Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą

Początek roku szkolnego wiąże się z wymyślaniem posiłków, które można zapakować dziecku do szkolnej czy przedszkolnej śniadaniówki.

Dlatego przygotowałam dla Ciebie kolejną propozycję na pyszne muffinki, po które z przyjemnością sięgnie Twoje dziecko.

Robiłam je zarówno z owocami, jak i z kawałkami wegańskiej czekolady.

Więcej propozycji na dania “na wynos” znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Skorzystaj z niższych cen w Sklepie MAG. Letnie Wietrzenie Magazynu trwa do końca września 2023.

Czas tak szybko płynie, nie przegap okazji!

 

Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Ilość: 12 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki:

suche

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 600)
  • 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia w proszku
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

mokre

  • 350 ml jogurtu kokosowego (może być smakowy)
  • 125 ml oleju roślinnego

dodatkowo:

50-75 g wegańskiej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy budyń lub skrobię z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól, dokładnie mieszamy.
  2. Łączymy ze sobą jogurt roślinny i olej.
  3. Wlewamy do suchych składników i miksujemy, by uzyskać gładkie ciasto.
  4. Dodajemy pokruszoną wegańską czekoladę, mieszamy łyżką.
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  7. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do wystudzenia.
  8. Podajemy na drugie śniadanie, pakujemy do szkoły czy pracy.

Wskazówki:

Zamiast jogurtu roślinnego możemy podać zwykły, a nawet kefir.

Zamiast czekolady warto dodać jagody, borówki czy porzeczki.

Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą
Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą"

  • comment-avatar
    Monika 5 września 2022 (22:14)

    Zauważyłam że jogurty planton są wycofywane z Lidla. Czy ma pani inne sprawdzone firmy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 września 2022 (09:44)

      W Lidlu są ich marki własnej jogurty roślinne kokosowe, produkowane przez tę samą firmę co jogurty Planton, różnią się ilością gramów.

  • comment-avatar
    Agnieszka 6 kwietnia 2023 (12:35)

    Dzień dobry, w domu mam jedynie mąkę orkiszową typ 1450. Czy lepiej wziąć inną np. owsianą czy można wymieszkać z inną mąką?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:26)

      Robiłam je na różnych mąkach. Im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie. Trzeba więc obserwować ciasto bo może wymagać dodatku większej ilości jogurtu choć można dolać także napój roślinny w pokojowej temperaturze.

  • comment-avatar
    Iwona 6 kwietnia 2023 (18:22)

    Czy można dodać mrożone owoce czy lepiej świeże?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:24)

      Ja zwykle wybieram świeże ale małe mrożone jak borówki, żurawina czy jagody bez problemu można zastosować. Proszę nie przesadzić z ilością by ciasto nie wyszło za ciężkie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.