cup of ideas; Nie ma to jak francuskie ciastka, ze wszystkim pyszne:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.