Młoda kapusta duszona

O tej porze roku tradycyjny polski obiad aż się prosi.
Młoda podduszona kapusta z koperkiem, młode ziemniaczki, schabowy albo mielony:).
Przepis na Kotlet Schabowy króluje na blogu i jest najczęściej odwiedzanym daniem. Podobnie z przepisem na Kotlet Mielony (bez jajek).
Czas na młodą kapustę! 
Moja wersja tego dania odbiega nieco od tradycyjnej ponieważ nie zagęszczam kapusty mąką, nie dodaję śmietany ani przecieru pomidorowego, a zamiast marchewki dodaję batat. Z trzech głównych składników powstaje pyszne samodzielne danie albo dodatek obiadowy. 
 
Zupę polecam i życzę Smacznego

Młoda kapusta

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:

  • 1 główka młodej, zielonej kapusty
  • 2 młode marchewki lub 3 łyżki startego batatu
  • 1/3 pęczka młodego świeżego koperku
  • listek laurowy 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy, dzielimy na ćwiartki, drobno szatkujemy miękkie liście, umieszczamy je w dużym naczyniu i zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy wodę 
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną i odcedzoną kapustę, listek laurowy, mieszamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wodę do połowy wysokości kapusty w garnku, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut
  3. Marchewki lub batat myjemy, obieramy, ścieramy na grubej tarce, dodajemy do duszącej się kapusty 
  4. Koperek opłukujemy, drobno kroimy dorzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty już bez przykrycia garnka
  5. Pod koniec gotowania, gdy prawie cały płyn wyparuje doprawiamy kapustę sokiem z cytryny (stopniowo do smaku) oraz solą i pieprzem
  6. Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie  

Wskazówki:
Możemy zrobić taką kapustę dodając tylko koperek, wykluczając marchew czy batat. 
Możemy dodać do niej śmietanę owsianą lub ryżową a nieuczuleni 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Niektórzy lubią dodać przecier pomidorowy a nawet boczek tylko, że wtedy mamy już bigosik z młodej kapusty.
Są zwolennicy także zagęszczania kapusty mąką, dla mnie to zbędny zabieg.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Młoda kapusta duszona"

  • comment-avatar
    Kulinarny Zenit 14 czerwca 2013 (13:53)

    Jestem zdecydowanie na tak! Uwielbiam młodą kapustkę, a z młodymi ziemniaczkami to już w ogóle… przepyszna klasyka 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 czerwca 2013 (14:07)

    Kulinarnt Zenit; Ja to wolę ją nawet bez dodatku mięsa:)

  • comment-avatar
    kwatery Gdańsk 15 czerwca 2013 (17:09)

    Rewelacja, taka kapusta to same witaminy.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 czerwca 2013 (18:59)

    kwatery Gdańsk; Tak, to prawda:) Witam w naszych progach:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.