Delikatne w smaku, pachnące lasem letnie risotto z kurkami świetnie sprawdza się na wakacyjny obiad.
Biegając leśnymi ścieżkami natknęłam się na pięknego borowika, którego wykorzystałam do przygotowania dania.
Risotto możemy przygotować także wyłącznie z kurkami.
Osoby z atopowym zapaleniem skóry niestety bardzo często reagują alergicznie na ryż.
Mojemu alergikowi podaję kaszę jaglaną lub komosę ryżową z kurkami.
Najwięcej bezmięsnych dań dla alergika znajdziesz w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Życzę Smacznego
Risotto z kurkami
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 duży borowik
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
- 250 g ryżu na risotto (arborio)
- 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego (można pominąć)
- 750 ml wywaru z warzyw
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
- Podgrzewamy wywar warzywny (podczas wakacyjnego pobytu można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio:), którą rozpuszczamy w 750 ml gorącej, przegotowanej wody)
- Grzyby oczyszczamy, kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
- W dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, od razu dodajemy grzyby, solimy i podsmażamy na średnim ogniu około minuty
- Dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, mieszamy
- Porcjami ok. 100 ml wlewamy wywar warzywny, gotujemy ryż na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu, ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu
- Do ostatniej porcji wywaru dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, wlewamy do ryżu, gotujemy aż wywar całkowicie wsiąknie, ryż będzie miękki
- Danie doprawiamy solą do smaku zdejmujemy z ognia
- Podajemy od razu, gorące, posypane np. zieloną natką pietruszki lub rukolą
No Replies to "Risotto z kurkami"