Chłodnik z buraczków dla Alergika (bez jajka)

Wczoraj po ostrym treningu szybkościowym marzyłam o zimnej zupie, która czekała na mnie w lodówce. Jak to dobrze, że przygotowałam ją zanim wyszłam pobiegać. Uwielbiam chłodnik z buraczków! Przepis na Zupę-Chłodnik z serii Nie dla Alergika znajdziecie na blogu. 
Dziś postanowiłam zrobić wersję tej zupy ale dla mojego syna i przekonać się czy w smaku znacząco będzie odbiegać od oryginału. 
Z przyjemnością podkradałam mojemu Alergikowi tę zupę. On spróbował tylko kilka łyżek. Do chłodnych zup trzeba dorosnąć, więc poczekamy:) 

Znacie Test Buraka?

Przeprowadza się go, aby ocenić szczelność naszych jelit
Najlepiej wieczorem przed zaśnięciem, wypić około 1/2 szklanki soku z buraka (świeży nie z kartonu!, może być też taki jednodniowy kupiony). Można go podać wraz z sokiem z jabłek dla poprawy smaku. Rano należy sprawdzić kolor moczu. 
Jeśli nerki wychwyciły czerwony barwnik buraka, to znaczy, że przeniknął on z nieszczelnych jelit. Mocz powinien być tylko lekko różowy! Mocno czerwony kolor moczu oznacza, ze czas na regenerację jelit!*
Taka chłodna zupa z buraka też może nam powiedzieć jak czują się nasze jelita:)
 
Zapraszam na chłodnik i życzę Smacznego
 

 

 

Chłodnik z buraczków

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)

Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraka
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 1-2

Składniki:

  • ok. 200 ml zimnej śmietany owsianej lub ryżowej dla osób na diecie bez glutenu
  • ok. 200 ml naturalnego soku z buraka (u mnie jednodniowy)
  • 1 większy burak
  • 2 ogórki kiszone (bez skórki)
  • 4-5 rzodkiewek 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • kilka kropel soku z cytryny do smaku (jeśli dozwolona)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraka gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (dla dziecka można zetrzeć na małych oczkach), umieszczamy w naczyniu
  2. Ogórki obieramy i ścieramy (u mnie grube oczka)
  3. Koper i szczypiorek bardzo drobno siekamy (u mnie zielenina musi być mało wyczuwalna w zupie)
  4. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce
  5. Warzywa mieszamy, dodajemy schłodzoną śmietanę owsianą, dorawiamy kilkoma kroplami cytryny
  6. Dolewamy sok z buraka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem  i schładzamy ponownie w lodówce (dobrze jest odczekać kilka minut aż wszystkie smaki się połączą)

Wskazówki:

Można użyć jednodniowy sok z buraka z dodatkiem jabłka (ma ciekawszy dla dziecka smak)
Śmietana owsiana wydaje mi się do tego dania najbardziej neutralna, skropienie jej sokiem z cytryny zbliży ją w smaku do kefiru:)
Małym dzieciom najlepiej zetrzeć warzywa na drobnej tarce.
Wybierajcie tylko świeże i pozbawione pestycydów warzywa!
Można oczywiście zrezygnować z ogórka jeśli jest niedozwolony (wysokohistaminowy).
*Odnośnie “Testu Buraka” – kał będzie czerwony i taki być powinien.

chłodnik z buraków
 
 
 
 
chłodnik z buraczków
 

5 komentarzy to "Chłodnik z buraczków dla Alergika (bez jajka)"

  • comment-avatar
    Katka. O 19 czerwca 2013 (13:25)

    Moje dzieci małe też nie lubią zimnej zupy.A ten test ciekawy muszę przeprowadzić:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 czerwca 2013 (15:22)

    Katka; Konrad zjadł 7 łyżek, wystarczy na test:) Trzeba do takiej zupy dojrzeć, mi to zajęło prawie 40 lat:)

  • comment-avatar
    making baking and creating 22 czerwca 2013 (14:19)

    Moja szesciolatka wczoraj zjadla jedna chochelke, powidziala ze smakuje jak twarozek na ostro / bo jemy tez na slodko;-)/. Robilam ze swiezym ogorkiem i rzodkiewka + zielonosci duuuuuzo,wyciskany vzosnek i buraczek ma sie rozumiec. Szkoda,ze nie sprawdzilam wyniku testu z buraka u niej.

  • comment-avatar
    making baking and creating 22 czerwca 2013 (14:19)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 czerwca 2013 (14:51)

    making baking and creating; Może trochę mało jak na test. Warto podać sam sok z buraka choćby 3-4 łyżki. Ważne aby dzieciom podawać do popróbowania, z doświadczenia wiem, że z czasem się skuszą na więcej! Pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.