Jaglanka z truskawkami (wegańska, bezglutenowa)

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc nie może zabraknąć na blogu Jaglanki z Truskawkami. Wczorajsze śniadanie wzbogaciłam dodatkowo Koktajlem Truskawkowym z dodatkiem Owoców Goji. Przepis na Koktajl w kolejnym wpisie.
O kaszy jaglanej i jej właściwościach poczytajcie TUTAJ. Na blogu znajduje się już kilka propozycji śniadaniowych właśnie na bazie kaszy jaglanej. Zachęcam do ich wypróbowania. 
Jaglanka to przecież najzdrowsza z kasz!
Przygotowałam dwie wersje tego śniadania. Pierwsza to Kasza Jaglana ugotowana na słodko z dodatkiem świeżych truskawek a druga to Kasza Jaglana zmiksowana ze świeżymi truskawkami. Myślę, że druga wersja bardziej przypadnie do gustu dzieciom:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 
 

Jaglanka z truskawkami

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 minut  

ILOŚĆ: dla 2 osób
Składniki:

  • 1/2  kubka kaszy jaglanej, suchej 
  • 350 ml mleka ryżowego
  • 1-2 łyżki syropu z daktyli
  • 5-8 truskawek

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotowujemy
  2. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę (u mnie na 3) i gotujemy kaszę pod przykryciem około 10-15 minut, aż będzie prawie miękka
  3. Dodajemy syrop z daktyli i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kasza będzie zupełnie miękka 
  4. Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, dodajemy drobno pokrojone truskawki i dosładzamy do smaku syropem roślinnym 
  5. W drugiej wersji: Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładką masę (do momentu rozdrobnienia truskawek), dosładzamy w razie konieczności syropem roślinnym, przystrajamy świeżymi owocami i podajemy na ciepło

 Jaglanka ze zmiksowanymi truskawkami

 Śniadanie: Jaglanka z truskawkami i Koktajl Truskawkowy z Owocami Goji

 

6 komentarzy to "Jaglanka z truskawkami (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    ebiznesGrafika 22 czerwca 2013 (16:16)

    Mimo, że nie jestem mamą alergika chętnie sama zjem takie śniadanko. Ja akurat często robię taką potrawę z ryżem i mrożonymi truskawkami kiedy nie ma sezonu.

  • comment-avatar
    Anonymous 22 czerwca 2013 (17:12)

    Czy zamiast syropu z daktyli mozna dodac syrop z agawy?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 czerwca 2013 (16:34)

    ebiznesGrafika; Jaglanka jest zdrowa i dobra dla wszystkich!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 czerwca 2013 (16:35)

    Anonimowy; Można oczywiście dosłodzić każdym, ulubionym syropem roślinnym. Można dodać także miód, najlepiej już po ugotowaniu:)

  • comment-avatar
    Carol 30 czerwca 2013 (10:45)

    Super, zaakceptowane;) ale proszę o banerek.

  • comment-avatar
    Carol 30 czerwca 2013 (10:46)

    Aaa przepraszam, już go znalazlam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.