Jak zrobić chrupiące frytki z batatów

Pyszne frytki z batatów jadłam ostatnio w mojej ulubionej gdyńskiej restauracji Vinegre.

Ponieważ jako mama alergika zawsze dokładnie dopytuję o skład dania i tym razem byłam dociekliwa.

Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie informacja, że frytki z batatów zawierają gluten.

Zawsze robiłam je tylko w wersji z piekarnika, z przyprawami i posmarowane olejem lub bez tłuszczu, więc skąd ten gluten?

Przepis na frytki bez glutenu pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje z rozdziału Domowy Fast Food

Okazało się, że tę delikatną chrupkość, frytki uzyskały dzięki oprószeniu mąką.

Postanowiłam odtworzyć takie frytki w domu.

Wypróbuj nowej ich wersji!

Jak widzisz musimy stale być czujni. Także zwykłe frytki mogą zawierać alergeny.

Zawsze dopytuj o skład, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub braku dokładnych informacji, rezygnuj z miejsca, które nie jest przyjazne alergikom.

Zdrowie jest najważniejsze!

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 batat (ok. 300 g )
  • 1 łyżeczka mąki jasnej z glutenem lub bez
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Batata obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry o 1 cm grubości, a następnie w słupki także o 1 cm szerokości.
  2. Umieszczamy w misce, oprószamy przyprawami.
  3. Mąkę wsypujemy do niedużego sitka i oprószamy nią pokrojone frytki.
  4. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by frytki mogły swobodnie pływać.
  5. Wkładamy porcje batatów, smażymy na pozycji 7,5 w kuchence indukcyjnej, przez 2-3 minuty, aż się zrumienią. Frytki nie mogę smażyć się w zbyt rozgrzanym oleju, by się nie przypalić. Od temperatury oleju zależy również ich chrupkość. Jeśli posiadasz kuchenny termometr, rozgrzej olej maksymalnie do 180 stopni.
  6. Usmażone frytki wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na papier kuchenny, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem.
Frytki z batatów
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Jak zrobić chrupiące frytki z batatów"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.