Kotlety z Kaszy Gryczanej

Zrobiłam ostatnio Kotlety Jaglane, były pyszne! Przyszedł więc czas na kotlety gryczane:) 
Zwykle gdy przygotowuję na obiad Gulasz, zestawiam go z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. 
Tym razem postanowiłam pokombinować i przygotować kotlety, które potem polane sosikiem smakowały wyśmienicie, zwłaszcza bez mięsa:) Sposób przygotowania właściwie taki sma jak jaglanych, trochę więcej pieczarek i dochodzi mielenie.
Zapraszam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

CZAS SMAŻENIA: 10 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

ILOŚĆ: 8

Składniki:

  • 450 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (u mnie niepalonej BIO) (ok. 1 kubek suchej ugotowanej w 2 i ½ kubka wody)
  • 150-200 g pieczarek (6-7 sztuk średniej wielkości)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchew (obrana, starta na grubych oczkach)
  • 1 łyżka lnu naturalnego, zmielonego
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1 biała bułka (rozmoczona)
  • domowa bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę do miękkości dodając pół łyżeczki soli ( u mnie w 20 minut), odcedzamy
  2. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki (wcześniej umyte, obrane ze skórki). Można też dodać świeżą natkę pietruszki, drobno pokrojoną 
  4. Całość mieszamy i lekko podsmażamy
  5. Jeszcze ciepłe warzywa dodajemy do kaszy, wsypujemy len mielony, oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę
  6. Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku, a następnie mielimy całość w maszynce do mięsa
  7. Zmieloną kaszę z warzywami formujemy ręcznie w kulki, rozpłaszczamy na kotlety (gdyby masa okazała się za sucha i kotlety nie chciały się dobrze formować, można dodać więcej podsmażonych pieczarek lub oliwy)
  8. Kotlety delikatnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni , na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
  9. Podajemy z sosem i/lub mięskiem gulaszowym


4 komentarze to "Kotlety z Kaszy Gryczanej"

  • comment-avatar
    tyśka 6 września 2012 (09:17)

    uwielbiam takie kotlety dobrze smakują z sosem pomidorowym mniam mniam

  • comment-avatar
    Anonymous 6 września 2012 (11:06)

    muszę wypróbować! bo mój syn nie moze nabiału a ja mam wypróbowany przepis tylko na takie z białym serem
    pozdrawiam:
    Asia
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

  • comment-avatar
    whiness 6 września 2012 (20:31)

    O, takich kotletów jeszcze nie robiłam. Trzeba będzie spróbować 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 września 2012 (06:18)

    Tyśka; Sos pomidorowy, dobry pomysł:)
    Anonimowy; To warto spróbować, są uniwersalne:)
    Whiness; Zachęcam i podziel się wrażeniami:)