Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, do Europy trafił z Ameryki Północnej w XVII wieku. Jeszcze nie na wszystkich polskich stołach zagościł. Warto go wprowadzić do diety ze względu na jego walory lecznicze. Najważniejszym składnikiem prozdrowotnym topinambura jest inulina. O inulinie przeczytacie w części MAGiczne Produkty zarówno tu na blogu, jak i w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Dlaczego warto jeść topinambur?
- poprawia przemianę materii
- pomaga w utrzymaniu właściwej mikroflory jelit
- zaleca się go w profilaktyce cukrzycy, nowotworów i chorób serca
- wzmacnia układ odpornościowy
- jest źródłem potasu oraz żelaza
Przygotowanie chipsów z bulw topinambura nie zabierze wiele czasu, najtrudniej to chyba jest go obrać ze skórki. Obieranie polecam początkującym smakoszom. W skórce znajduje się najwięcej inuliny. Osoby, które nigdy przedtem nie stosowały diety bogatej w błonnik powinny stopniowo wprowadzać topinambur do diety. Inulina spożyta w ilości przekraczającej indywidualny próg tolerancji, może powodować dyskomfort w postaci gazów jelitowych. Za dawkę dobrze tolerowaną uznaje się 5 g inuliny na dobę. Jedna średniej wielkości bulwa waży ok. 60 g i zawiera ok. 9 g inuliny. Chipsy z topinambura są naprawdę pyszne i gwarantuję, że znikną szybciutko z talerza.
Uwaga! Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą zareagować krzyżowo po spożyciu topinamburu.
Zapraszam do eksperymentowania Życzę Smacznego
Chipsy z topinambura
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia ok.10-15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 5-6 bulw obranego topinambura
- 2 łyżki oleju np. z pestek winogron
- sól himalajska różowa
- pieprz biały lub ostra papryka (jeśli dozwolona)
- suszony tymianek lub inne dozwolone zioła
Przygotowanie:
- Bulwy topinambura (przy zakupie wybieramy większe i bardziej okrągłe) szorujemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki np. na mandolinie, umieszczamy w misce, smarujemy olejem, oprószamy ziołami, solą, pieprzem i ewentualnie papryką, mieszamy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170°C w opcji z termoobiegiem przez 10-15 minut (od czasu do czasu sprawdzamy, bo chipsy łatwo przypalić!)
- Podajemy na ciepło lub na zimno (żeby chipsy były chrupiące trzeba wyczuć długość pieczenia, pieczemy dłużej jeśli plasterki są grubsze)
1 Reply to "Chipsy z topinambura"
Maaadzia Madziaa 3 marca 2020 (16:39)
Ja ścinam plasterki obieraczka do ziemniaków/serów, pryskam oliwą truflowa i na końcu sól himalajska, wystarczy ok 7 min i są gotowe, w dodatku są cienkie jak chipsy