Proste ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami

Sezon na truskawki wciąż trwa. Na szczęście w naszym domu możemy je jeść wszyscy, choć alergik sięga po nie najrzadziej.

Czy wiesz, że truskawki zawierają naturalne benzoesany tzw. stymulatory histaminy?

Ich spożycie, zwłaszcza większych ilości, może powodować niekorzystne objawy alergiczne, także u osób, u których badania diagnostyczne nie wykazują alergii na truskawki.

Dziś upiekłam kolejne ciasto jogurtowe. Prosty placek bez mleka, bez jajek, wegański, po upieczeniu mięciutki i pachnący budyniem.

Ponieważ nie miałam dwóch opakowań jogurtu naturalnego kokosowego bez cukru, część jogurtu zastąpiłam śmietaną kokosową Creamo.

Niezmiernie się cieszę, że takie produkty jak te firmy Planton są dostępne na rynku. Jeśli więc kokos Ci nie straszny, warto je poznać i stosować w kuchni alergika.

Mój placek możesz przygotować także z jabłkami, rabarbarem czy morelami.

Jeśli interesuje Cię wersja wegańska i bezglutenowa tego ciasta, daj znać w komentarzu.

Miło mi będzie jeśli dodasz dlaczego jesteś na diecie bezglutenowej i na jakie mąki masz uczulenie. Postaram się wybrać te, które najczęściej stosujesz w swojej kuchni.

Potrzebujesz więcej przepisów na różne wypieki albo wyjątkowe okazje?

Jeśli tak, sięgnij po książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. Znajdziesz w niej ponad 50 przepisów na wypieki, które królują w tradycyjnej kuchni polskiej.

Wspaniałe ciasta z sezonowymi owocami czekają w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Polecam zwłaszcza moje ulubione Kruche ciasto z budyniem i owocami.

Jeśli masz zamiar kupić którąś z tych książek, to najkorzystniej będzie jeśli wybierzesz zestaw (MAG1+MAG5).

A teraz czas na wypróbowanie przepisu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Proste ciasto jogurtowo-budyniowe truskawkami

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 1 szt. 17 cmx 27 cm

Składniki:

  • 2 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1 płaska łyżka łuski babki jajowatej
  • 125 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 160 g jogurtu naturalnego kokosowego (np. Planton)
  • 100 g śmietany kokosowej Creamo
  • 250 g mąki pszennej bio typ 550
  • 80 g budyniu waniliowego (2 budynie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego

dodatkowo:

  • 12 truskawek

Przygotowanie:

  1. Świeżo zmielone siemię lniane mieszamy z babką jajowatą, łączymy z gorącą przegotowaną wodą, tworząc gęstą, prawie zbitą papkę.
  2. W misce umieszczamy cukier puder i papkę z siemienia, miksujemy przez chwilę.
  3. Dodajemy jogurt kokosowy i śmietanę, miksujemy, powstanie gęsty płyn z grudkami.
  4. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, mieszamy.
  5. Wlewamy mokre składniki, miksujemy na średnich obrotach aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
  6. Wlewamy olej, miksujemy do połączenia się składników.
  7. Ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub do foremki, wyrównujemy powierzchnię.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, u mnie w opcji z termoobiegiem.
  9. W tym czasie myjemy i oczyszczamy z szypułek truskawki, kroimy każdą w poprzek na pół, układamy obok siebie na cieście, wciskając je lekko w ciasto.
  10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 45 minut, do momentu aż będzie rumiane na wierzchu.
  11. Wyjmujemy na kratkę, chwilę studzimy, zdejmujemy papier.

Wskazówki:

Możesz użyć 250 ml jogurtu kokosowego, zamiast mieszanki jogurtu i śmietany.

Łuskane nasiona babki jajowatej zastępują tu jajka i nadają odpowiednią konsystencję.

Zamiast budyniu możesz zastosować dozwoloną skrobię, a dla zapachu użyć pastę waniliową, proszek waniliowy lub ekstrakt.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Proste ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami"

  • comment-avatar
    Anna 4 lipca 2020 (21:42)

    Wygląda obłędnie! chętnie poznałanym przepis na wersję bezglutenową. Zdecydowanie bardziej mi służy (IBS).

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 lipca 2020 (21:45)

      Jutro pojawi się na blogu. Przepis będzie dostępny przez 1 dzień. Proszę zapisać lub wydrukować. Jest przewidziany do książki więc nie może być publikowany 🙂

  • comment-avatar
    Ela 26 sierpnia 2020 (23:26)

    Witam, czy i czym moge zastapic nasiona babki jajowate ? nietesty nie mam a potrzebuje upiec ciasto dla moich dwoch malych alergikow

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 sierpnia 2020 (08:15)

      Można dodać jeszcze jedną łyżką zmielonego siemienia zamiast babki, choć babka ma lepsze działanie spulchniające. Proszę nie obciążać ciasta zbyt dużą ilością owoców, a plasterki niech będą lżejsze:)

    • comment-avatar
      Damekk 9 czerwca 2021 (12:42)

      W przepisie nie ma podanej ilości podania skrobi a w punkcie 4 pojawia się informacja o wymieszaniu skrobi z przesianą moką. Proszę o informację ile dodać skrobi lub czy ona w ogóle jest dodawana.

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 9 czerwca 2021 (13:33)

        Zaraz poprawię. Zamiast budyniu można dać skrobię jeśli ktoś nie może gotowych produktów. Także dodając budyń skrobię pomijamy.

  • comment-avatar
    Kamila 7 czerwca 2021 (21:29)

    Dobry wieczór, czy zamiast siemienia i babki jajowatej można użyć aquafaby by zastąpić jajka? Ile jajek zastępują podane przez Panią składniki? Pozdrawiam 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 czerwca 2021 (13:35)

      Tworząc ten przepis nie zastępowałam jajek. Brałam pod uwagę działania wiążąco sklejające siemienia i babki jajowatej. Taka ilość babki i siemienia może zastąpić dwa jajka. W książce MAG Tradycyjnie jest lista 20 zamienników jajek w wypiekach. Można się nią posiłkować. Każdy zamiennik działa inaczej zwłaszcza na ciastach, także proszę to brać pod uwagę stosując aquafabę.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.