Czas na kolejną odsłonę domowego napoju izotonicznego. Na blogu znajdziecie już Domowy Izotonik z Cytryną, a tymczasem wypróbujcie Izotonik Arbuzowy.
Arbuz to ulubiony owoc mojego Alergika, zaskoczył mnie wymieniając go na pierwszym miejscu. Na drugim pojawiły się czereśnie.
U osób uczulonych na pyłki traw i żyto powinno się zrezygnować z podawania surowego arbuza, zwłaszcza w okresie pylenia. Mój syn ma uczulenie na pyłki traw, a jednak nie dostrzegam negatywnych reakcji po spożyciu arbuza. Najbezpieczniej jednak kiedy będzie go spożywał w środku lata, podczas pobytu nad Morzem Śródziemnym, z dala od traw. Zresztą tamtejsze arbuzy będą słodsze i bardziej dojrzałe. Już nie możemy się doczekać wakacji:)
Przygotowując kolejne odsłony domowego napoju izotonicznego właściwie zmieniamy tylko jeden składnik – owoc. Dziś zamiast cytryny dodajemy arbuz, który ma ogromne działanie orzeźwiające co w upalne dni jest zbawienne:)
Arbuz to owoc niskokaloryczny, za to zawiera w swoim składzie aż 92% wody.
„Arbuz wpływa korzystnie na serce i żołądek. Buduje płyny organiczne, nawilża jelita. Jest stosowany do leczenia pragnienia, zaburzeń układu moczowego, obrzęku, aft, depresji oraz stanów zapalnych nerek i dróg moczowych. Arbuz nie powinien być spożywany przez osoby ze słabym trawieniem i anemią…”*
Arbuz korzystnie działa na skórę, którą oczyszcza, odżywia, odmładza. Dodatkowo koi stany zapalne skóry, wypryski i wspomniane już afty. To bardzo cenna właściwość tego owocu, zwłaszcza dla Alergików.
Owoc ten cenią sportowcy, ponieważ pomaga pozbyć się powstałych na skutek intensywnych ćwiczeń związków organicznych gromadzących się w mięśniach. A ponieważ arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, wypicie napoju z jego udziałem szybko dostarczy energii podczas wysiłku, biegania:)
Przepis dołączam do akcji Smoothie 2 i Arbuzowe Wariacje
Przepis dołączam do akcji Smoothie 2 i Arbuzowe Wariacje
*Źródło: Odżywianie dla Zdrowia, Paul Pitchford
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:
- 250 ml soku z arbuza (ćwiartka arbuza, bez pestek)
- 500 ml wody mineralnej schłodzonej
- 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy (dla nieuczulonych miód)
- 1/4 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej naturalnej najlepiej nierafinowanej (u mnie morska z algami)
- sok 1/2 limonki
Przygotowanie:
- Arbuz oczyszczamy z pestek, wkładamy do naczynia, miksujemy, przecedzamy przez grubsze sitko
- Dodajemy schłodzoną wodę, syrop klonowy, sok z limonki oraz sól
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
- Przed użyciem jeszcze raz mieszamy napój lub wstrząsamy bidonem i gotowe
No Replies to "Domowy Izotonik Arbuzowy Nie Tylko Dla Biegacza"