Przygotowuję zestaw wegańskich kremów na tort Kacpra. Nie jest to łatwe zadanie ponieważ nie mogę skorzystać z żadnej margaryny ani masła i oczywiście bazuję tylko na produktach dozwolonych w diecie małego alergika. Przy okazji moich dzisiejszych czarów powstał pyszny deser kukurydziany z mango, dzięki któremu możemy przygotować kilka innych dań.
Podany na ciepło będzie stanowił smaczne śniadanie, schłodzony posłuży za deserowy krem, a zamrożony będzie alternatywą dla lodów.
Przy odrobinie wysiłku można z niego wyczarować także krem do ciast i tortów.
Deser kukurydziany z mango jest wegański, bezglutenowy i bez cukru.
Po więcej wegańskich deserów zapraszam do moich 5 książek z serii Mama Alergika Gotuje.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Deser kukurydziany mango
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Ilość: 750 ml, 3-4 porcje
Składniki:
- 400 ml mleka ryżowego, jaglanego lub orkiszowego (tylko jeśli można gluten)
- 6 łyżek kaszki kukurydzianej typ polenta
- 1 łyżeczka oleju z awokado, kokosowego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
- 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- 500-600 g mango (1 duże dojrzałe, słodkie)
Przygotowanie:
- 300 ml mleka zagotowujemy wraz z olejem, w pozostałej ilości zimnego mleka rozprowadzamy kaszkę kukurydzianą.
- Gdy mleko zaczyna wrzeć dodajemy gęstą kaszkę i energicznie mieszamy, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, aż kaszka zmięknie i zgęstnieje.
- Mango myjemy obieramy, ze skórki, odkrawamy od pestki.
- Jeszcze gorącą kaszkę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy mango, sok z cytryny i inulinę, dokładnie blendujemy.
- Przekładamy krem do pucharków, studzimy, dodajemy na wierzch dozwolone owoce.
Wskazówki.
Składniki możemy zblendować ręczną żyrafą, od razu w garnku.
Deser możemy dosłodzić np. syropem klonowym, jeśli mango nie jest wystarczająco słodkie.
Danie możemy podać na ciepło jako kaszkę śniadaniową lub alternatywę budyniu.
Dodając zimną wegańską margarynę do przestudzonej kaszki, możemy przygotować krem odpowiedni do tortu czy udekorowania babeczek.
Jeśli deser wyszedł zbyt rzadki, a chcemy z niego zrobić krem, to następnym razem dodajemy 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej więcej.
Deser możemy schłodzić w lodówce i podawać na zimno, a przelany do foremek na lody, po zamarznięciu będzie zdrową alternatywą dla lodów.
Jeśli przygotujemy go na mleku kokosowym, będzie bardziej kremowy.
Kolor dania zależy od rodzaju użytego mleka roślinnego (wskazane białe) oraz od jakości i koloru mango (powinno być żółte, soczyste i słodkie, bez ciemnych przebarwień), dodatek soku z cytryny podtrzyma ładny kolor.
No Replies to "Deser kukurydziany z mango"