Sznycle z Kurczaka w Chlebowej Panierce według Donny Hay

Relaksując się po ciężkim dniu włączyłam kilka dni temu Kuchnię Plus, a na ekranie Donna Hay przygotowywała Sznycle z Kurczaka. Pomyślałam, że dobrze się składa bo właśnie mam porcję mięsa do wykorzystania. Wiedziałam już co zrobię na obiad następnego dnia. 
Z niewielkim zmianami w przepisie zrobiłam bardzo smaczne danie. Przygotowuje się je ekspresowo, a mięsko wychodzi miękkie i soczyste! 
Moja rodzina była zachwycona. Z pewnością powtórzę ten obiad:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej 

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 10 minut 
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:

  • 300-400 g jasnego chleba 
  • 50 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek (ok. 50 ml)
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku (drobno posiekany)
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400g) (ja miałam 3 mniejsze, ekologiczne)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb umieszczamy w blenderze i mielimy na drobne okruchy
  2. Masło klarowane rozpuszczamy na małym ogniu, wlewamy do chleba
  3. Świeży tymianek wsypujemy do chleba, całość mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku
  4. Piersi z kurczaka opłukujemy zimną wodą, osuszamy i przekrawamy poziomo na pół, solimy i pierzymy
  5. Blaszkę smarujemy masłem klarowanym, układamy na niej piersi z kurczaka
  6. Na każdy kawałek mięsa nakładamy dużą porcję panierki chlebowej
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, opcja termoobieg -grill, wkładamy blaszkę z mięsem (najlepiej na wyższą półkę) i zapiekamy około 8-10 minut (Jeśli panierka zbyt szybko się rumieni, można przykryć mięso folią aluminiową)
  8. Sznycle podajemy z ulubioną surówką, u mnie z młodymi ziemniaczkami, mizerią i kalafiorem. Do popicia kompot z rabarbaru i truskawek:)

Przed upieczeniem

2 komentarze to "Sznycle z Kurczaka w Chlebowej Panierce według Donny Hay"

  • comment-avatar
    Drobiowa 19 września 2013 (09:48)

    Tak podane mięsko to nawet moja córka by zjadła, która jest strasznym niejadkiem 🙂 Muszę się na tym wzorować 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 września 2013 (10:41)

    Drobiowa; To 15 minut i gotowe. Moja rodzina przepada za tym daniem, naprawdę warto je wypróbować!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.