Lody dla alergika

Sezon na lody trwa!

Lody to deser, po który latem sięgamy najczęściej. Jednak jak wybrać lody dla alergika?

Klasyczne lody powstają na bazie mleka krowiego, śmietany i jajek. Następnie są wzbogacane także o owoce, kakao czy orzechy.

O takich lodach muszą zapomnieć wszyscy, którzy eliminują z diety alergeny, a jak wiadomo mleko, jajka i orzechy to główne z nich.

Kiedy mój alergik był mały (teraz ma 15 lat), jego pierwszym lodem był zamrożony w foremce na lody sok pomarańczowy.

Z czasem z dozwolonych owoców przygotowywałam dla niego różne domowe wersje sorbetów.

Dlaczego nie kupne?

Ponieważ te ze sklepów zawierały i nadal zawierają, bardzo duże ilości cukru oraz barwników.

W sklepach nie było wówczas wegańskich zamienników tego popularnego deseru.

Obecnie oferta gotowych wegańskich lodów i sorbetów jest bardzo duża, jest więc w czym wybierać.

Jakie lody dla alergika będą bezpieczne?

Przede wszystkim, zanim kupisz przeczytaj skład!

Większość wegańskich lodów powstaje na bazie soi, kokosa lub innych orzechów. Wymienione składniki niestety są na liście silnych alergenów.

W ofercie znajdziesz jednak także lody na bazie ryżu, i o ile ryż jest w Twojej diecie dozwolony, to możesz cieszyć się smakiem „śmietankowych” lodów.

Jeśli reagujesz na śladowe ilości orzechów, to zachęcam jednak do przygotowania wyłącznie domowych, bezpiecznych deserów.

W gotowych lodach wegańskich nie ma oczywiście mleka i jajek.

Jakie inne alergeny możesz spotkać w kupnych lodach wegańskich?

  • białko grochu
  • białko łubinu
  • soja
  • kakao
  • kokos
  • orzechy
  • orzeszki arachidowe
  • migdały
  • mączka z chleba świętojańskiego – karob
  • olej słonecznikowy
  • mąka pszenna

Co jeszcze mogą zawierać?

  • guma guar
  • karagen
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • cukier
  • aromaty
  • barwniki

Na co zwracać uwagę wybierając się na lody do lodziarni?

Miejsc z napisem lody naturalne, tradycyjne, rzemieślnicze, prawdziwe domowe lody, znajdziesz w okolicy z pewnością bardzo wiele.

Takie lody powinny być świeże, na bazie w 100% naturalnych składników.

Jednak prawie w każdej lodziarni znajdziesz te same smaki lodów: Oreo, Kinder Bueno, Rafaello, Twix, Wata cukrowa, Solony karmel itp.

To powinno budzić Twoją czujność, ponieważ wiele firm tworząc je bazuje na gotowych pastach i lodowych bazach pełnych sztucznych składników. Trudno to nazwać rzemieślnictwem.

Zanim w lodziarni kupisz ulubiony smak lodów zapytaj wprost;

Czy te lody powstają na bazie gotowych past do lodów?

Takie pytanie pomoże Ci się dowiedzieć czy lody faktycznie są rzemieślnicze, a więc wykonane ze świeżych składników i tradycyjnych metod.

W skład takiej bazy/pasty do lodów wchodzą:

  • przecier owocowy,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • cukier,
  • barwniki,
  • zagęstniki,
  • konserwanty i aromaty.

Jest też dobra wiadomość, bo wiele półproduktów lodziarnie mogą już kupić z dobrym składem, bez wszechobecnej chemii. Trudno nadal jednak takie lody nazwać naturalnymi.

Kupując sorbety często usłyszysz, że nie ma w nich mleka, bo z założenia nie powinno go w sorbetach być. Jednak poproś o listę składników. Ujawni ona różne wspomagacze, spulchniacze i inne dodatki, które niestety też mogą być niewskazane dla alergika.

