Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy

Dzielę się z Wami przepisem na Tort szpinakowy Zielona Wyspa, który znajduje się w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje, w rozdziale Urodziny.

Tort szpinakowy za każdym razem może wyglądać inaczej w zależności od tego jakich owoców lub kwiatów użyjemy do jego dekoracji, oraz który krem zastosujemy. Moim zdaniem pokochają go przede wszystkim dorośli weganie i wegetarianie. Walentynki to także świetna okazja do łasuchowania, a tort MAG jest praktycznie dietetyczny więc bezkarnie można się nim delektować.

Zaglądając przez okno widzę ośnieżone góry Alp austriackich i stąd właśnie posyłam Wam smakowite życzenia, szczęśliwego dnia Walentynek.

Dużo miłości każdego dnia!

Tort szpinakowy wegański Zielona Wyspa

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość:  1 szt. o średnicy 20 cm

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki z teff jasnej lub z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 300 g szpinaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego (5%)
  • 225 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g siemienia lnianego + 175 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 porcje kremu jaglanego waniliowego str. 235 z książki MAG Na Wyjątkowe Okazje
  • świeże truskawki do ozdoby
  • foremka do tortów o średnicy 20 cm

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, foremkę do tortów smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia
  2. Szpinak myjemy, obieramy, pozbawiamy ogonków
  3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  4. W blenderze umieszczamy szpinak, ocet, olej i cukier, miksujemy na gładki płyn
  5. Siemię lniane mielemy, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty
  6. Do przesianej mąki wlewamy płyn szpinakowy, miksujemy do połączenia się składników, dodajemy jeszcze ciepłą papkę z siemienia lnianego, zwiększamy obroty i miksujemy aż przez chwilę aż ciasto stanie pulchne i jednolite
  7. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
  9. Przygotowujemy krem jaglany taki jak w książce lub np. taki jak w przepisie na Tartę kokosową z malinami
  10. Ciasto kroimy na dwa równe blaty, dolny blat umieszczamy na paterze, nakładamy 2/3 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem, wierzch ciasta ustrajamy pozostałym kremem i owocami

Wskazówki:

To ciasto możemy upiec w formie kwadratowej i przygotować z niego porcjowane ciasteczka z kremem. Wspaniale wygląda z czerwonymi owocami (truskawki, maliny, czereśnie, grant).

Od dietetyka:

Szpinak – jest źródłem żelaza (2,71mg/100g), potasu (58mg/100g), wapnia (99mg/100g), magnezu (79mg/100g), witaminy C (28,1mg/100g) oraz kwasu foliowego (194μg/100g)1.

Szpinak to również źródło luteiny i zeaksantyny, karotenoidów, które regulują m.in. proces prawidłowego widzenia. Luteinę i zeaksantynę znajdziemy również w: szpinaku, jarmużu, czerwonej papryce, sałacie i porze.

Truskawki są owocem, który często wywołuje alergie u dzieci.

Ze względu na dodatek cukru, taki tort można podać dzieciom po ukończeniu 1. roku życia.

Tort szpinakowy wegański, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Tort szpinakowy bezglutenowy Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

5 komentarzy to "Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy"

  • comment-avatar
    Ewelina Cemke 16 listopada 2016 (13:38)

    Czy ten tort można podawać dzieciom od konca 2 roku zycia tylko ze względu na truskawki? Martwi mnie ta soda i proszek do pieczenia. Chciałam zrobić synowi na roczek bez truskawek. Będzie mógł?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 listopada 2016 (22:49)

      Nie zaleca się podawania sody oczyszczonej dzieciom poniżej 3 roku życia. Truskawki zawsze można zastąpić innymi dozwolonymi owocami. Ja zamieniłabym w tym przypadku sodę na kamień winny.

  • comment-avatar
    Ola 26 listopada 2016 (18:52)

    jak zastąpić podane w przepisie mąki? Mogę użyć tylko ryżowej i z tapioki?

  • comment-avatar
    Catherine 7 marca 2020 (17:24)

    Dzień dobry, mam pytanie na ile osób jest ten tort?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 marca 2020 (19:45)

      Ma 20 cm średnicy, więc przy dużych kawałkach na 4 osoby a przy nieco mniejszych na 6:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.