fbpx

Tarta z borówkami i rabarbarem bez mleka bez jajek

W sezonie wiosenno-letnim w moim domu bardzo często powstają ciasta z owocami.

Zazwyczaj robię najprostsze ich formy, od owoców pod kruszonką zaczynając, przez tradycyjne galette na kruchych tartach kończąc.

Taką tartę możesz przygotować w wersji bezglutenowej.

Wykorzystaj do tego celu przepisy z książki „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Sprawdzą się przepisy na:

Rustykalną tartę z rabarbarem,

Kruche ciasto z budyniem i owocami

czy na Szarlotkę tradycyjną.

Jeśli na bazie tych przepisów chcesz zrobić tartę o średnicy 27 cm, musisz zwiększyć ilość mąki do 400 g i tym samym dodać więcej tłuszczu, tak by stanowił on połowę suchych składników.

Życzę smacznego!

Mam nadzieję, że należysz do subskrybentów Newslettera MAG i że dziś otworzyłaś już list od MAG.

Wysłałam w nim prezent dla dzieci, którym jest wersja testowa MAGicznej kolorowanki, którą możesz pobrać i wydrukować.

Daj znać jak podoba Ci się mój nowy produkt, nad którym obecnie pracuję.

Z okazji Dnia Dziecka, dużym i małym dzieciom życzę pięknego dnia i spełnienia marzeń.

Tarta z borówkami i rabarbarem

(bez mleka, bez jajek, wegańska, opcjonalnie bez glutenu)

Ilość: 1 szt. 27 cm średnicy

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 20 minut + 30 minut

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
  • 100 g mąki owsianej (u mnie bezglutenowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny wegańskiej lub masła klarowanego zimnego (nie dla wegan)
  • 1 łyżka śmietany owsianej lub konopnej
  • sok z połówki cytryny (3 łyżki)
  • zimna woda (75 ml)
  • rabarbar (3 laski)
  • borówki (150 g)
  • 1 łyżka mąki z tapioki lub innej skrobi
  • cukier trzcinowy 2-3 łyżki

dodatkowo:

  • 2 łyżki drobnych płatków owsianych
  • mąka do oprószenia formy
  • inulina w proszku do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy owsianą, cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimną wegańską margarynę, siekamy bardzo drobno najlepiej przy użyciu specjalnego siekacza.
  2. Dodajemy zimną wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz łyżkę zimnej śmietany. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia składników,  ciasto będzie miało elastyczną strukturę (jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy).
  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. 
  4. Owoce myjemy, odsączamy z wody.
  5. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy tapioką.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w opcji góra-dół.
  7. Formę do tarty oprószamy mąką.
  8. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, rozwałkowujemy je na okrąg większy niż średnica formy.
  9. Wraz z papierem przekładamy ciasto na formę (niejako do góry dnem), delikatnie dociskamy je do brzegów formy, zdejmujemy papier i odbieramy resztę ciasta, która wyszła nam poza rant formy.
  10. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy ponownie papierem, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  11. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy ciasto jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
  12. Podpieczony kruchy spód, wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 10 minut.
  13. Układamy na jego powierzchni pokrojony rabarbar, uzupełniamy borówkami, posypujemy cukrem trzcinowym.
  14. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki drobnych płatków owsianych, które wgniatamy w całość a następnie odrywamy po kawałeczku ciasta i w postaci kruszonki układamy na wierzchu tarty.
  15. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C , tym razem w opcji z termoobiegiem.
  16. Pieczmy do momentu, aż wierzch ciasta i jego brzegi się zrumienią, ok. 20-30 minut.
  17. Upieczone kruche ciasto wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe, możemy oprószyć inuliną w proszku lub ostatecznie cukrem pudrem.

Wskazówki:

Ciasto przed podaniem możemy podgrzewać w piekarniku.

Ciasta na tartę nie musimy chłodzić w lodówce.

Zamiast śmietany owsianej możemy dodać więcej soku z cytryny z wodą.

Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce np. śliwki, truskawki czy jagody.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Tarta z borówkami i rabarbarem bez mleka bez jajek"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.