Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, bez jajek

Kotleciki ziemniaczane powstają najczęściej wtedy, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Na każde 100 gramów ugotowanych ziemniaków dodaję około 20 gramów mąki pszennej.

Proponuję przygotować je także z sosem z kurkami.
Zapraszam i życzę Smacznego

Kotleciki ziemniaczane

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut (plus czas na ugotowanie i wystudzenie ziemniaków)
Czas smażenia: 10-15 minut
Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 100 g mąki pszennej bio
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka zmielonego lnu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy tłuczka na gładką masę.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, zmielony len lub mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i wyrabiamy ciasto, tak by miało lekką konsystencję i odchodziło od ręki (ciasto nie powinno być zbite, placuszki wyjdą wówczas lżejsze i delikatniejsze w smaku).
  3. Formujemy placuszki, rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron na rumiany kolor.
  4. Podajemy polane gorącym sosem pieczarkowym i oprószone świeżą natką pietruszki.

Przepis na sos pieczarkowy:

  • 300 g małych pieczarek
  • ½ cebuli drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek + 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej sproszkowanej papryki (można pominąć)
  • ok. 250 ml bulionu (u mnie rozpuszczona w gorącej wodzie kostka warzywna BIO lub rosół z poprzedniego dnia)
  • 1 łyżka mąki (u mnie pszenna bio)
  • 1-2 łyżki schłodzonej śmietany owsianej

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, większe przekroić na połówki, lub ćwiartki, można je pokroić na plasterki.
  2. W większym rondlu roztopić masło i dodać oliwę, dodać pieczarki i smażyć mieszając około 5 minut aż lekko zbrązowieją (pieczarki na początku wchłoną tłuszcz, a potem wypuszczą sok, który powinien odparować).
  3. Do usmażonych pieczarek dodajemy 200 ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia.
  4. W pozostałej ilości bulionu rozprowadzamy jedną pełną łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu, zagęszczając go, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ostrą sproszkowaną papryką, mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy śmietanę (w przypadku owsianej już nie gotujemy sosu).

Wskazówki:

W zależności od gatunku ziemniaków (zbyt wodniste) można dodać więcej mąki. Dlatego lepiej dodawać ją stopniowo.
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

4 komentarze to "Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, bez jajek"

  • comment-avatar
    Dzikowiec 3 sierpnia 2012 (09:19)

    Wyglądają niezwykle apetycznie! Cudowne!

  • comment-avatar
    Gula 3 sierpnia 2012 (13:14)

    Bardzo lubimy takie placuszki:) Oczywiście w wersji bezglutenowej:)

  • comment-avatar
    KUCHARNIA, Anna-Maria 3 sierpnia 2012 (16:52)

    Całe wieki nie jadłam! Cudownie, że przypomniałaś ten przepis!
    Serdecznie pozdrawiam:)

  • comment-avatar
    przecinkowa 14 sierpnia 2012 (09:18)

    uwielbiam takie placuszki w połączeniu z sosem pieczarkowym. Twoje do tego wyglądają na super puchate 😀

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.