W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej. Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany, ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado.
Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję. Ważne, aby było dojrzałe i zdrowe (bez ciemnych zmian).
Wegański chłodnik można przygotować na bazie roślinnych jogurtów lub mleka roślinnego.
Sok z cytryny jest dość ważnym składnikiem tej zupy, nada jej bardziej wyrazisty smak.
Przepis pochodzi z książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Znajdziesz w niej 105 przepisów kuchni polskiej w nowej, zdrowszej wersji. Wszystkie przepisy są wegańskie, bezglutenowe, bez mleka, soi, jajek i innych alergenów.
Zapraszam i życzę Smacznego
Chłodnik z ogórków i awokado
(wegański, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Ilość: 2 porcje ok. 400 ml
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 5 ogórków gruntowych
- ½ ząbka czosnku
- 100 ml zimnej przegotowanej wody
- 250 ml jogurtu naturalnego konopnego lub innego roślinnegl
- 4 listki świeżej mięty do smaku
- sok z ½ cytryny
- sól himalajska drobna do smaku
dodatkowo:
- rzodkiewka i ogórek do ustrojenia
- listek mięty
- pieprz i ostra papryka (można pominąć)
Przygotowanie:
- Miąższ awokado umieszczamy w blenderze, dodajemy obrane ogórki, listki mięty i czosnek, wlewamy wodę i blendujemy na gładki krem.
- Dodajemy jogurt roślinny, ponownie blendujemy.
- Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
- Podajemy po schłodzeniu, można z odrobiną oliwy z oliwek.
No Replies to "Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy"