Od tygodnia przerabiam różne letnie owoce i przygotowuję zapasy na zimę.
Pomiędzy dżemem truskawkowo-jagodowym a dżemem truskawkowym z pomarańczą, naszła mnie ochota na kluski leniwe.
Rzadko jadam biały krowi ser, ale ponieważ jedna kostka zalegała w lodówce, ucieszyłam się, że ją wykorzystam i się nie zmarnuje.
Od 65 dni osobiście nie jem pszenicy ani różnych glutenowych produktów. Postanowiłam więc przygotować leniwe tradycyjne ale w wersji bez glutenu.
Mam nadzieję, że nie obrażę nikogo tym stwierdzeniem, ale po latach gotowania bez mleka, jajek, glutenu i wielu innych składników, uważam, że to łatwizna szykować dania bez glutenu jeśli można jeść wszystko inne.
Przygotowanie leniwych bezglutenowych zajęło mi raptem 10 minut plus oczywiście czas na ich ugotowanie.
Mój mąż jadł i powtarzał “wspaniałe”.
Sama wypróbuj czy miał rację.
Leniwe bezglutenowe podałam z sosem jagodowym, który przygotowałam z dodatkiem naturalnego jogurtu kokosowego.
Mój mąż poprosił także o tradycyjną polewę czyli masło klarowane z dodatkiem bułki tartej i cukru.
Daj znać jeśli wypróbujesz ten przepis. Oznacz mnie #mamaalergikagotuje, żebym mogła Cię odnaleźć.
Jeśli poszukujesz więcej tradycyjnych dań, popularnych w polskich domach to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Książka Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje z przepisami na różne święta i uroczystości ma już niemal wyczerpany nakład.
Życzę smacznego!
Leniwe bezglutenowe
(zawierają mleko i jajko, bez glutenu)
(nie dla każdego alergika)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 35 sztuk
Składniki:
- 400 g sera białego (można użyć bez laktozy)
- 1 jajko ekologiczne (rozmiar M)
- 100 g mąki sorgo lub ryżowej
- 50 g skrobi (u mnie ziemniaczana)
- szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
- mąka sorgo lub ryżowa do podsypania stolnicy
- ½ łyżeczki soli do gotowania
dodatkowo:
na sos jagodowy
- 100 g jagód
- 1 jogurt naturalny roślinny
- cukier do smaku
na polewę
- masło klarowane lub oliwa z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej najlepiej domowej lub bułki bezglutenowej
Przygotowanie:
- Ser umieszczamy w misce, przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozdrabniamy widelcem.
- Wbijamy wcześniej umyte i osuszone jajko, solimy, mieszamy łącząc składniki.
- Dodajemy przesianą mąkę i skrobię.
- Za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto, jeśli wydaje się zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki. Wilgotność ciasta zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajka.
- Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części.
- Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką z sorgo lub ryżową, porcję ciasta formujemy w wałek o ok. 2 cm grubości i kroimy na romby o ok. 3 cm długości.
- W średniej wielkości garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładamy przygotowane kluski, gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Leniwe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na talerz.
- Podajemy polane rozgrzanym tłuszczem z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i posypane cukrem lub polane sosem jagodowym.
1 Reply to "Leniwe bezglutenowe"
Monika 1 sierpnia 2022 (16:16)
Czy można zastąpić czymś jajko?