Risotto z kurkami

Delikatne w smaku, pachnące lasem letnie risotto z kurkami świetnie sprawdza się na wakacyjny obiad.

Biegając leśnymi ścieżkami natknęłam się na pięknego borowika, którego wykorzystałam do przygotowania dania.

Risotto możemy przygotować także wyłącznie z kurkami.

Osoby z atopowym zapaleniem skóry niestety bardzo często reagują alergicznie na ryż.

Mojemu alergikowi podaję kaszę jaglaną lub komosę ryżową z kurkami.

Najwięcej bezmięsnych dań dla alergika znajdziesz w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Życzę Smacznego

Risotto z kurkami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 duży borowik
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 250 g ryżu na risotto (arborio)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego (można pominąć)
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy wywar warzywny (podczas wakacyjnego pobytu można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio:), którą rozpuszczamy w 750 ml gorącej, przegotowanej wody)
  2. Grzyby oczyszczamy, kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
  3. W dużym rondlu z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, od razu dodajemy grzyby, solimy i podsmażamy na średnim ogniu około minuty
  4. Dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, mieszamy
  5. Porcjami ok. 100 ml wlewamy wywar warzywny, gotujemy ryż na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu, ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu
  6. Do ostatniej porcji wywaru dodajemy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, wlewamy do ryżu, gotujemy aż wywar całkowicie wsiąknie, ryż będzie miękki
  7. Danie doprawiamy solą do smaku zdejmujemy z ognia
  8. Podajemy od razu, gorące, posypane np. zieloną natką pietruszki lub rukolą
Risotto z kurkami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

Risotto z kurkami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Risotto z kurkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.