Chipsy z czerwonych buraczków

Kolejna odsłona zdrowej przekąski, czyli chipsy z czerwonych buraczków.

Bo kto powiedział, że jak chipsy, to z ziemniaków?:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Wypróbuj także chipsy z topinambura i chipsy z jarmużu!

A jeśli szukasz innych inspiracji na dania wyłącznie z warzyw i owoców, sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów“.

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Chipsy z czerwonych buraczków

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g buraków czerwonych, małych
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy
  • sól himalajska
  • suszony tymianek lub inne ulubione zioła
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy, cieniutko kroimy w plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny
  2. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem balsamicznym
  3. Nagrzewamy piekarnik do 150°C termoobieg, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  4. Plasterki buraka układamy na blaszce, obok siebie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut od czasu do czasu otwierając drzwiczki piekarnika
  5. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy chipsy na 15 minut w ciepłym piekarniku, żeby podeschły

Wskazówki:

Chipsy z buraka łatwo się przypalają, nie nastawiajmy zbyt wysokiej temperatury do pieczenia.

Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości plastrów buraka.

Chipsy z czerwonych buraczków

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Chipsy z czerwonych buraczków"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.