Robiłam tę zupę już kilka dni temu, na zewnątrz padał rzęsisty deszcz. Wykorzystałam pół pęczka szparagów, jeden batat i prawie całą czerwoną paprykę. Zupa z nutą papryki wyszła bardzo smaczna. Moja rodzina jadła i pytała „z czego to”?. Jak zwykle dowiedzieli się po zjedzeniu:)
Zupę Krem z Batatów i Szparagów bez papryki znajdziecie już na blogu.
Zupę polecam i życzę Smacznego
CZAS GOTOWANIA: ok.20 minut + pieczenie papryki 30 minut
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
- 750 ml wywaru z warzyw lub wody
- 1 średni batat ok. 200g
- 150 g szparagów zielonych
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- sok z cytryny do smaku (jeśli dozwolony)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- kilka kromek chleba na grzanki + 3 łyżki oliwy z oliwek, można pominąć na diecie bez glutenu
Przygotowanie:
- Bataty obieramy, kroimy w plastry a potem w kostkę
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki
- Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nasion, przepoławiamy i umieszczamy w piekarniku wypukłą częścią do góry (200°C termoobieg ) na około 30 minut, po upieczeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki
- W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy bataty, smażymy ok. 2 minut mieszając
- Dodajemy szparagi i dolewamy wywar warzywny lub wodę
- Wrzucamy liść laurowy, gotujemy całość do miękkości warzyw ok. 15-20 minut
- Dodajemy upieczoną paprykę
- Przygotowujemy grzanki (pokrojone kromki chleba, bez skórki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek, smażymy aż się zrumienią)
- Wyciągamy liść laurowy, ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, w razie konieczności dolewamy przegotowanej gorącej wody (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny
- Gorącą zupę wlewamy do talerzy, dodajemy grzanki, posypujemy ziołami
No Replies to "Zupa krem z batatów, szparagów i pieczonej papryki (bezglutenowa, wegańska)"