Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, bez jajek

Kotleciki ziemniaczane powstają najczęściej wtedy, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Na każde 100 gramów ugotowanych ziemniaków dodaję około 20 gramów mąki pszennej.

Proponuję przygotować je także z sosem z kurkami.
Zapraszam i życzę Smacznego

Kotleciki ziemniaczane

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut (plus czas na ugotowanie i wystudzenie ziemniaków)
Czas smażenia: 10-15 minut
Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 100 g mąki pszennej bio
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka zmielonego lnu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy tłuczka na gładką masę.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, zmielony len lub mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i wyrabiamy ciasto, tak by miało lekką konsystencję i odchodziło od ręki (ciasto nie powinno być zbite, placuszki wyjdą wówczas lżejsze i delikatniejsze w smaku).
  3. Formujemy placuszki, rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron na rumiany kolor.
  4. Podajemy polane gorącym sosem pieczarkowym i oprószone świeżą natką pietruszki.

Przepis na sos pieczarkowy:

  • 300 g małych pieczarek
  • ½ cebuli drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek + 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej sproszkowanej papryki (można pominąć)
  • ok. 250 ml bulionu (u mnie rozpuszczona w gorącej wodzie kostka warzywna BIO lub rosół z poprzedniego dnia)
  • 1 łyżka mąki (u mnie pszenna bio)
  • 1-2 łyżki schłodzonej śmietany owsianej

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, większe przekroić na połówki, lub ćwiartki, można je pokroić na plasterki.
  2. W większym rondlu roztopić masło i dodać oliwę, dodać pieczarki i smażyć mieszając około 5 minut aż lekko zbrązowieją (pieczarki na początku wchłoną tłuszcz, a potem wypuszczą sok, który powinien odparować).
  3. Do usmażonych pieczarek dodajemy 200 ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia.
  4. W pozostałej ilości bulionu rozprowadzamy jedną pełną łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu, zagęszczając go, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ostrą sproszkowaną papryką, mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy śmietanę (w przypadku owsianej już nie gotujemy sosu).

Wskazówki:

W zależności od gatunku ziemniaków (zbyt wodniste) można dodać więcej mąki. Dlatego lepiej dodawać ją stopniowo.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie
Kotleciki ziemniaczane bez jajek, bez mleka, wegańskie

4 komentarze to "Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, bez jajek"

  • comment-avatar
    Dzikowiec 3 sierpnia 2012 (09:19)

    Wyglądają niezwykle apetycznie! Cudowne!

  • comment-avatar
    Gula 3 sierpnia 2012 (13:14)

    Bardzo lubimy takie placuszki:) Oczywiście w wersji bezglutenowej:)

  • comment-avatar
    KUCHARNIA, Anna-Maria 3 sierpnia 2012 (16:52)

    Całe wieki nie jadłam! Cudownie, że przypomniałaś ten przepis!
    Serdecznie pozdrawiam:)

  • comment-avatar
    przecinkowa 14 sierpnia 2012 (09:18)

    uwielbiam takie placuszki w połączeniu z sosem pieczarkowym. Twoje do tego wyglądają na super puchate 😀

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.