Banany w Cieście Kokosowo-Ryżowym

Ciasto naleśnikowe z dodatkiem niewielkiej ilości naturalnego proszku do pieczenia, sprawdziło się super przy smażeniu bananów. 

Podałam je wraz z naleśnikami na obiad ale z powodzeniem mogą stanowić oddzielne danie deserowe, czy śniadaniowe. Zapraszam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
  • 125 ml mleka kokosowo-ryżowego BIO
  • 100 g mąki pszennej BIO
  • 2 płaskie łyżki drobnego cukru (może być trzcinowy)
  • ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
  1. Mleko odlać do miski, dodać cukier i ekstrakt wanilii
  2. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do mleka
  3. Wymieszać dokładnie rózgą lub przy użyciu miksera, uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego, nieco bardziej gęstą niż przy normalnych naleśnikach
  4. W razie gdy ciasto wydaje się za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać
  5. Banany obrać przekroić na pół i jeszcze raz w poprzek (uzyskując 4 kawałki)
  6. Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), dodać olej ok. 5 łyżek
  7. Banany zamoczyć w cieście, obtoczyć nim z każdej strony i wykładać na rozgrzany olej jeden kawałek obok drugiego, ale tak by się nie skleiły
  8. Zmniejszyć ogień i zrumienić je z każdej ze stron
  9. Usmażone banany wyłożyć na talerz, polać na przykład syropem klonowym, lub sokiem z konfitur
  10. Banany podawać najlepiej zaraz po usmażeniu, (na zimno tez mi smakują)
Wskazówki: 
Banany powinny być dojrzałe, takie w sam raz do zjedzenia:)

 

1 Reply to "Banany w Cieście Kokosowo-Ryżowym"

  • comment-avatar
    martynok 3 grudnia 2011 (17:08)

    Ostatnio testujemy różne rodzaje bananów na ciepło, więc przepis jak znalazł!
    Wyglądają pysznie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.