Mam kilka zaległych przepisów i czas je zaprezentować. Jako pierwsze wystąpią rogale z ciasta francuskiego z musem, z pysznych ekologicznych jabłek. Robiłam je po raz pierwszy z papierówek i były wyśmienite.
Przygotowanie tych słodkości nie zajmie Wam wiele czasu, jak to przy wypiekach z gotowego francuskiego ciasta, w niespełna 30 minut danie będzie gotowe.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Francuskie rogaliki z musem jabłkowym
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 6 sztuk
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275 g)
- 4 średniej wielkości, soczyste jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do ustrojenia
- 1 łyżka mleka roślinnego lub śmietanki do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na trójkąty (wyjdą długie trójkąty)
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Jabłka umyć, obrać i przygotować z nich mus, tak jak w przepisie na ryż z jabłkami, czyli jabłka pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, posypać cukrem i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu aż uzyskają konsystencję musu (można dolać do nich odrobinę wody na początku)
- Na każdy wykrojony trójkąt nałożyć łyżkę musu, zwijać rogale zaczynając od szerszej podstawy, lekko wygiąć końce w rogal i układać gotowe ciastka w pewnej odległości od siebie, na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
- Rogale posmarować mlekiem roślinnym lub śmietanką (u mnie przy użyciu pędzelka z naturalnego włosia)
- Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą rumiane
- Upieczone rogale wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć, udekorować cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe
Wskazówki:
Zawsze można ponownie podgrzać ciastka francuskie, smakują pysznie również na zimno
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
6 komentarzy to "Francuskie Rogaliki z Musem Jabłkowym"
asieja 4 września 2012 (09:24)
wiele juz razy piekłam ciasto francuskie z jabłkami w środku, smakuje cudnie
Patyska 4 września 2012 (12:58)
Robię! W końcu mam całe drzewo papierówek w ogrodzie 😉
Kaś 6 września 2012 (20:09)
pyszniutkie! bardzo lubię jabłka w towarzystwie ciasta francuskiego
Mama Alergika 7 września 2012 (06:20)
Asieja; Jedno z prostych ale jakże pysznych połączeń:)
Patyska; Zazdroszczę drzewa z własnymi papierówkami:)
Kaś; Tak jak my:)
Iwona a cup of ideas 11 września 2012 (09:46)
również robiłam je z musem jabłkowym 🙂 ale najczęściej z marmoladą brzoskwiniową 🙂
Mama Alergika 18 września 2012 (21:21)
Iwona a cup of ideas; Nie ma to jak francuskie ciastka, ze wszystkim pyszne:)