Nie ulegaj presji dziecka i nie kupuj sorbetów barwionych na smerfa czy wściekłą malinę. Podasz dziecku wodę z chemią!

Rodzice alergików stale zamieniają się w detektywów, jeśli tego nie zrobisz, niestety wycieczka na lody może skończyć się przykrym doświadczeniem. Bądźmy czujni!

Czy zatem znajdziemy lodziarnie przyjazne alergikom?

Jestem przekonana, że tak.

Wielu miłośników zdrowej żywności oferuje dobre, naturalne lody wytwarzane na miejscu z naturalnych i świeżych produktów.

W takiej lodziarni bez problemu otrzymasz listę składników.

W ofercie znajdziesz lody bez cukru, bez glutenu, wegańskie czy bez laktozy.

Nazwy lodów zazwyczaj są unikatowe, a połączenia smaków i dodatków nietypowe.

Pamiętaj także o innym wakacyjnym przysmaku – gofrach. W Sklepie MAG czeka na Ciebie e-book “30 przepisów na… GOFRY“. Znajdziesz w nim przepisy na gofry wytrawne i gofry na słodko, wszystkie bez mleka i jajek, a większość także bez glutenu.

E-book 30 przepisów na gofry

I jeszcze kilka praktycznych wskazówek.

Kupując lody dla alergika w lodziarniach poproś obsługę o umycie łyżki do nakładania lodów. W wielu miejscach wystarczy powiedzieć, że dziecko jest alergikiem i obsługa wie jak się zachować. Nie trać jednak czujności!

Lody nakładaj najlepiej do papierowych, jednorazowych kubeczków lub przychodź z własnym kubkiem.

Możesz skorzystać z oferty wafelków bezglutenowych, ale w tym przypadku znów należy uprzedzić personel o alergii i poprosić o przeczytanie składu tych wafli, co w szczycie sezonu, gdy w  kolejce po lody czeka więcej osób, często nie jest możliwe.

Takie bezglutenowe wafle mogą zawierać:

  • soję,
  • mąkę ziemniaczaną,
  • tłuszcz kokosowy,
  • jaja,
  • skrobię kukurydzianą,
  • skrobię pszenną,
  • gumę guar.

A jeśli jednak zdecydujesz się na własnoręczne przygotowanie lodów czy sorbetów, sięgnij po MAGiczne przepisy dostępne tu na blogu lub w MAGicznych książkach.

Życzę smacznego i zapraszam po przepis na Proste lody jogurtowe z truskawkami.

Proste lody dla alergika, jogurtowe z truskawkami

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie min 3 h

Ilość: 6 sztuk

Składniki:

  • 2 jogurty kokosowe naturalne słodzone Planton (320 g)
  • 300 g truskawek (najlepiej słodkich)
  • duża kiść świeżej bazylii (u mnie ½ listków z doniczki)
  • sok z limonki lub cytryny (do smaku)
  • syrop klonowy lub dozwolony miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Jogurty przekładamy do melaksera lub blendera, miksujemy przez chwilę napowietrzając je, będą bardziej puszyste.
  2. Truskawki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do melaksera.
  3. Dodajemy liście świeżej bazylii, blendujemy na gładki mus.
  4. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i syropem klonowym.
  5. Foremki na lody do połowy wypełniamy jogurtem, uzupełniamy musem z truskawek.
  6. Przy pomocy widelca wtłaczamy mus pomiędzy jogurt.
  7. Lody wkładamy do zamrażarki na minimum 3 h.
  8. Wyjmujemy na krótko przed podaniem, foremki polewamy gorącą wodą.

Wskazówki:

Możemy wymieszać dokładnie jogurt z musem i zrobić lody truskawkowe.

Zamiast jogurtu kokosowego możemy użyć inny dozwolony jogurt roślinny.

Lody dla alergika, proste lody jogurtowe z truskawkami wegańskie bezglutenowe
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Lody dla alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.