Szybki, prosty i kremowy budyń waniliowy na bazie mleka owsianego. Serwuję go mojemu alergikowi bardzo często. Czasami mleko mieszam z sokiem owocowym i wówczas powstaje budyń smakowy. Polecam zwłaszcza w zbliżającym się roku szkolnym. Taki domowy budyń to szybka porcja ciepłego dania przed wyjściem do szkoły. Zapraszam i życzę Smacznego
Kremowy budyń waniliowy
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
- W niedużym rondelku, na średnim ogniu gotujemy 150 ml mleka
- W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy skrobię z dodatkiem wanilii i łyżki syropu roślinnego
- Roztwór stopniowo wlewamy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając
- Gotujemy aż budyń zgęstnieje, ok. 1 minuty
- Podajemy od razu z dodatkiem soku lub owoców
Wskazówki: Zamiast mleka owsianego możemy użyć inne mleko roślinne. Zamiast skrobi kukurydzianej, skrobię ziemniaczaną (płaskie łyżki) lub tapiokę. Do mleka, podczas gotowania, można dodać łyżeczkę masła klarowanego.
3 komentarze to "Kremowy budyń waniliowy"
Agnieszka Mazurkiewicz 15 marca 2015 (23:00)
Jakiej pasty waniliowej używasz? Te co widzialam mają dodatek cukru i jakieś zagęstniki…
Katarzyna Jankowska 1 marca 2021 (10:55)
Każdą inną dostępną wanilią.
Agnieszka 28 lutego 2021 (22:06)
Hej, czy można pastę zastąpić ekstraktem waniliowym?