Chipsy z jarmużu

Wielu wegan i wegetarian zna przepis na chipsy z jarmużu. Jarmuż jest wśród nich bardzo znaną rośliną stosowaną w kuchni w różnych wersjach. Ja staram się go rozpowszechnić wśród alergików, ponieważ to cenna roślina i niezbędna w diecie. We wczorajszym wpisie o oczyszczającym koktajlu z jarmużu i grapefruita wspominałam o cennych właściwościach tych zielonych liści. Chipsy z jarmużu są rewelacyjne. Odpowiednio doprawione, chrupiące wspaniale się sprawdzają jako zdrowa przekąska podczas domowego seansu kinowego.

Ostatnio wypróbowałam czy uda się zrobić takie chipsy bez piekarnika i potwierdzam, że się da. Wystarczy posiadać dobrą patelnię i trochę czasu. Poniżej w przepisie dopisuję, jak zrobić chipsy z jarmużu na patelni. Idealne dla studenta! Zapraszam i życzę Smacznego. 

Chipsy z jarmużu

(z piekarnika i z patelni)

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100 g liści jarmużu
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • sól himalajska różowa
  • pieprz syczuański
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć) – chipsy z patelni oprószamy na koniec
  • 1-2 ząbki czosnku (pomijamy przy chipsach z patelni)

Przygotowanie w piekarniku:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 120°C (termoobieg), blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  2. Liście jarmużu dokładnie myjemy, odcinamy łodygę, liście osuszamy ręcznikiem papierowym, rozdzielamy na mniejsze części
  3. W dużej misce umieszczamy olej i zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy przygotowane liście jarmużu, mieszamy dokładnie tak aby wszystkie lekko się naoliwiły, w razie konieczności dodajemy więcej oleju
  4. Liście solimy i pieprzymy, wykładamy na blaszkę, rozkładamy aby nie nachodziły na siebie, oprószamy płatkami drożdżowymi
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy chipsy już są gotowe (w razie konieczności większe liście przewracamy na drugą stronę)
  6. Podajemy od razu, wtedy są najbardziej chrupiące

Przygotowanie na patelni:

  1. Liście jarmużu dokładnie myjemy, odcinamy łodygę, liście osuszamy ręcznikiem papierowym, rozdzielamy na mniejsze części
  2. W dużej misce umieszczamy olej, dodajemy przygotowane liście jarmużu, mieszamy dokładnie tak aby wszystkie lekko się naoliwiły
  3. Liście solimy i pieprzymy
  4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, porcjami wykładamy na nią przygotowane liście z jarmużu i smażymy (w razie konieczności zmniejszamy ogień, jarmuż nie ma się przypalić tylko ładnie wysuszyć), prawie cały czas mieszamy liście potrząsając patelnia lub delikatnie je przewracając przy użyciu drewnianej łyżki, od czasu do czasu próbujemy, kończymy gdy liście są chrupiące (jeśli zaczną brązowieć za szybko zmniejszamy ogień)

Wskazówki:

Im większe liście tym czas pieczenia dłuższy. Należy uważać, aby ich nie przypalić. Gdy chipsy zaczynają być gotowe, w kuchni unosi się ich zapach. Chipsy możemy doprawić papryką ostrą czy słodką, ulubionymi ziołami, wszystko zależy od możliwości dietetycznych.

Po więcej warzywnych przepisów zapraszam do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów“!

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

chipsy z jarmużu
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Chipsy z jarmużu"

  • comment-avatar
    Bartek Stańczyk 10 stycznia 2015 (21:22)

    Jak tylko zobaczyłem w Biedronce jarmuż obok mixów sałat od razu przypomniałem sobie, że kiedyś u MAG widziałem przepis na chipsy 🙂 kupiłem paczkę (fajnie, bo jest umyty i pokrojony). Zrobiłem w piekarniku (użylem oliwy, bo nie miałem akurat oleju z pestek winogron). Wyszły bardzo dobre – piekłem tylko 8 minut, bo już zaczął się unosić zapach w mieszkaniu 🙂 dzięki za ten przepis. Chyba popróbuję także innych przepisów z jarmużem 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 stycznia 2015 (11:08)

      Proszę mi wierzyć, że taki świeży jarmuż (nie z torebki) smakuje jeszcze bardziej:) Polecam różne koktajle, to bomby witaminowe i naprawdę świetnie smakują.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.