Krem z mango bezglutenowy wegański

Jakiś czas temu napisała do mnie mama 6 letniego Kacpra i poprosiła o indywidualny przepis na krem na tort urodzinowy.

Miałam wyczarować jeden, ale nie umiałam się ograniczyć, więc ostatecznie powstało 5 różnych kremów na tort;

  • krem śliwkowy, niby czekoladowy bo z karobem,
  • krem ryżowy pomarańczowy
  • krem mango z chia
  • krem budyniowy, śliwka z maliną oraz
  • krem z mango w dwóch wersjach, bezglutenowej i orkiszowej.

Każdy z tych kremów można podać jako samodzielny deser.

Dziś prezentuję krem z mango bezglutenowy, który na FB zebrał najwięcej głosów i którym byliście najbardziej zainteresowani. Pozostałe trafią do moich książek czy ebooków.

Z myślą o urodzinach, tortach i przeróżnych okazjach, w tym o nadchodzącym Bożym Narodzeniu, zachęcam do poznania przepisów z mojej drugiej książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. Nakład tej książki jest na wyczerpaniu.

Kilka przepisów na torty znajdziecie również na blogu (KLIK)

Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego

Krem z mango

wegański, bezglutenowy, bez cukru

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 750 ml

Składniki:

  • 400 ml mleka ryżowego, jaglanego lub owsianego bezglutenowego
  • 6 łyżek kaszki kukurydzianej typ polenta
  • 1 łyżeczka oleju z awokado lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka inuliny z agawy
  • 1 pełna łyżeczka agaru w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki (można pominąć)
  • 600 g mango (1 duże dojrzałe, słodkie)

Przygotowanie:

  1. 300 ml mleka umieszczamy w niedużym garnku wraz z olejem, doprowadzamy do wrzenia.
  2. W pozostałej ilości zimnego mleka rozprowadzamy kaszkę.
  3. Gęsty roztwór kaszki dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, gotujemy przez ok. 2 minuty, aż kaszka zmięknie i zgęstnieje.
  4. Mango myjemy obieramy, ze skórki, odkrawamy od pestki tak, by nie dostarczyć do kremu włóknistych części.
  5. Jeszcze gorącą kaszkę przekładamy do blendera, dodajemy mango, sok z cytryny lub mandarynki, agar w proszku i inulinę, dokładnie blendujemy.
  6. Przekładamy ponownie krem do garnka i podgrzewamy mieszając przez 2 minuty, uważamy, aby kaszki nie przypalić.
  7. Odstawiamy do przestudzenia a potem rozsmarowujemy na blacie ciasta.
  8. Krem przechowujemy w lodówce, może tam postać nawet 3-4 dni.

Wskazówki:

Taki krem najlepiej przetrzymać w lodówce przez noc i potem użyć do smarowania ciasta, wypełniania babeczek czy rurek.

Jeśli chcemy go podać jako deser, możemy od razu po wystudzeniu, z dodatkiem świeżych owoców.

Możemy dosłodzić go cukrem pudrem lub ksylitolem. Dodanie syropu klonowego rozrzedzi krem.

Jeśli krem wyszedł nam zbyt rzadki, to znaczy, że za mało dodaliśmy kaszki kukurydzianej lub agaru w proszku. Zbyt krótkie podgrzewanie kremu z agarem także może być przyczyną tego, że krem nie zgęstnieje. Krem możemy zagęścić dodając także łyżkę lub dwie dozwolonej skrobi albo łyżkę nasion chia. Dodając nasiona chia trzeba przechować krem w lodówce, żeby nasionka napęczniały, najlepiej przez kilka godzin. Z nasionami chia wyjdzie nam z tego także pyszny deser.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Krem z mango bezglutenowy wegański"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.