Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego to doskonały początek dnia nie tylko alergika. Wspaniała dla biegaczy!
Dzięki dodaniu karobu jest naturalnie słodka i energetyczna. Melasa z chleba świętojańskiego wzbogaca ją w wapń, o który w diecie alergika trzeba dbać szczególnie.
O właściwościach karobu pisałam już wielokrotnie. Cenne, zebrane informacje o nim znajdziecie w kategorii MAGiczne produkty.
Chia czyli ziarenka szałwii hiszpańskiej stały się ostatnio modne:) Wśród biegaczy znane dzięki Scottowi Jurkowi.
O chia i ich właściwościach pisałam TUTAJ.
Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt propozycji na dania z karobem!
Zapraszam i życzę Smacznego
Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego i chia
(bezglutenowa, wegańska, dla biegaczy)
Składniki:
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 pełna łyżka ziaren chia
- 250 ml mleka jaglanego, kokosowego lub z quinoa
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
dodatkowo:
- truskawki lub inne dozwolone owoce, płatki migdałów, melasa karobowa do polania
Przygotowanie:
Wersja na zimno:
- Suche składniki mieszamy sobą, zalewamy mlekiem wymieszanym z melasa z chleba świętojańskiego, chwilę miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 1 h lub na noc, dokładnie mieszamy przed podaniem
Wersja na ciepło:
- Ziarna chia zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem melasy, odstawiamy na 15 minut, dodajemy płatki owsiane, gotujemy minutę na małym ogniu
- Podajemy na ciepło z owocami i bakaliami
Pracujemy nad materiałem „30 przepisów na… OWSIANKI”! Zostaw swój adres e-mail, a jako pierwsza otrzymasz informacje o premierze!
No Replies to "Owsianka z melasą z chleba świętojańskiego"