O tej porze roku tradycyjny polski obiad aż się prosi.
Młoda podduszona kapusta z koperkiem, młode ziemniaczki, schabowy albo mielony:).
Przepis na Kotlet Schabowy króluje na blogu i jest najczęściej odwiedzanym daniem. Podobnie z przepisem na Kotlet Mielony (bez jajek).
Czas na młodą kapustę!
Moja wersja tego dania odbiega nieco od tradycyjnej ponieważ nie zagęszczam kapusty mąką, nie dodaję śmietany ani przecieru pomidorowego, a zamiast marchewki dodaję batat. Z trzech głównych składników powstaje pyszne samodzielne danie albo dodatek obiadowy.
Moja wersja tego dania odbiega nieco od tradycyjnej ponieważ nie zagęszczam kapusty mąką, nie dodaję śmietany ani przecieru pomidorowego, a zamiast marchewki dodaję batat. Z trzech głównych składników powstaje pyszne samodzielne danie albo dodatek obiadowy.
Zupę polecam i życzę Smacznego
Młoda kapusta
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
- 1 główka młodej, zielonej kapusty
- 2 młode marchewki lub 3 łyżki startego batatu
- 1/3 pęczka młodego świeżego koperku
- listek laurowy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy, dzielimy na ćwiartki, drobno szatkujemy miękkie liście, umieszczamy je w dużym naczyniu i zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy wodę
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną i odcedzoną kapustę, listek laurowy, mieszamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wodę do połowy wysokości kapusty w garnku, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut
- Marchewki lub batat myjemy, obieramy, ścieramy na grubej tarce, dodajemy do duszącej się kapusty
- Koperek opłukujemy, drobno kroimy dorzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty już bez przykrycia garnka
- Pod koniec gotowania, gdy prawie cały płyn wyparuje doprawiamy kapustę sokiem z cytryny (stopniowo do smaku) oraz solą i pieprzem
- Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie
Wskazówki:
Możemy zrobić taką kapustę dodając tylko koperek, wykluczając marchew czy batat.
Możemy dodać do niej śmietanę owsianą lub ryżową a nieuczuleni 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Niektórzy lubią dodać przecier pomidorowy a nawet boczek tylko, że wtedy mamy już bigosik z młodej kapusty.
Są zwolennicy także zagęszczania kapusty mąką, dla mnie to zbędny zabieg.
4 komentarze to "Młoda kapusta duszona"
Kulinarny Zenit 14 czerwca 2013 (13:53)
Jestem zdecydowanie na tak! Uwielbiam młodą kapustkę, a z młodymi ziemniaczkami to już w ogóle… przepyszna klasyka 🙂
Mama Alergika 14 czerwca 2013 (14:07)
Kulinarnt Zenit; Ja to wolę ją nawet bez dodatku mięsa:)
kwatery Gdańsk 15 czerwca 2013 (17:09)
Rewelacja, taka kapusta to same witaminy.
Mama Alergika 15 czerwca 2013 (18:59)
kwatery Gdańsk; Tak, to prawda:) Witam w naszych progach:)