Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc nie może zabraknąć na blogu Jaglanki z Truskawkami. Wczorajsze śniadanie wzbogaciłam dodatkowo Koktajlem Truskawkowym z dodatkiem Owoców Goji. Przepis na Koktajl w kolejnym wpisie.
O kaszy jaglanej i jej właściwościach poczytajcie TUTAJ. Na blogu znajduje się już kilka propozycji śniadaniowych właśnie na bazie kaszy jaglanej. Zachęcam do ich wypróbowania.
Jaglanka to przecież najzdrowsza z kasz!
Przygotowałam dwie wersje tego śniadania. Pierwsza to Kasza Jaglana ugotowana na słodko z dodatkiem świeżych truskawek a druga to Kasza Jaglana zmiksowana ze świeżymi truskawkami. Myślę, że druga wersja bardziej przypadnie do gustu dzieciom:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Jaglanka z truskawkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 minut
ILOŚĆ: dla 2 osób
Składniki:
- 1/2 kubka kaszy jaglanej, suchej
- 350 ml mleka ryżowego
- 1-2 łyżki syropu z daktyli
- 5-8 truskawek
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę (u mnie na 3) i gotujemy kaszę pod przykryciem około 10-15 minut, aż będzie prawie miękka
- Dodajemy syrop z daktyli i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kasza będzie zupełnie miękka
- Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, dodajemy drobno pokrojone truskawki i dosładzamy do smaku syropem roślinnym
- W drugiej wersji: Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładką masę (do momentu rozdrobnienia truskawek), dosładzamy w razie konieczności syropem roślinnym, przystrajamy świeżymi owocami i podajemy na ciepło
Jaglanka ze zmiksowanymi truskawkami
Śniadanie: Jaglanka z truskawkami i Koktajl Truskawkowy z Owocami Goji
6 komentarzy to "Jaglanka z truskawkami (wegańska, bezglutenowa)"
ebiznesGrafika 22 czerwca 2013 (16:16)
Mimo, że nie jestem mamą alergika chętnie sama zjem takie śniadanko. Ja akurat często robię taką potrawę z ryżem i mrożonymi truskawkami kiedy nie ma sezonu.
Anonymous 22 czerwca 2013 (17:12)
Czy zamiast syropu z daktyli mozna dodac syrop z agawy?
Mama Alergika 23 czerwca 2013 (16:34)
ebiznesGrafika; Jaglanka jest zdrowa i dobra dla wszystkich!
Mama Alergika 23 czerwca 2013 (16:35)
Anonimowy; Można oczywiście dosłodzić każdym, ulubionym syropem roślinnym. Można dodać także miód, najlepiej już po ugotowaniu:)
Carol 30 czerwca 2013 (10:45)
Super, zaakceptowane;) ale proszę o banerek.
Carol 30 czerwca 2013 (10:46)
Aaa przepraszam, już go znalazlam