Taki jogurtowy koktajl śniadaniowy, chociaż zawiera niewiele składników jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych!
Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Mają niski indeks glikemiczny są więc idealne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Nie zawierają glutenu, stąd też mogą być spożywana przez osoby z celiakią i alergią na gluten.
Łuskane nasiona konopi dostarczają dużych ilości białka – aż 37 g na 100 g produktu. To pięć razy więcej niż zawiera jedno jajko!
Borówki i jagody są bogate w witaminy C i K oraz liczne antyoksydanty.
Warto korzystać z letnich owoców, kiedy właśnie trwa na nie sezon.
Świeże jagody i borówki możemy zamrozić, by cieszyć się takim koktajlem także zimową porą.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.
Jogurtowy koktajl śniadaniowy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)
Ilość: ok. 500ml
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza w 100 ml: 80 kcal
Składniki:
- 1 jogurt roślinny naturalny (u mnie kokosowy Planton 160 g)
- 100 ml napoju roślinnego (np. ryżowo-kokosowego)
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki łuskanych nasion konopi
- świeży sok z 1 pomarańczy
- 100 g borówek lub jagód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz borówek umieszczamy w blenderze, miksujemy.
- Czekamy 5 minut, następnie dodajemy dokładnie umyte borówki lub jagody i blendujemy na krótko przed podaniem.
- Podajemy do picia od razu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
Wskazówki:
Banan dodany do koktajlu wzbogaci go o dawkę węglowodanów i w takiej wersji śniadaniowy napój dostarczy nam więcej energii.
Wiele przepisów z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców znajdziesz w książkach z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi”.
Na sezon wiosna-lato polecają się dania z książki w zielonej okładce.
Potrzebujesz wsparcia w przekonywaniu dzieci, że jedzenie warzyw i owoców jest zdrowe?
Chcesz zachęcić najmłodszych do zdrowego odżywiania?
Z książkami z serii Mama Alergika Gotuje z dziećmi ten proces będzie dużo łatwiejszy.
Pomoże Ci w tym również MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania z aż 60-cioma naklejkami.
No Replies to "Jogurtowy koktajl śniadaniowy"