Placki ziemniaczane z cukinią

Kolejny z zaległych przepisów, ale jakże na czasie.
Kto lubi placki ziemniaczane lub placki z cukinii polubi także to połączenie.
Szybkie wykonanie, a efekt palce lizać.
Zapraszam i życzę Smacznego

Placki ziemniaczane z cukinią

(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minutCzas smażenia: 20 minut

Ilość: dla 3 osób

Składniki:

  • 600 g ziemniaków (żółte np. typ Irga)
  • 200 g cukinii (u mnie zielona)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 mała cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć (najlepiej przy użyciu robota:) razem z cebulą
  2. Cukinię umyć, obrać jeśli ma już twardą skórkę, zetrzeć drobno (u mnie też w robocie)
  3. Przelać masę ziemniaczano-cukiniową do miski, odlać wodę, która ewentualnie się pojawi
  4. Dodać mąkę pszenną i len, dobrze wymieszać całość
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  6. Rozgrzać patelnię, dodać olej nakładać warzywną masę łyżką i smażyć placki na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor
  7. Placki nakładać gorące na talerz, posypać na przykład cukrem. Najlepiej smakują prosto z patelni, są chrupiące i delikatne.

Wskazówki:

Cebulę można oddzielnie zeszklić i dodać do startych ziemniaków.
Gdyby ziemniaki były za mało mączyste można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ja zastosowałam proporcje 3:1 na korzyść ziemniaków, ale można zrobić te placki także w proporcji pół na pół:)

2 komentarze to "Placki ziemniaczane z cukinią"

  • comment-avatar
    mopswkuchni 6 września 2012 (14:14)

    Bardzo lubię placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Poproszę o zamianę linka do akcji na ten do zaproszenia z mojego bloga (tak podałam w zasadach)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 września 2012 (14:34)

    mopswkuchni; Sorry znów zapomniałam:) Już poprawione!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.