Zrobiłam ostatnio Kotlety Jaglane, były pyszne! Przyszedł więc czas na kotlety gryczane:)
Zwykle gdy przygotowuję na obiad Gulasz, zestawiam go z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Tym razem postanowiłam pokombinować i przygotować kotlety, które potem polane sosikiem smakowały wyśmienicie, zwłaszcza bez mięsa:) Sposób przygotowania właściwie taki sma jak jaglanych, trochę więcej pieczarek i dochodzi mielenie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ: 8
Składniki:
- 450 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (u mnie niepalonej BIO) (ok. 1 kubek suchej ugotowanej w 2 i ½ kubka wody)
- 150-200 g pieczarek (6-7 sztuk średniej wielkości)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchew (obrana, starta na grubych oczkach)
- 1 łyżka lnu naturalnego, zmielonego
- sól morska i pieprz do smaku
- 1 biała bułka (rozmoczona)
- domowa bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
- Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę do miękkości dodając pół łyżeczki soli ( u mnie w 20 minut), odcedzamy
- Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę
- Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki (wcześniej umyte, obrane ze skórki). Można też dodać świeżą natkę pietruszki, drobno pokrojoną
- Całość mieszamy i lekko podsmażamy
- Jeszcze ciepłe warzywa dodajemy do kaszy, wsypujemy len mielony, oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę
- Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku, a następnie mielimy całość w maszynce do mięsa
- Zmieloną kaszę z warzywami formujemy ręcznie w kulki, rozpłaszczamy na kotlety (gdyby masa okazała się za sucha i kotlety nie chciały się dobrze formować, można dodać więcej podsmażonych pieczarek lub oliwy)
- Kotlety delikatnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni , na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
- Podajemy z sosem i/lub mięskiem gulaszowym
4 komentarze to "Kotlety z Kaszy Gryczanej"
tyśka 6 września 2012 (09:17)
uwielbiam takie kotlety dobrze smakują z sosem pomidorowym mniam mniam
Anonymous 6 września 2012 (11:06)
muszę wypróbować! bo mój syn nie moze nabiału a ja mam wypróbowany przepis tylko na takie z białym serem
pozdrawiam:
Asia
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
whiness 6 września 2012 (20:31)
O, takich kotletów jeszcze nie robiłam. Trzeba będzie spróbować 🙂
Mama Alergika 7 września 2012 (06:18)
Tyśka; Sos pomidorowy, dobry pomysł:)
Anonimowy; To warto spróbować, są uniwersalne:)
Whiness; Zachęcam i podziel się wrażeniami:)