Pyszne frytki z batatów jadłam ostatnio w mojej ulubionej gdyńskiej restauracji Vinegre.
Ponieważ jako mama alergika zawsze dokładnie dopytuję o skład dania i tym razem byłam dociekliwa.
Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie informacja, że frytki z batatów zawierają gluten.
Zawsze robiłam je tylko w wersji z piekarnika, z przyprawami i posmarowane olejem lub bez tłuszczu, więc skąd ten gluten?
Okazało się, że tę delikatną chrupkość, frytki uzyskały dzięki oprószeniu mąką.
Postanowiłam odtworzyć takie frytki w domu.
Wypróbuj nowej ich wersji!
Jak widzisz musimy stale być czujni. Także zwykłe frytki mogą zawierać alergeny.
Zawsze dopytuj o skład, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub braku dokładnych informacji, rezygnuj z miejsca, które nie jest przyjazne alergikom.
Zdrowie jest najważniejsze!
Jak zrobić chrupiące frytki z batatów
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 batat (ok. 300 g )
- 1 łyżeczka mąki jasnej z glutenem lub bez
- sól
- ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Batata obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry o 1 cm grubości, a następnie w słupki także o 1 cm szerokości.
- Umieszczamy w misce, oprószamy przyprawami.
- Mąkę wsypujemy do niedużego sitka i oprószamy nią pokrojone frytki.
- Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by frytki mogły swobodnie pływać.
- Wkładamy porcje batatów, smażymy na pozycji 7,5 w kuchence indukcyjnej, przez 2-3 minuty, aż się zrumienią. Frytki nie mogę smażyć się w zbyt rozgrzanym oleju, by się nie przypalić. Od temperatury oleju zależy również ich chrupkość. Jeśli posiadasz kuchenny termometr, rozgrzej olej maksymalnie do 180 stopni.
- Usmażone frytki wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na papier kuchenny, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem.
No Replies to "Jak zrobić chrupiące frytki z batatów"