Pęczotto z botwinką i jarmużem

Rzadko sięgamy po kaszę jęczmienną, bardziej wolimy bezglutenową kaszę jaglaną czy komosę ryżową. Ponieważ dieta alergika powinna być różnorodna warto ją wzbogacać o inne smaki. Pamiętajmy jednak, że pęczak jęczmienny zawiera gluten.

Pęczak jęczmienny to najmniej przetworzone ziarno jęczmienia. 

Pęczotto z botwinką i jarmużem, czyli połączenie pęczaku z zielonymi liści to propozycja na danie zarówno obiadowe, jak i kolacyjne. Taką sałatkę możemy wzbogacić o dozwolone ziarna czy orzechy, zapakować do pojemnika i zabrać na piknik lub do pracy.

Pęczak w kuchni sprawdzi się także jako dodatek do grzybów. Akurat mamy sezon na kurki!

Można nim także wypełnić gołąbki, to super alternatywa dla osób które nie tolerują ryżu. Przepis na klasyczne gołąbki także znajdziesz na blogu. Możesz sięgnąć także po wegańskie gołąbki bez zawijania.

Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego

Pęczotto z botwinką i jarmużem

(wegańskie, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ok. 200 g pęczaku jęczmiennego 
  • 1 litr wody
  • ½ łyżeczki soli
  • pół pęczka botwinki
  • 3-4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną dokładnie i kilkakrotnie płuczemy
  2. Zagotowujemy litr wody z solą, wsypujemy wypłukany pęczak i gotujemy go ok. 30 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, pęczak odcedzamy
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę
  4. Liście botwinki i jarmużu dokładnie myjemy, pozbawiamy twardych części, kroimy lub rwiemy w mniejsze paseczki, dodajemy od razu na patelnię z czosnkiem i cebulą, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i krótką chwilę smażymy do miękkości
  5. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, doprawiamy do smaku

Wskazówki:

Możemy dodać większą ilość zielonych liści i poprzestać tylko na jednym ich gatunku. 

Kupujcie ziarno ekologiczne, niezanieczyszczone!

 

Pęczotto z botwinką i jarmużem, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Pęczotto z botwinką i jarmużem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.