Początek roku szkolnego wiąże się z wymyślaniem posiłków, które można zapakować dziecku do szkolnej czy przedszkolnej śniadaniówki.
Dlatego przygotowałam dla Ciebie kolejną propozycję na pyszne muffinki, po które z przyjemnością sięgnie Twoje dziecko.
Robiłam je zarówno z owocami, jak i z kawałkami wegańskiej czekolady.
Więcej propozycji na dania “na wynos” znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Skorzystaj z niższych cen w Sklepie MAG. Letnie Wietrzenie Magazynu trwa do końca września 2023.
Czas tak szybko płynie, nie przegap okazji!
Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Ilość: 12 szt.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
suche
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 600)
- 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia w proszku
- 75 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
mokre
- 350 ml jogurtu kokosowego (może być smakowy)
- 125 ml oleju roślinnego
dodatkowo:
50-75 g wegańskiej ciemnej czekolady
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy budyń lub skrobię z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól, dokładnie mieszamy.
- Łączymy ze sobą jogurt roślinny i olej.
- Wlewamy do suchych składników i miksujemy, by uzyskać gładkie ciasto.
- Dodajemy pokruszoną wegańską czekoladę, mieszamy łyżką.
- Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek.
- Pieczemy przez 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
- Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do wystudzenia.
- Podajemy na drugie śniadanie, pakujemy do szkoły czy pracy.
Wskazówki:
Zamiast jogurtu roślinnego możemy podać zwykły, a nawet kefir.
Zamiast czekolady warto dodać jagody, borówki czy porzeczki.
6 komentarzy to "Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą"
Monika 5 września 2022 (22:14)
Zauważyłam że jogurty planton są wycofywane z Lidla. Czy ma pani inne sprawdzone firmy?
Katarzyna Jankowska 6 września 2022 (09:44)
W Lidlu są ich marki własnej jogurty roślinne kokosowe, produkowane przez tę samą firmę co jogurty Planton, różnią się ilością gramów.
Agnieszka 6 kwietnia 2023 (12:35)
Dzień dobry, w domu mam jedynie mąkę orkiszową typ 1450. Czy lepiej wziąć inną np. owsianą czy można wymieszkać z inną mąką?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:26)
Robiłam je na różnych mąkach. Im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie. Trzeba więc obserwować ciasto bo może wymagać dodatku większej ilości jogurtu choć można dolać także napój roślinny w pokojowej temperaturze.
Iwona 6 kwietnia 2023 (18:22)
Czy można dodać mrożone owoce czy lepiej świeże?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:24)
Ja zwykle wybieram świeże ale małe mrożone jak borówki, żurawina czy jagody bez problemu można zastosować. Proszę nie przesadzić z ilością by ciasto nie wyszło za ciężkie.