Ciasto naleśnikowe z dodatkiem niewielkiej ilości naturalnego proszku do pieczenia, sprawdziło się super przy smażeniu bananów.
Podałam je wraz z naleśnikami na obiad ale z powodzeniem mogą stanowić oddzielne danie deserowe, czy śniadaniowe. Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
- 125 ml mleka kokosowo-ryżowego BIO
- 100 g mąki pszennej BIO
- 2 płaskie łyżki drobnego cukru (może być trzcinowy)
- ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
- Mleko odlać do miski, dodać cukier i ekstrakt wanilii
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do mleka
- Wymieszać dokładnie rózgą lub przy użyciu miksera, uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego, nieco bardziej gęstą niż przy normalnych naleśnikach
- W razie gdy ciasto wydaje się za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać
- Banany obrać przekroić na pół i jeszcze raz w poprzek (uzyskując 4 kawałki)
- Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), dodać olej ok. 5 łyżek
- Banany zamoczyć w cieście, obtoczyć nim z każdej strony i wykładać na rozgrzany olej jeden kawałek obok drugiego, ale tak by się nie skleiły
- Zmniejszyć ogień i zrumienić je z każdej ze stron
- Usmażone banany wyłożyć na talerz, polać na przykład syropem klonowym, lub sokiem z konfitur
- Banany podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, (na zimno tez mi smakują)
Wskazówki:
Banany powinny być dojrzałe, takie w sam raz do zjedzenia:)
1 Reply to "Banany w Cieście Kokosowo-Ryżowym"
martynok 3 grudnia 2011 (17:08)
Ostatnio testujemy różne rodzaje bananów na ciepło, więc przepis jak znalazł!
Wyglądają pysznie!