Kotleciki ziemniaczane powstają najczęściej wtedy, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Na każde 100 gramów ugotowanych ziemniaków dodaję około 20 gramów mąki pszennej.
Proponuję przygotować je także z sosem z kurkami.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotleciki ziemniaczane
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut (plus czas na ugotowanie i wystudzenie ziemniaków)
Czas smażenia: 10-15 minut
Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
- 100 g mąki pszennej bio
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka zmielonego lnu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy tłuczka na gładką masę.
- Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, zmielony len lub mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i wyrabiamy ciasto, tak by miało lekką konsystencję i odchodziło od ręki (ciasto nie powinno być zbite, placuszki wyjdą wówczas lżejsze i delikatniejsze w smaku).
- Formujemy placuszki, rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron na rumiany kolor.
- Podajemy polane gorącym sosem pieczarkowym i oprószone świeżą natką pietruszki.
Przepis na sos pieczarkowy:
- 300 g małych pieczarek
- ½ cebuli drobno posiekanej
- oliwa z oliwek + 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta ostrej sproszkowanej papryki (można pominąć)
- ok. 250 ml bulionu (u mnie rozpuszczona w gorącej wodzie kostka warzywna BIO lub rosół z poprzedniego dnia)
- 1 łyżka mąki (u mnie pszenna bio)
- 1-2 łyżki schłodzonej śmietany owsianej
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, obrać ze skórki, większe przekroić na połówki, lub ćwiartki, można je pokroić na plasterki.
- W większym rondlu roztopić masło i dodać oliwę, dodać pieczarki i smażyć mieszając około 5 minut aż lekko zbrązowieją (pieczarki na początku wchłoną tłuszcz, a potem wypuszczą sok, który powinien odparować).
- Do usmażonych pieczarek dodajemy 200 ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia.
- W pozostałej ilości bulionu rozprowadzamy jedną pełną łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu, zagęszczając go, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ostrą sproszkowaną papryką, mieszamy.
- Na koniec dodajemy śmietanę (w przypadku owsianej już nie gotujemy sosu).
Wskazówki:
W zależności od gatunku ziemniaków (zbyt wodniste) można dodać więcej mąki. Dlatego lepiej dodawać ją stopniowo.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
4 komentarze to "Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, bez jajek"
Dzikowiec 3 sierpnia 2012 (09:19)
Wyglądają niezwykle apetycznie! Cudowne!
Gula 3 sierpnia 2012 (13:14)
Bardzo lubimy takie placuszki:) Oczywiście w wersji bezglutenowej:)
KUCHARNIA, Anna-Maria 3 sierpnia 2012 (16:52)
Całe wieki nie jadłam! Cudownie, że przypomniałaś ten przepis!
Serdecznie pozdrawiam:)
przecinkowa 14 sierpnia 2012 (09:18)
uwielbiam takie placuszki w połączeniu z sosem pieczarkowym. Twoje do tego wyglądają na super puchate 😀