Jogurtowy koktajl śniadaniowy

Taki jogurtowy koktajl śniadaniowy, chociaż zawiera niewiele składników jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych!

Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Mają niski indeks glikemiczny są więc idealne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

Nie zawierają glutenu, stąd też mogą być spożywana przez osoby z celiakią i alergią na gluten.

Łuskane nasiona konopi dostarczają dużych ilości białka – aż 37 g na 100 g produktu. To pięć razy więcej niż zawiera jedno jajko!

Borówki i jagody są bogate w witaminy C i K oraz liczne antyoksydanty.

Warto korzystać z letnich owoców, kiedy właśnie trwa na nie sezon.

Świeże jagody i borówki możemy zamrozić, by cieszyć się takim koktajlem także zimową porą.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Jogurtowy koktajl śniadaniowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: ok. 500ml

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość odżywcza w 100 ml: 80 kcal

Składniki:

  • 1 jogurt roślinny naturalny (u mnie kokosowy Planton 160 g)
  • 100 ml napoju roślinnego (np. ryżowo-kokosowego)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki łuskanych nasion konopi
  • świeży sok z 1 pomarańczy
  • 100 g borówek lub jagód

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz borówek umieszczamy w blenderze, miksujemy.
  2. Czekamy 5 minut, następnie dodajemy dokładnie umyte borówki lub jagody i blendujemy na krótko przed podaniem.
  3. Podajemy do picia od razu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Fot. Katarzyna Jankowska

Wskazówki:

Banan dodany do koktajlu wzbogaci go o dawkę węglowodanów i w takiej wersji śniadaniowy napój dostarczy nam więcej energii.

Wiele przepisów z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców znajdziesz w książkach z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi”.

Na sezon wiosna-lato polecają się dania z książki w zielonej okładce.

Potrzebujesz wsparcia w przekonywaniu dzieci, że jedzenie warzyw i owoców jest zdrowe?

Chcesz zachęcić najmłodszych do zdrowego odżywiania?

Z książkami z serii Mama Alergika Gotuje z dziećmi ten proces będzie dużo łatwiejszy.

Pomoże Ci w tym również MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania z aż 60-cioma naklejkami.

No Replies to "Jogurtowy koktajl śniadaniowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.