Dzielę się z Wami przepisem na Tort szpinakowy Zielona Wyspa, który znajduje się w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje, w rozdziale Urodziny.
Tort szpinakowy za każdym razem może wyglądać inaczej w zależności od tego jakich owoców lub kwiatów użyjemy do jego dekoracji, oraz który krem zastosujemy. Moim zdaniem pokochają go przede wszystkim dorośli weganie i wegetarianie. Walentynki to także świetna okazja do łasuchowania, a tort MAG jest praktycznie dietetyczny więc bezkarnie można się nim delektować.
Zaglądając przez okno widzę ośnieżone góry Alp austriackich i stąd właśnie posyłam Wam smakowite życzenia, szczęśliwego dnia Walentynek.
Dużo miłości każdego dnia!
Tort szpinakowy wegański Zielona Wyspa
(bezglutenowy, wegański)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 szt. o średnicy 20 cm
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki z teff jasnej lub z ciecierzycy
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 50 g mąki z tapioki
- 80 g cukru trzcinowego
- 300 g szpinaku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego (5%)
- 225 ml oleju z pestek winogron
- 50 g siemienia lnianego + 175 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 2 porcje kremu jaglanego waniliowego str. 235 z książki MAG Na Wyjątkowe Okazje
- świeże truskawki do ozdoby
- foremka do tortów o średnicy 20 cm
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, foremkę do tortów smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia
- Szpinak myjemy, obieramy, pozbawiamy ogonków
- Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- W blenderze umieszczamy szpinak, ocet, olej i cukier, miksujemy na gładki płyn
- Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty
- Do przesianej mąki wlewamy płyn szpinakowy, miksujemy do połączenia się składników, dodajemy jeszcze ciepłą papkę z siemienia lnianego, zwiększamy obroty i miksujemy aż przez chwilę aż ciasto stanie pulchne i jednolite
- Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
- Przygotowujemy krem jaglany taki jak w książce lub np. taki jak w przepisie na Tartę kokosową z malinami
- Ciasto kroimy na dwa równe blaty, dolny blat umieszczamy na paterze, nakładamy 2/3 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem, wierzch ciasta ustrajamy pozostałym kremem i owocami
Wskazówki:
To ciasto możemy upiec w formie kwadratowej i przygotować z niego porcjowane ciasteczka z kremem. Wspaniale wygląda z czerwonymi owocami (truskawki, maliny, czereśnie, grant).
Od dietetyka:
Szpinak – jest źródłem żelaza (2,71mg/100g), potasu (58mg/100g), wapnia (99mg/100g), magnezu (79mg/100g), witaminy C (28,1mg/100g) oraz kwasu foliowego (194μg/100g)1.
Szpinak to również źródło luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które regulują m.in. proces prawidłowego widzenia. Luteinę i zeaksantynę znajdziemy również w: szpinaku, jarmużu, czerwonej papryce, sałacie i porze.
Truskawki są owocem, który często wywołuje alergie u dzieci.
Ze względu na dodatek cukru, taki tort można podać dzieciom po ukończeniu 1. roku życia.
5 komentarzy to "Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy"
Ewelina Cemke 16 listopada 2016 (13:38)
Czy ten tort można podawać dzieciom od konca 2 roku zycia tylko ze względu na truskawki? Martwi mnie ta soda i proszek do pieczenia. Chciałam zrobić synowi na roczek bez truskawek. Będzie mógł?
Katarzyna Jankowska 20 listopada 2016 (22:49)
Nie zaleca się podawania sody oczyszczonej dzieciom poniżej 3 roku życia. Truskawki zawsze można zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Ja zamieniłabym w tym przypadku sodę na kamień winny.
Ola 26 listopada 2016 (18:52)
jak zastąpić podane w przepisie mąki? Mogę użyć tylko ryżowej i z tapioki?
Catherine 7 marca 2020 (17:24)
Dzień dobry, mam pytanie na ile osób jest ten tort?
Katarzyna Jankowska 7 marca 2020 (19:45)
Ma 20 cm średnicy, więc przy dużych kawałkach na 4 osoby a przy nieco mniejszych na 6:)