Na pluchę, jesienny wiatr i poprawę nastroju poleca się krucha tarta z gruszkami.
Podana z gałką dozwolonych lodów, smakuje moim zdaniem najlepiej.
Możesz ją przygotować wykorzystując inne sezonowe owoce, jak jabłka czy śliwki.
Babcia Bronia lubi dodawać smalec do kruchych ciast bez jajek, ponieważ ten tłuszcz sprawia, że ciasto staje się właśnie kruche.
Jeśli szukasz zdrowych przepisów na sezon jesienno-zimowych, bez mleka, jajek, orzechów, kakao, miodu, glutenu czy soi to zajrzyj do książki
Tymczasem zapraszam na tartę i życzę Smacznego.
Tarta z gruszkami
(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańska)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 6 porcji
Składniki:
na ciasto:
na ciasto:
- 400 g mąki pszennej bio
- 80 g smalcu
- 120 g bezmlecznej margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 100 g cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
na wierzch
- 3 duże gruszki (użyłam Konferencje)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej bio
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 50 ml galaretki agrestowej lub porzeczkowej domowej roboty (mogą też być np. powidła śliwkowe)
- ¼ kubka zmielonych migdałów lub pokruszone płatki migdałów
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy.
- Dodajemy zimny tłuszcz; margarynę i smalec, ekstrakt z wanilii, przy pomocy siekacza łączymy składniki a następnie zagniatamy ciasto.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.
- Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, oprószamy cynamonem i mąką ziemniaczaną.
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
- Zimne ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio na dno formy, lekko uklepujemy spód ciasta.
- W niedużym rondelku podgrzewamy galaretkę lub powidła a następnie rozsmarowujemy je cienką warstwą po cieście.
- Plasterki gruszek układamy ściśle obok siebie, posypujemy je zmielonymi migdałami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, w opcji góra-dół, wstawiamy tartę i pieczemy przez ok. 25 minut.
- Ciepłą tartę podajemy np. z gałką sorbetu gruszkowego.
Wskazówki:
Ciasto można podgrzewać przed każdym podaniem.
Podgrzewam galaretkę lub powidła bo wówczas lepiej się rozsmarowuje na cieście.
Smalec jest niewyczuwalny w smaku, nadaje ciastu kruchości.
Można go pominąć a ciasto wykonać na samej bezmlecznej margarynie.
2 komentarze to "Tarta z Gruszkami"
Tyna 22 listopada 2011 (17:26)
Dostałam całe pudło gruszek i chętnie wykorzystam parę to takiej tarty! Pyszna:)
Mama Alergika 22 listopada 2011 (18:00)
W takim razie polecam też przepis na muffinki gruszkowe:)