Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy

W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej.

Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany, ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado.

Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję. Ważne, aby było dojrzałe i zdrowe (bez ciemnych zmian).

Wegański chłodnik można przygotować na bazie roślinnych jogutów lub mleka roślinnego. Sok z cytryny jest dość ważnym składnikiem tej zupy, nada jej bardziej wyrazisty smak.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chłodnik z ogórków i awokado

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

Ilość: 2 porcje ok. 400 ml

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 ogórków gruntowych
  • ½ ząbka czosnku
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego konopnego lub inny roślinny
  • 4 listki świeżej mięty do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • sól himalajska drobna do smaku

dodatkowo:

  • rzodkiewka i ogórek do ustrojenia
  • listek mięty
  • pieprz i ostra papryka (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Miąższ awokado umieszczamy w blenderze, dodajemy obrane ogórki, listki mięty i czosnek, wlewamy wodę i blendujemy na gładki krem.
  2. Dodajemy jogurt roślinny, ponownie blendujemy.
  3. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
  4. Podajemy po schłodzeniu, można z odrobiną oliwy z oliwek.

Fot. Katarzyna Jankowska