Kolejny z zaległych przepisów, ale jakże na czasie.
Kto lubi placki ziemniaczane lub placki z cukinii polubi także to połączenie.
Szybkie wykonanie, a efekt palce lizać.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placki ziemniaczane z cukinią
(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minutCzas smażenia: 20 minut
Ilość: dla 3 osób
Składniki:
- 600 g ziemniaków (żółte np. typ Irga)
- 200 g cukinii (u mnie zielona)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 mała cebula
- sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć (najlepiej przy użyciu robota:) razem z cebulą
- Cukinię umyć, obrać jeśli ma już twardą skórkę, zetrzeć drobno (u mnie też w robocie)
- Przelać masę ziemniaczano-cukiniową do miski, odlać wodę, która ewentualnie się pojawi
- Dodać mąkę pszenną i len, dobrze wymieszać całość
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Rozgrzać patelnię, dodać olej nakładać warzywną masę łyżką i smażyć placki na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor
- Placki nakładać gorące na talerz, posypać na przykład cukrem. Najlepiej smakują prosto z patelni, są chrupiące i delikatne.
Wskazówki:
Cebulę można oddzielnie zeszklić i dodać do startych ziemniaków.
Gdyby ziemniaki były za mało mączyste można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ja zastosowałam proporcje 3:1 na korzyść ziemniaków, ale można zrobić te placki także w proporcji pół na pół:)
2 komentarze to "Placki ziemniaczane z cukinią"
mopswkuchni 6 września 2012 (14:14)
Bardzo lubię placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Poproszę o zamianę linka do akcji na ten do zaproszenia z mojego bloga (tak podałam w zasadach)
Mama Alergika 6 września 2012 (14:34)
mopswkuchni; Sorry znów zapomniałam:) Już poprawione!