Gofry szpinakowe wegańskie

Jeśli masz ochotę na gofry inne niż te, które zazwyczaj jadasz, to dobrze się składa, bo dziś zapraszam Cię na gofry szpinakowe wegańskie na wytrawnie.

Można je zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, można też zachować je na drugi dzień i zabrać na lunch do szkoły czy pracy.

Gofry szpinakowe możemy także ponownie podgrzać w gofrownicy.

Moje gofry szpinakowe podałam z letnimi pomidorami, awokado i kiełkami rzodkiewki, ale można je przygotować także z hummusem, pastą warzywną czy serem wegańskim.

Jeśli jadasz mięso i ryby, to przygotuj tę pyszną zieloną kanapkę z ich udziałem.

Wypróbuj ten przepis już TERAZ!

Znajdziesz go w nowym e-booku 30 przepisów na… GOFRY!

Zapraszam na zielone gofry i życzę Smacznego

Gofry szpinakowe

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 2 x 4 minuty

Ilość: 3 szt.

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby
  • 200 ml napoju orkiszowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (można pominąć)
  • 175 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Gofry szpinakowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Gosia 28 sierpnia 2019 (14:04)

    Zrobiłam dzisiaj. Od jakiegos czasu szukałam bezjajecznych gofrów ze szpinakiem i ten przepis spadł mi jak z nieba. Gofry są pyszne. Chrupiące po upieczeniu a i po 3 godzinach też świetnie się maja. Z synkiem zajadalismy się. Jedyna modyfikacja to użyłam mleka sojowego bo takie miałam w domu uwielbiamy Pani przepisy

  • comment-avatar
    Magda 23 października 2020 (18:48)

    Jakiej mąki bezglutenowej mogłabym dodać do gofrów?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 października 2020 (18:54)

      np. gryczanej niepalonej czy sorgo 2/3 i 1/3 skrobi plus papka z siemienia albo 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik lub jajowatej.

  • comment-avatar
    Justyna 1 maja 2023 (16:38)

    Czy można użyć mrożonego szpinaku?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 maja 2023 (21:59)

      Nie próbowałam ale do ciasta typu naleśnikowego najlepiej jak składniki mają temperaturę pokojową.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.