Karkówka Raczej na Słodko-Słono

Ta karkówka rozpływa się w ustach. Duszę ją tak długo, aż będzie bardzo miękka. 

Jej słodko-słony smak przypadł do gustu mojej rodzinie i często gości na naszym stole. Przygotowuję ją także w wersji słodko-pikantnej, ale już nie dla Alergika. 
Polecam i życzę Smacznego 
 
Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 2h
CZAS DUSZENIA: 2h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki: 
  • 4 kotlety karkowe (wieprzowina)
  • 100 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml esencjonalnego rosołu
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Przygotować żaroodporne naczynie, polać dno oliwą z oliwek, oprószyć ziołami, wycisnąć ząbki czosnku rozprowadzić z oliwą
  2. Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć
  3. Mięso wysmarować dokładnie sosem słodko-kwaśnym z każdej ze stron (można posypać ostrą papryką jeśli dozwolona), włożyć do przygotowanego naczynia, natłuszczając je z obu stron znajdującą się tam oliwą z czosnkiem i ziołami
  4. Mięso umieścić w chłodziarce na minimum dwie godziny (można na całą noc)
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C
  6. Wyjąć mięso z lodówki, zalać rosołem i wstawić do piekarnika
  7. Piec ok. 2 godziny, pod przykryciem np. z folii aluminiowej, przewracając co jakiś czas i podlewając wodą w razie konieczności
  8. Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, przyrumienione, wyciągamy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami
 

No Replies to "Karkówka Raczej na Słodko-Słono"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.