Gazpacho tradycyjne

W czasie upałów nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni.

Wybieramy szybkie, proste i lekkie posiłki.

Do takich zaliczymy na pewno chłodniki, czyli zupy bez gotowania. W naszym domu uwielbiamy chłodnik z buraczków oraz chłodnik z ogórków i awokado.

Dziś jednak propozycja prosto z rejonów śródziemnomorskich, czyli tradycyjne gazpacho.

Taka zupa zawiera mnóstwo łatwo przyswajanych witamin i minerałów w tym; potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, i witaminy: A, B2, B6, C, E, foliany, a także beta-karoten.

Osoby z alergią na pyłki traw, a trawy są teraz w szczycie pylenia, raczej powinny zrezygnować z takiej zupy. Na świeże pomidory mogą zareagować krzyżowo.

Wody z ogórków kiszonych nie powinny spożywać osoby z nietolerancją histaminy.

Papryka może powodować reakcje alergiczne u uczulonych na lateks, ambrozję i bylicę.

Jeśli chcesz zdobyć więcej wiedzy na tematy alergiczne, przedstawionej w prosty sposób, to zapraszam do Akademii MAG.

Wystarczy zapisać się na Newsletter MAG i otwierać listy od MAG wysyłane w poniedziałki i czwartki.

Poniedziałkowa Akademia MAG
Poniedziałkowa Akademia MAG

Zapraszam na gazpacho i życzę Smacznego!

Gazpacho tradycyjne

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 750 g świeżych pomidorów
  • 3 nieduże ogórki gruntowe
  • ½ czerwonej papryki
  • ¼ białej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • ⅓ łyżeczki zmielonej ostrej papryki lub kawałek świeżej papryczki chili
  • 100 ml wody z ogórków kiszonych
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

dodatkowo:

  • sól
  • syrop klonowy lub cukier
  • świeży tymianek
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, paprykę oczyszczamy z nasion, ogórki obieramy ze skórki.
  2. Cebulę i czosnek oczyszczamy.
  3. Pomidory zalewamy na chwilę wrzącą wodą, wyjmujemy, ściągamy skórkę, miksujemy w blenderze, przecieramy przez sitko by pozbyć się nasion.
  4. Przecier z pomidorów wlewamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na mus.
  5. Doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i opcjonalnie syropem klonowym.
  6. Podajemy ze świeżymi ziołami i z drobno pokrojonymi pomidorkami.
  7. Przechowujemy w lodówce.
Gazpacho tradycyjne
Fot. Katarzyna Jankowska

Wskazówki:

Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć gotową passatę pomidorową.

Wodę z ogórków kiszonych można zastąpić np. octem winnym lub większą ilością soku z cytryny.

Poznaj NOWOŚĆ!

MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania dla dzieci z pięknymi naklejkami.

Z jej pomocą wprowadzisz dziecko w niezwykły świat smaków i pomożesz mu odkryć moc warzyw i owoców.

Zapewniam, że z tą książką Twoje dziecko będzie się dobrze bawiło i nabierze wielu cennych umiejętności.

Książka dostępna TYLKO w Sklepie MAG!

WESOŁEJ ZABAWY!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

2 komentarze to "Gazpacho tradycyjne"

  • comment-avatar
    Nikwarz 27 sierpnia 2021 (21:06)

    Pomidorów ponoć się nie łączy z ogórkami. Fajny przepis ale czy potrawa z połączenia takich warzyw nie pozbawia nas tego co cenne w nich ale podawanych osobno?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:06)

      To prawda i nie. Jedna łyżka soku z ogóra zniszczy witaminę z pomidora ale jeśli dodamy sok z cytryny lub witaminę c w innej postaci to problem rozwiązany 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.