Znacie Test Buraka?
Chłodnik z buraczków
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)
Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraka
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 1-2
Składniki:
- ok. 200 ml zimnej śmietany owsianej lub ryżowej dla osób na diecie bez glutenu
- ok. 200 ml naturalnego soku z buraka (u mnie jednodniowy)
- 1 większy burak
- 2 ogórki kiszone (bez skórki)
- 4-5 rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka kropel soku z cytryny do smaku (jeśli dozwolona)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Buraka gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (dla dziecka można zetrzeć na małych oczkach), umieszczamy w naczyniu
- Ogórki obieramy i ścieramy (u mnie grube oczka)
- Koper i szczypiorek bardzo drobno siekamy (u mnie zielenina musi być mało wyczuwalna w zupie)
- Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce
- Warzywa mieszamy, dodajemy schłodzoną śmietanę owsianą, dorawiamy kilkoma kroplami cytryny
- Dolewamy sok z buraka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i schładzamy ponownie w lodówce (dobrze jest odczekać kilka minut aż wszystkie smaki się połączą)
Wskazówki:
Można użyć jednodniowy sok z buraka z dodatkiem jabłka (ma ciekawszy dla dziecka smak)
Śmietana owsiana wydaje mi się do tego dania najbardziej neutralna, skropienie jej sokiem z cytryny zbliży ją w smaku do kefiru:)
Małym dzieciom najlepiej zetrzeć warzywa na drobnej tarce.
Wybierajcie tylko świeże i pozbawione pestycydów warzywa!
Można oczywiście zrezygnować z ogórka jeśli jest niedozwolony (wysokohistaminowy).
*Odnośnie “Testu Buraka” – kał będzie czerwony i taki być powinien.
5 komentarzy to "Chłodnik z buraczków dla Alergika (bez jajka)"
Katka. O 19 czerwca 2013 (13:25)
Moje dzieci małe też nie lubią zimnej zupy.A ten test ciekawy muszę przeprowadzić:)
Mama Alergika 19 czerwca 2013 (15:22)
Katka; Konrad zjadł 7 łyżek, wystarczy na test:) Trzeba do takiej zupy dojrzeć, mi to zajęło prawie 40 lat:)
making baking and creating 22 czerwca 2013 (14:19)
Moja szesciolatka wczoraj zjadla jedna chochelke, powidziala ze smakuje jak twarozek na ostro / bo jemy tez na slodko;-)/. Robilam ze swiezym ogorkiem i rzodkiewka + zielonosci duuuuuzo,wyciskany vzosnek i buraczek ma sie rozumiec. Szkoda,ze nie sprawdzilam wyniku testu z buraka u niej.
making baking and creating 22 czerwca 2013 (14:19)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Mama Alergika 22 czerwca 2013 (14:51)
making baking and creating; Może trochę mało jak na test. Warto podać sam sok z buraka choćby 3-4 łyżki. Ważne aby dzieciom podawać do popróbowania, z doświadczenia wiem, że z czasem się skuszą na więcej! Pozdrawiam i dziękuję za komentarz