Danie wegańskie i bezglutenowe.
Kotlety ziemniaczane to proste danie, które wpisuje się w nurt zero waste. Powstają najczęściej z nadmiaru ugotowanych ziemniaków, żeby nie marnować tego co zostało z obiadu.
Tym razem wypełniłam je szpinakiem, podałam z sosem pieczarkowym oraz z gęstą schłodzoną śmietaną kokosową. Były pyszne, polecam.
Podobne kotleciki ziemniaczane robiłam już wielokrotnie. Na blogu występują od lat w wersji z mąką pszenną, a w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie, znajdziesz je w nieco innej wegańskiej i bezglutenowej odsłonie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem
(wegańskie, bezglutenowe)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 szt.
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- mąka z ciecierzycy
- skrobia ziemniaczana
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony pieprz biały
- dodatkowo
- np. sos pieczarkowy
- śmietana roślinna
- mąka z ciecierzycy lub skrobia do podsypania
Przygotowanie:
- Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Szpinak myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak.
- Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko do miękkości, przekładamy do sitka by odsączyć sok.
- Purée ziemniaczane równomiernie układamy na dnie garnka i dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków odbieramy i przekładamy do miski.
- Wolne miejsce po ziemniakach uzupełniamy mąką z ciecierzycy pół na pół ze skrobią ziemniaczaną.
- Całość przekładamy do miski z czwartą porcją ziemniaków.
- Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i skrobią do momentu, aż ciasto przestaje się kleić.
- Odrywamy większe kawałki ciasta, w dłoniach formujemy placuszki o średnicy ok. 12 cm, na każdy nakładamy porcję szpinaku i zlepiamy najpierw jak pieróg na pół, potem delikatnie rozpłaszczamy tworząc kotlecik.
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, układamy przygotowane kotlety i smażymy na rumiany kolor z każdej strony.
- Przekładamy na talerz, podajemy z dozwolonym sosem np. pieczarkowym lub wegańską śmietaną.
5 komentarzy to "Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem"
Agnieszka 24 października 2019 (11:22)
Czy można użyć mąki jaglanej zamiast z ciecierzycy? Dziękuję!
Katarzyna Jankowska 24 października 2019 (11:55)
Można każdej bezglutenowej ale najlepiej żółtą by wyszły ładne:)
Justyna 8 marca 2020 (22:49)
Czy nadadzą się do pieczenia? Nie chce mojemu niemowlakowi smażyć
Katarzyna Jankowska 9 marca 2020 (09:55)
Moim zdaniem upieką się bez problemu. Niemowlakowi można podać ugotowane ziemniaczki i szpinak oddzielnie, ale rozumiem, że chodzi o urozmaicenie:)
Justyna 12 marca 2020 (11:44)
Tak urozmaicenie. A jak zalecasz je piec?