Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem

image_pdfPobierz PDF

Danie wegańskie i bezglutenowe.

Kotlety ziemniaczane to proste danie, które wpisuje się w nurt zero waste. Powstają najczęściej z nadmiaru ugotowanych ziemniaków, żeby nie marnować tego co zostało z obiadu.

Tym razem wypełniłam je szpinakiem, podałam z sosem pieczarkowym oraz z gęstą schłodzoną śmietaną kokosową. Były pyszne, polecam.

Podobne kotleciki ziemniaczane robiłam już wielokrotnie. Na blogu występują od lat w wersji z mąką pszenną, a w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie, znajdziesz je w nieco innej wegańskiej i bezglutenowej odsłonie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka z ciecierzycy
  • skrobia ziemniaczana
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • dodatkowo
  • np. sos pieczarkowy
  • śmietana roślinna
  • mąka z ciecierzycy lub skrobia do podsypania

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę.
  2. Szpinak myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko do miękkości, przekładamy do sitka by odsączyć sok.
  5. Purée ziemniaczane równomiernie układamy na dnie garnka i dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków odbieramy i przekładamy do miski.
  6. Wolne miejsce po ziemniakach uzupełniamy mąką z ciecierzycy pół na pół ze skrobią ziemniaczaną.
  7. Całość przekładamy do miski z czwartą porcją ziemniaków.
  8. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i skrobią do momentu, aż ciasto przestaje się kleić.
  9. Odrywamy większe kawałki ciasta, w dłoniach formujemy placuszki o średnicy ok. 12 cm, na każdy nakładamy porcję szpinaku i zlepiamy najpierw jak pieróg na pół, potem delikatnie rozpłaszczamy tworząc kotlecik.
  10. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, układamy przygotowane kotlety i smażymy na rumiany kolor z każdej strony.
  11. Przekładamy na talerz, podajemy z dozwolonym sosem np. pieczarkowym lub wegańską śmietaną.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem"

  • comment-avatar
    Agnieszka 24 października 2019 (11:22)

    Czy można użyć mąki jaglanej zamiast z ciecierzycy? Dziękuję!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 października 2019 (11:55)

      Można każdej bezglutenowej ale najlepiej żółtą by wyszły ładne:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.