Kolejna odsłona zdrowej przekąski, czyli chipsy z czerwonych buraczków.
Bo kto powiedział, że jak chipsy, to z ziemniaków?:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Wypróbuj także chipsy z topinambura i chipsy z jarmużu!
A jeśli szukasz innych inspiracji na dania wyłącznie z warzyw i owoców, sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów“.
Chipsy z czerwonych buraczków
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 200 g buraków czerwonych, małych
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy
- sól himalajska
- suszony tymianek lub inne ulubione zioła
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy, cieniutko kroimy w plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny
- Smarujemy oliwą, oprószamy solą i ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem balsamicznym
- Nagrzewamy piekarnik do 150°C termoobieg, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Plasterki buraka układamy na blaszce, obok siebie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut od czasu do czasu otwierając drzwiczki piekarnika
- Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy chipsy na 15 minut w ciepłym piekarniku, żeby podeschły
Wskazówki:
Chipsy z buraka łatwo się przypalają, nie nastawiajmy zbyt wysokiej temperatury do pieczenia.
Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości plastrów buraka.
No Replies to "Chipsy z czerwonych buraczków"