Leniwe bezglutenowe

Od tygodnia przerabiam różne letnie owoce i przygotowuję zapasy na zimę.

Pomiędzy dżemem truskawkowo-jagodowym a dżemem truskawkowym z pomarańczą, naszła mnie ochota na kluski leniwe.

Rzadko jadam biały krowi ser, ale ponieważ jedna kostka zalegała w lodówce, ucieszyłam się, że ją wykorzystam i się nie zmarnuje.

Od 65 dni osobiście nie jem pszenicy ani różnych glutenowych produktów. Postanowiłam więc przygotować leniwe tradycyjne ale w wersji bez glutenu.

Mam nadzieję, że nie obrażę nikogo tym stwierdzeniem, ale po latach gotowania bez mleka, jajek, glutenu i wielu innych składników, uważam, że to łatwizna szykować dania bez glutenu jeśli można jeść wszystko inne.

Przygotowanie leniwych bezglutenowych zajęło mi raptem 10 minut plus oczywiście czas na ich ugotowanie.

Mój mąż jadł i powtarzał “wspaniałe”.

Sama wypróbuj czy miał rację.

Leniwe bezglutenowe podałam z sosem jagodowym, który przygotowałam z dodatkiem naturalnego jogurtu kokosowego.

Mój mąż poprosił także o tradycyjną polewę czyli masło klarowane z dodatkiem bułki tartej i cukru.

Daj znać jeśli wypróbujesz ten przepis. Oznacz mnie #mamaalergikagotuje, żebym mogła Cię odnaleźć.

Jeśli poszukujesz więcej tradycyjnych dań, popularnych w polskich domach to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Taki promocyjny zestaw trzech książek z tradycyjnymi daniami będzie dostępny w Sklepie MAG tylko do końca lipca br.

Książka Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje z przepisami na różne święta i uroczystości ma już wyczerpany nakład.

Życzę smacznego!

Leniwe bezglutenowe

(zawierają mleko i jajko, bez glutenu)

(nie dla każdego alergika)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 35 sztuk

Składniki:

  • 300 g sera białego (można użyć bez laktozy)
  • 1 jajko ekologiczne (rozmiar M)
  • 100 g mąki sorgo
  • 50-75 g skrobi (u mnie ziemniaczana)
  • szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
  • mąka sorgo do podsypania stolnicy
  • ½ łyżeczki soli do gotowania

dodatkowo:

na sos jagodowy

  • 100 g jagód
  • 1 jogurt naturalny roślinny
  • cukier do smaku

na polewę

Przygotowanie:

  1. Ser umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, wbijamy wcześniej umyte i osuszone jajko, solimy, mieszamy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę i 50 g skrobi.
  3. Za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto, jeśli wydaje się zbyt wilgotne dodajemy 25 g skrobi więcej. Wilgotność ciasta zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajka.
  4. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części.
  5. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką z sorgo, porcję ciasta formujemy w wałek o ok. 2 cm grubości i kroimy na romby o ok. 3 cm długości.
  6. W średniej wielkości garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładamy przygotowane kluski, gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Leniwe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na talerz.
  8. Podajemy polane rozgrzanym tłuszczem z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej lub w wersji z sosem jagodowym.
Fot. Katarzyna Jankowska

Zapraszam do poznania NOWEJ kategorii DLA DZIECI w Sklepie MAG!

No Replies to "Leniwe bezglutenowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.