W sezonie wiosenno-letnim w moim domu bardzo często powstają ciasta z owocami.
Zazwyczaj robię najprostsze ich formy, od owoców pod kruszonką zaczynając, przez tradycyjne galette na kruchych tartach kończąc.
Taką tartę możesz przygotować w wersji bezglutenowej.
Wykorzystaj do tego celu przepisy z książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Sprawdzą się przepisy na:
Rustykalną tartę z rabarbarem,
Kruche ciasto z budyniem i owocami
czy na Szarlotkę tradycyjną.
Jeśli na bazie tych przepisów chcesz zrobić tartę o średnicy 27 cm, musisz zwiększyć ilość mąki do 400 g i tym samym dodać więcej tłuszczu, tak by stanowił on połowę suchych składników.
Życzę smacznego!
Z okazji Dnia Dziecka, dużym i małym dzieciom życzę pięknego dnia i spełnienia marzeń.
Tarta z borówkami i rabarbarem
(bez mleka, bez jajek, wegańska, opcjonalnie bez glutenu)
Ilość: 1 szt. 27 cm średnicy
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut + 30 minut
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
- 100 g mąki owsianej (u mnie bezglutenowej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny wegańskiej lub masła klarowanego zimnego (nie dla wegan)
- 1 łyżka śmietany owsianej lub konopnej
- sok z połówki cytryny (3 łyżki)
- zimna woda (75 ml)
- rabarbar (3 laski)
- borówki (150 g)
- 1 łyżka mąki z tapioki lub innej skrobi
- cukier trzcinowy 2-3 łyżki
dodatkowo:
- 2 łyżki drobnych płatków owsianych
- mąka do oprószenia formy
- inulina w proszku do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy owsianą, cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimną wegańską margarynę, siekamy bardzo drobno najlepiej przy użyciu specjalnego siekacza.
- Dodajemy zimną wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz łyżkę zimnej śmietany. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia składników, ciasto będzie miało elastyczną strukturę (jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy).
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Owoce myjemy, odsączamy z wody.
- Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy tapioką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w opcji góra-dół.
- Formę do tarty oprószamy mąką.
- Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, rozwałkowujemy je na okrąg większy niż średnica formy.
- Wraz z papierem przekładamy ciasto na formę (niejako do góry dnem), delikatnie dociskamy je do brzegów formy, zdejmujemy papier i odbieramy resztę ciasta, która wyszła nam poza rant formy.
- Dno ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy ponownie papierem, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy ciasto jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
- Podpieczony kruchy spód, wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 10 minut.
- Układamy na jego powierzchni pokrojony rabarbar, uzupełniamy borówkami, posypujemy cukrem trzcinowym.
- Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki drobnych płatków owsianych, które wgniatamy w całość, a następnie odrywamy po kawałeczku ciasta i w postaci kruszonki układamy na wierzchu tarty.
- Tartę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C , tym razem w opcji z termoobiegiem.
- Pieczmy do momentu, aż wierzch ciasta i jego brzegi się zrumienią, ok. 20-30 minut.
- Upieczone kruche ciasto wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe, możemy oprószyć inuliną w proszku lub ostatecznie cukrem pudrem.
Wskazówki:
Ciasto przed podaniem możemy podgrzewać w piekarniku.
Ciasta na tartę nie musimy chłodzić w lodówce.
Zamiast śmietany owsianej możemy dodać więcej soku z cytryny z wodą.
Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce np. śliwki, truskawki czy jagody.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
No Replies to "Tarta z borówkami i rabarbarem bez mleka bez jajek"