fbpx

Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy

Z miłości do moich czytelników mojego bloga, dzielę się dziś z Wami przepisem na Tort Zielona Wyspa, który znajduje się w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje, w rozdziale Urodziny.

Tort szpinakowy za każdym razem może wyglądać inaczej w zależności od tego jakich owoców lub kwiatów użyjemy do jego dekoracji, oraz który krem zastosujemy. Moim zdaniem pokochają go przede wszystkim dorośli weganie i wegetarianie. Walentynki to także świetna okazja do łasuchowania, a tort MAG jest praktycznie dietetyczny więc bezkarnie można się nim delektować.

Zaglądając przez okno widzę ośnieżone góry Alp austriackich i stąd właśnie posyłam Wam smakowite życzenia, szczęśliwego dnia Walentynek.  

Dużo miłości każdego dnia!

Tort Zielona Wyspa

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość:  1 szt. o średnicy 20 cm

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki z teff jasnej lub z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 300 g szpinaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego (5%)
  • 225 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g siemienia lnianego + 175 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 porcje kremu jaglanego waniliowego str 235 z książki MAG Na Wyjątkowe Okazje
  • świeże truskawki do ozdoby
  • foremka do tortów o średnicy 20 cm

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, foremkę do tortów smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia
  2. Szpinak myjemy, obieramy, pozbawiamy ogonków
  3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  4. W blenderze umieszczamy szpinak, olej i cukier, miksujemy na gładki płyn
  5. Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty
  6. Do przesianej mąki wlewamy płyn szpinakowy, miksujemy do połączenia się składników, dodajemy jeszcze ciepłą papkę z siemienia lnianego, zwiększamy obroty i miksujemy aż przez chwilę aż ciasto stanie pulchne i jednolite
  7. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
  9. Przygotowujemy krem jaglany taki jak w książce lub np. taki jak w przepisie na Tartę kokosową z malinami 
  10. Ciasto kroimy na dwa równe blaty, dolny blat umieszczamy na paterze, nakładamy 2/3 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem, wierzch ciasta ustrajamy pozostałym kremem i owocami

Wskazówki:

To ciasto możemy upiec w formie kwadratowej i przygotować z niego porcjowane ciasteczka z kremem. Wspaniale wygląda z czerwonymi owocami (truskawki, maliny, czereśnie, grant).

Od dietetyka:

Szpinak – jest źródłem żelaza (2,71mg/100g), potasu (58mg/100g), wapnia (99mg/100g), magnezu (79mg/100g), witaminy C (28,1mg/100g) oraz kwasu foliowego (194μg/100g)1.

Szpinak to również źródło luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które regulują m.in. proces prawidłowego widzenia. Luteinę i zeaksantynę znajdziemy również w: szpinaku, jarmużu, czerwonej papryce, sałacie i porze.

Truskawki są owocem, który często wywołuje alergie u dzieci.

Taki tort można podać dzieciom pod koniec 2 roku życia.  

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

5 komentarzy to "Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy"

  • comment-avatar
    Ewelina Cemke 16 listopada 2016 (13:38)

    Czy ten tort można podawać dzieciom od konca 2 roku zycia tylko ze względu na truskawki? Martwi mnie ta soda i proszek do pieczenia. Chciałam zrobić synowi na roczek bez truskawek. Będzie mógł?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 listopada 2016 (22:49)

      Nie zaleca się podawania sody oczyszczonej dzieciom poniżej 3 roku życia. Truskawki zawsze można zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Ja zamieniłabym w tym przypadku sodę na kamień winny.

  • comment-avatar
    Ola 26 listopada 2016 (18:52)

    jak zastąpić podane w przepisie mąki? Mogę użyć tylko ryżowej i z tapioki?

  • comment-avatar
    Catherine 7 marca 2020 (17:24)

    Dzień dobry, mam pytanie na ile osób jest ten tort?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 marca 2020 (19:45)

      Ma 20 cm średnicy, więc przy dużych kawałkach na 4 osoby a przy nieco mniejszych na 6:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.