Miałam zamiar zrobić klopsiki wegańskie albo zrazy, ale ostatecznie padło na wegańskie i bezglutenowe gołąbki bez zawijania.
Danie wygląda na czasochłonne z uwagi na gotowanie ryżu i soczewicy, ale zapewniam, że przy dobrej organizacji takie nie jest. Ryż i soczewicę ugotowałam dzień wcześniej, więc przygotowanie obiadu zajęło mi niecałe 30 minut.
Część gołąbków podałam na stół zaraz po usmażeniu, a część zapiekłam w piekarniku. Rodzina stwierdziła, że te pieczone są zdecydowanie lepsze i zgadzam się z nimi.
Przepis na tradycyjne gołąbki, w wersji z ryżem i mięsem z indyka znajduje się na blogu. (Kliknij tutaj)
Zanim zabierzesz się do gotowania, zajrzyj na koniec przepisu po kilka wskazówek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Gołąbki bez zawijania
wegańskie, bezglutenowe
Przygotowanie: 40 minut + studzenie
Czas smażenia: 2 x 4-5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 12 sztuk ok. 10 cm długości
Składniki:
- 1 szklanka* suchej soczewicy czerwonej (po ugotowaniu 500 g)
- 1 szklanka ryżu białego (po ugotowaniu 400-500 g)
- kapusta biała drobno poszatkowana 500 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula biała
- 2 łyżki oliwy
- ostra papryka (można słodką lub pominąć)
- świeżo zmielony czarny pieprz (można inny)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- mąka ryżowa do obtoczenia (może być inna bezglutenowa)
- olej z pestek winogron do smażenia
na sos
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wieczorem ugotowałam ryż i soczewicę (można je ugotować tego samego dnia, w którym szykujemy danie).
- Soczewicę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy zimną wodą, przekładamy do garnka, wlewamy 1,5 szklanki zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż woda wsiąknie, a soczewica będzie miękka. Jeśli się rozgotuje tym lepiej, nie trzeba będzie jej mielić czy rozdrabniać.
- Ugotowaną soczewicę przekładamy na większe sito by odsączyć ją z wody, studzimy. Moja soczewica była rozgotowana, po wystudzeniu stanowiła zwartą papkę.
- Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy 1 szklanką wody, ustawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy na sypko, aż cała woda wsiąknie, ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania zmniejszamy temperaturę do minimum, a następnie wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- Ryż odparowujemy, studzimy.
- Białą kapustę szatkujemy na drobno, najlepiej przy użyciu kuchennej mandoliny. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Dokładnie odcedzamy, studzimy.
- Na małej patelni z dodatkiem oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- W dużej misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, ugotowany ryż, ugotowaną kapustę i podsmażoną cebulkę.
- Dodajemy świeżo zmielone siemię lniane, sól, paprykę i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, u mnie rękoma.
Doprawiamy do smaku (możemy dodać dowolne, dozwolone zioła i przyprawy). - Przygotowaną masę nabieramy w dłonie, formujemy wałek wielkości tradycyjnych gołąbków, obtaczamy go w mące ryżowej, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Gołąbki rumienimy z każdej ze stron, są delikatne więc przewracamy przy użyciu drewnianych łopatek.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w niedużym garnku, gotujemy przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z usmażonymi gołąbkami.
- Jeśli gołąbki zapiekamy w piekarniku to połączone ze sobą składniki sosu, wylewamy do żaroodpornego naczynia, układamy na nim podsmażone gołąbki, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 190°C przez 30 minut.
- Podajemy na ciepło po upieczeniu lub zaraz po usmażeniu.
Wskazówki:
*1 szklanka = 250 ml
Takie gołąbki można przygotować z kapustą pekińską czy włoską.
Gołąbki pieczone pęcznieją i są delikatniejsze w smaku.
Możemy przygotować je z dowolnym sosem.
Zamiast ryżu można zastosować ugotowaną kaszę jaglaną.
Zamiast soczewicy czerwonej może być zielona, gotuje się dłużej.
Można zmniejszyć o połowę ilość składników i przygotować 6 szt. gołąbków.
(po obsmażeniu bez sosu)
(przed pieczeniem)
(po upieczeniu)
6 komentarzy to "Gołąbki bez zawijania wegańskie bezglutenowe"
Lena845 16 lutego 2020 (12:09)
Trochę się rozwalają 🙁
Katarzyna Jankowska 16 lutego 2020 (15:36)
To znaczy, że albo soczewica ugotowana była za sucho albo za mało kapusty. Jeśli dobrze się połączy składniki będą takie jak na zdjęciu.
Ola 3 kwietnia 2020 (21:02)
Chciałabym je zapiec bez sosu, posmarować naczynie tłuszczem i przykryć? Jak to najlepiej zrobić?
Katarzyna Jankowska 4 kwietnia 2020 (13:23)
Dokładnie tak jak Pani napisała:) Można ewentualnie podlać odrobiną bulionu.
Iza 5 listopada 2020 (11:15)
Jakie dodać przyprawy oprócz soli, pieprzy i papryki bo wydają się lekko bez smaku a nie wiem któe przyprawy pasują ?
Katarzyna Jankowska 5 listopada 2020 (11:34)
To wszystko zależy jaki smak lubimy. Jeśli mają być ostrzejsze w smaku a papryka jest dozwolona to dodać ostrej. Mogą też być wzbogacone o zioła np. tymianek, majeranek, bazylię, oregano. Alergicy są ostrożni w dobieraniu przypraw. Można im nadać też bardziej orientalny smak, pasuje tu kmin rzymski:)