Tosty francuskie przygotowuję zwykle na niedzielne śniadanie. Wakacyjne dni mijają tak jakby niedziela była codziennie. Jesteśmy w naszej ulubionej Juracie w apartamencie bez piekarnika, a to daje mi impuls do czarowania, no bo przecież jest wyzwanie:) Wczoraj upiekłam jagodzianki orkiszowe, a teraz szykuję się do najłatwiejszego ciasta w świecie.
Wersję bezglutenowych tostów francuskich przygotowałam już do nowej książki.
Zapraszam na pyszne, wakacyjne śniadanie i życzę Smacznego.
Tosty francuskie
(bez mleka i jajek, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 6 szt.
Składniki:
- 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1 kopiasta łyżeczka mąki z ciecierzycy
- 150 ml mleka jaglanego (lub inne roślinne)
- szczypta soli
- 6 kromek chleba tostowego (u nas pszenny z czarnuszką)
- dozwolony dżem
Przygotowanie:
- Mleko, mąki i sól łączymy ze sobą (miksujemy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem), wylewamy do głębszego talerza. Jeśli roztwór wyjdzie zbyt gęsty a powinien być rzadszy od ciasta naleśnikowego, wówczas rozrzedzamy go dodatkową porcją mleka.
- Rozgrzewamy niedużą ilość oleju na nieprzywierającej patelni
- Kromki chleba maczamy z obu stron w przygotowanym roztworze i wykładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obu stron na wyższym ogniu do momentu zrumienienia się.
- Tosty przekładamy na talerz i smarujemy dżemem.
Wskazówki:
Tosty możemy podać także na wytrwanie z wegańskim, żółtym serem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
2 komentarze to "Tosty francuskie bez mleka i jajek"
Mama Paula 2 sierpnia 2020 (10:31)
Można dodać maki pszennej zamiast maki z ciecierzycy ?
Katarzyna Jankowska 2 sierpnia 2020 (14:25)
Chodziło tu raczej o potrzymanie koloru “jajecznego” więc dodatek mąki kukurydzianej może uratować efekt, ale jak nie to można pominąć lub dodać pszenną.