Zimową porą, gdy nie mamy dużego wyboru owoców, możemy posiłkować się tymi, które zachomikowaliśmy latem w zamrażarce.
U nas codziennie goszczą w daniach alergika.
Wyjmuję nieduże porcje jagód, borówek, żurawiny, malin czy truskawek i szykuję z nich koktajle, galaretki czy kisiel.
Dziś zapraszam na szybkie rozwiązanie problemów pt. “Co podać dziecku zimą na deser” lub ” Z czym podać codzienną owsiankę czy jaglankę”.
Ich rozwiązaniem jest frużelina wiśniowa.
Świetnie pasuje także do domowych gofrów.
Jestem przekonana, że pomysł się wam bardzo spodoba!
Zapraszam i życzę Smacznego
Frużelina wiśniowa z agarem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 300 g mrożonych wypestkowanych wiśni
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub 3-4 łyżki syropu roślinnego
- 1 łyżeczka tapioki i 1 łyżka wody
- 1 płaska łyżeczka agar agar i 2 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
- Wiśnie wraz z cukrem umieszczamy w niedużym garnku, podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok
- Agar mieszamy z dwiema łyżkami letniej wody
- Tapiokę rozprowadzamy w łyżce wody
- Do gorących wiśni wlewamy roztwór z tapioki, mieszamy i od razu dodajemy rozpuszczony agar, gotujemy przez 1-2 minuty
- Frużelinę podajemy od razu na ciepło do jaglanek, owsianek, deserów, ciast i ciasteczek
- To co zostanie przelewamy do małych silikonowych foremek lub pojemniczków i odstawiamy do wystudzenia. Otrzymujemy w ten sposób owocową galaretkę, którą także możemy zjeść na deser lub wykorzystać do dekoracji
Wskazówki:
Do przygotowania frużeliny możemy wykorzystać inne owoce, także te świeże.
Możemy pominąć agar. Frużelina tylko z tapioką przypomina kisiel.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Frużelina wiśniowa"