Domowy budyń waniliowy nie jest skomplikowany. Przygotujemy go w 10 minut i mamy pewność, że podajemy rodzinie zdrową wersję tego dania.
Możemy użyć innej skrobi np. kukurydzianej czy ziemniaczanej. Trzeba pamiętać, że dodajemy jej wówczas trochę mniej.
Na blogu znajdziesz także przepis na budyń waniliowy bezglutenowy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Budyń waniliowy
(wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 500 ml napoju jaglanego
- 1 pełna łyżka mąki orkiszowej jasnej
- 2 czubate łyżki tapioki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- dozwolone owoce jako dodatek
Przygotowanie:
- 350 ml mleka roślinnego zagotowujemy w niedużym rondelku
- Do pozostałej ilości zimnego mleka dodajemy przesianą mąkę orkiszową i tapiokę, miksujemy aby nie było grudek, dodajemy pastę waniliową, mieszamy
- Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy roztwór z mąką i od razu energicznie mieszamy
- Gęsty budyń jeszcze przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu
- Przelewamy do pucharków i podajemy z dodatkiem świeżych owoców
4 komentarze to "Domowy budyń waniliowy"
ArtOfWedding 7 sierpnia 2016 (09:37)
Mmmm… pyszności. Lepiej zrobiony niż normalny, niewegański budyń. Ja zawsze robię na mleku sojowym. Krowie unikam jak tylko się da. Można się bez niego obyć w zupełności.
PAULINA MAJ 23 stycznia 2017 (10:21)
skąd wziac paste waniliowa?
Delikatny budyń waniliowy z jabłkami - Czujeismakuje 18 lutego 2020 (12:07)
[…] Wanilia bardzo lubi się z budyniem i owocami. Idealnie pasuje do kremowych śniadań, które są lekkostrawne i wypełniają ciepłem jelita. Takie posiłki sprawnie radzą sobie z trawieniem rano i w północnej strefie klimatycznej potrzebują czegoś ciepłego, szczególnie zimą. Podaruj Sobie chwile przyjemności i wesprzyj układ trawienny i odpornościowy. Delikatny budyń waniliowy z jabłkami to wymarzone śniadanie dla smakoszy poranka i dobrze jest je smakować powoli, rozkoszować się. Szczególnie w wolne dni Polecam też gorąco ten przepis: https://mamaalergikagotuje.pl/domowy-budyn-waniliowy/ […]
Jakub 9 grudnia 2023 (20:04)
Waniliowy, wegański i bez cukru! Czego chcieć więcej 😉