W czasie upałów nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni.
Wybieramy szybkie, proste i lekkie posiłki.
Do takich zaliczymy na pewno chłodniki, czyli zupy bez gotowania. W naszym domu uwielbiamy chłodnik z buraczków oraz chłodnik z ogórków i awokado.
Dziś jednak propozycja prosto z rejonów śródziemnomorskich, czyli tradycyjne gazpacho.
Taka zupa zawiera mnóstwo łatwo przyswajanych witamin i minerałów w tym; potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, i witaminy: A, B2, B6, C, E, foliany, a także beta-karoten.
Osoby z alergią na pyłki traw, a trawy są teraz w szczycie pylenia, raczej powinny zrezygnować z takiej zupy. Na świeże pomidory mogą zareagować krzyżowo.
Wody z ogórków kiszonych nie powinny spożywać osoby z nietolerancją histaminy.
Papryka może powodować reakcje alergiczne u uczulonych na lateks, ambrozję i bylicę.
Jeśli chcesz zdobyć więcej wiedzy na tematy alergiczne, przedstawionej w prosty sposób, to zapraszam do Akademii MAG.
Wystarczy zapisać się na Newsletter MAG i otwierać listy od MAG wysyłane w poniedziałki i czwartki.
Zapraszam na gazpacho i życzę Smacznego!
Gazpacho tradycyjne
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 750 g świeżych pomidorów
- 3 nieduże ogórki gruntowe
- ½ czerwonej papryki
- ¼ białej cebuli
- ½ ząbka czosnku
- liście świeżej bazylii
- ⅓ łyżeczki zmielonej ostrej papryki lub kawałek świeżej papryczki chili
- 100 ml wody z ogórków kiszonych
- sok z cytryny do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
dodatkowo:
- sól
- syrop klonowy lub cukier
- świeży tymianek
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, paprykę oczyszczamy z nasion, ogórki obieramy ze skórki.
- Cebulę i czosnek oczyszczamy.
- Pomidory zalewamy na chwilę wrzącą wodą, wyjmujemy, ściągamy skórkę, miksujemy w blenderze, przecieramy przez sitko by pozbyć się nasion.
- Przecier z pomidorów wlewamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na mus.
- Doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i opcjonalnie syropem klonowym.
- Podajemy ze świeżymi ziołami i z drobno pokrojonymi pomidorkami.
- Przechowujemy w lodówce.
Wskazówki:
Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć gotową passatę pomidorową.
Wodę z ogórków kiszonych można zastąpić np. octem winnym lub większą ilością soku z cytryny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Poznaj NOWOŚĆ!
MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania dla dzieci z pięknymi naklejkami.
Z jej pomocą wprowadzisz dziecko w niezwykły świat smaków i pomożesz mu odkryć moc warzyw i owoców.
Zapewniam, że z tą książką Twoje dziecko będzie się dobrze bawiło i nabierze wielu cennych umiejętności.
Książka dostępna TYLKO w Sklepie MAG!
2 komentarze to "Gazpacho tradycyjne"
Nikwarz 27 sierpnia 2021 (21:06)
Pomidorów ponoć się nie łączy z ogórkami. Fajny przepis ale czy potrawa z połączenia takich warzyw nie pozbawia nas tego co cenne w nich ale podawanych osobno?
Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:06)
To prawda i nie. Jedna łyżka soku z ogóra zniszczy witaminę z pomidora ale jeśli dodamy sok z cytryny lub witaminę c w innej postaci to problem rozwiązany 🙂