Ta karkówka rozpływa się w ustach. Duszę ją tak długo, aż będzie bardzo miękka.
Jej słodko-słony smak przypadł do gustu mojej rodzinie i często gości na naszym stole. Przygotowuję ją także w wersji słodko-pikantnej, ale już nie dla Alergika.
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 2h
CZAS DUSZENIA: 2h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 4 kotlety karkowe (wieprzowina)
- 100 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego
- 3 duże ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml esencjonalnego rosołu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotować żaroodporne naczynie, polać dno oliwą z oliwek, oprószyć ziołami, wycisnąć ząbki czosnku rozprowadzić z oliwą
- Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć
- Mięso wysmarować dokładnie sosem słodko-kwaśnym z każdej ze stron (można posypać ostrą papryką jeśli dozwolona), włożyć do przygotowanego naczynia, natłuszczając je z obu stron znajdującą się tam oliwą z czosnkiem i ziołami
- Mięso umieścić w chłodziarce na minimum dwie godziny (można na całą noc)
- Piekarnik rozgrzać do 200°C
- Wyjąć mięso z lodówki, zalać rosołem i wstawić do piekarnika
- Piec ok. 2 godziny, pod przykryciem np. z folii aluminiowej, przewracając co jakiś czas i podlewając wodą w razie konieczności
- Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, przyrumienione, wyciągamy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami
No Replies to "Karkówka Raczej na Słodko-Słono"