Tosty francuskie bez mleka i jajek

Tosty francuskie przygotowuję zwykle na niedzielne śniadanie. Wakacyjne dni mijają tak jakby niedziela była codziennie. Jesteśmy w naszej ulubionej Juracie w apartamencie bez piekarnika, a to daje mi impuls do czarowania, no bo przecież jest wyzwanie:) Wczoraj upiekłam jagodzianki orkiszowe, a teraz szykuję się do najłatwiejszego ciasta w świecie.

Wersję bezglutenowych tostów francuskich przygotowałam już do nowej książki.

Zapraszam na pyszne, wakacyjne śniadanie i życzę Smacznego.

Tosty francuskie

(bez mleka i jajek, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki z ciecierzycy
  • 150 ml mleka jaglanego (lub inne roślinne)
  • szczypta soli
  • 6 kromek chleba tostowego (u nas pszenny z czarnuszką)
  • dozwolony dżem

Przygotowanie:

  1. Mleko, mąki i sól łączymy ze sobą (miksujemy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem), wylewamy do głębszego talerza. Jeśli roztwór wyjdzie zbyt gęsty a powinien być rzadszy od ciasta naleśnikowego, wówczas rozrzedzamy go dodatkową porcją mleka.
  2. Rozgrzewamy niedużą ilość oleju na nieprzywierającej patelni
  3. Kromki chleba maczamy z obu stron w przygotowanym roztworze i wykładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obu stron na wyższym ogniu do momentu zrumienienia się.
  4. Tosty przekładamy na talerz i smarujemy dżemem.

Wskazówki:

Tosty możemy podać także na wytrwanie z wegańskim, żółtym serem.

Tosty francuskie, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Tosty francuskie, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Tosty francuskie bez mleka i jajek"

  • comment-avatar
    Mama Paula 2 sierpnia 2020 (10:31)

    Można dodać maki pszennej zamiast maki z ciecierzycy ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 sierpnia 2020 (14:25)

      Chodziło tu raczej o potrzymanie koloru “jajecznego” więc dodatek mąki kukurydzianej może uratować efekt, ale jak nie to można pominąć lub dodać pszenną.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.