Naleśnikowy Deser Orkiszowo-Kukurydziany z Owocami

Naleśnikowe ślimaczki z owocami to taki spontaniczny pomysł na letni deser oraz inna forma podania naleśników.

Takim deserem możemy zaskoczyć nasze dzieci, albo zachęcić je do zabawy w dekorowanie dania.
Pomieszałam mąkę orkiszową z kukurydzianą, bo nie byłam pewna jak mój syn zareaguje na smak tylko kukurydziany. Naleśniki w wersji deserowej zostały ekspresowo zjedzone, a inny smak naleśników nawet nie został zauważony:)
Robiłam te naleśniki także w wersji tradycyjnej.
Przepis dołączam do akcji Słodkie WakacjeGotując z dziećmi oraz Kukurydziane wariacje
Zapraszam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

 

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS SMAŻENIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób (8szt)

Składniki:
  • 250 ml mleka orkiszowego (u mnie BIO)
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej BIO
  • 100 g mąki kukurydzianej BIO
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½  łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej rzepakowy do smażenia
  • syrop z Agawy BIO do polania naleśników
  • owoce do ustrojenia (u mnie maliny, borówki, czerwona porzeczka)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
  2. Dodać mąki, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odczekać około 10 minut przed smażeniem
  3. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
  4. Usmażone naleśniki, jeszcze ciepłe, pokroić w paseczki, (1,5cm) u mnie przy pomocy karbowanego radełka
  5. Paseczki zwijać w ślimaczki, w środek ślimaczka umieścić borówki, utworzyć krąg “ślimaczkowy” a środek talerza wypełnić malinami, całość przystroić porzeczkami
  6. Polać syropem z Agawy, oprószyć cukrem pudrem, podawać

Wskazówki:

Oczywiście używamy takich owoców jakie są dozwolone i jakimi dysponujemy
Deser na zimno także super smakował, proponowałbym jeszcze wzbogacić go bitą śmietaną kokosową:)


8 komentarzy to "Naleśnikowy Deser Orkiszowo-Kukurydziany z Owocami"

  • comment-avatar
    Gula 1 sierpnia 2012 (13:28)

    Ale ładnie podane:) Chętnie bym zjadła taki deser:)

  • comment-avatar
    gruszka 1 sierpnia 2012 (14:00)

    Pięknie się prezentuje 🙂 A mało kto wie, że olej rzepakowy mimo że najtańszy, jest jednocześnie olejem o najlepszym składzie tłuszczowym i dlatego jest najlepszy dla dzieci (i nie tylko!)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 sierpnia 2012 (17:08)

    Gula;Dziękuję, nic tylko zrobić:)
    Gruszka;Pisałam już o oleju rzepakowym, mam nadzieję, że czytelnicy bloga już to wiedzą. Warto jednak o tym przypominać, dziękuję!

  • comment-avatar
    Bernadeta 1 sierpnia 2012 (21:07)

    ten talerz z kazdym zdjeciem jest ładniejszy:)

  • comment-avatar
    Kaś 2 sierpnia 2012 (16:51)

    ślicznie podane! nie dziwię się, że szybko zniknęły 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 3 sierpnia 2012 (08:04)

    Wydawało mi się, że już Ci napisałam, jak pysznie wygląda Twój naleśnikowy deser… Ale może coś mi się przywidziało, w końcu wakacje z dwoma alergikami są nieco męczące ;P

  • comment-avatar
    Hell 17 stycznia 2013 (16:18)

    wyglądają pięknie! 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 stycznia 2013 (19:46)

    Hell; Dziękuję:) Tęsknię już za świeżymi malinkami, truskawkami!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.