Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Jej podziemne bulwy od wieków były pożywieniem i lekarstwem dla Indian. Do Europy topinambur przybył na początku XVII wieku. Topinambur możemy stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit. Zalecany jest szczególnie w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i dla wzmocnienia układu odpornościowego. Bulwy topinambur są bogatym źródłem potasu i żelaza, nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Najważniejszym składnikiem prozdrowotnym tej rośliny jest inulina, której zawartość w bulwie wynosi od 14 – 19%. Inulina jest zaliczana do prebiotyków czyli substancji, które odżywiają dobroczynną mikroflorę jelit. Czy wiecie, że dorosły człowiek w swoim organizmie posiada aż 1,5 kg dobrych bakterii?
Więcej na temat inuliny możecie przeczytać w MAGicznych Produktach na blogu lub w książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Osoby, które nie stosowały diety bogatej w błonnik powinny stopniowo wprowadzać topinambur do diety, gdyż nadmiar inuliny może powodować dyskomfort w postaci gazów jelitowych. Jedna bulwa topinambur waży ok. 60 g i zawiera ok. 10 g inuliny, a taką dawkę uznaje się za terapeutyczną.
Mąkę z topinamburu wypatrzyłam już dawno, przetestowałam ją w praktyce. Mąka z bulw topinamburu to nic innego jak obrane, osuszone i zmielone kłącza tej rośliny. Ma ciemnoszarą barwę, delikatny zapach i grudkowatą konsystencję. Rzeczywiście świetnie się nadaje jako zamiennik ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Ja użyłam jej, aby przygotować bardziej deserową wersję dania. Połączyłam mąkę z topinamburu z płatkami owsianymi bezglutenowymi i mąką owsianą, powstały placuszki owsiane z topinamburem. Podałam je z musem z rabarbaru. Zachęcam do wypróbowania. Niebawem wersja dania z mąki topinamburu na wytrawnie.
Uwaga! Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą zareagować krzyżowo po spożyciu topinamburu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki owsiane z topinamburem
(bezglutenowe, wegańskie, opcjonalnie bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 9-12
Składniki
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki z topinamburu
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego (można pominąć) lub 1 łyżka syropu klonowego
- 250 +25 ml mleka ryżowego lub jaglanego bezglutenowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
dodatkowo
- olej do smażenia placków
- mus z rabarbaru
Przygotowanie:
- Suche składniki mieszamy ze sobą
- Mleko łączymy z ekstraktem i olejem dodajemy do suchych składników, miksujemy chwilę (ciasto po zmiksowaniu ma gęstą konsystencję, po chwili staje się bardziej gęste, wówczas dolewamy jeszcze porcję mleka (ok. 25 ml)
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, łyżką nakładamy porcje ciasta
- Placuszki smażymy na średnim ogniu aż się zrumienią z każdej ze stron (są delikatne więc do ich smażenia przyda się patelnia bardzo dobrej jakości)
Wskazówki: Mogą być na wytrawnie czyli bez cukru i owoców. Nieco przypominają wówczas placki ziemniaczane. Źródło: http://topinambur.info.pl/wlasciwosci-lecznicze-topinambura.html
No Replies to "Placuszki owsiane z topinamburem"