Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą

Początek roku szkolnego wiąże się z wymyślaniem posiłków, które można zapakować dziecku do szkolnej czy przedszkolnej śniadaniówki.

Dlatego przygotowałam dla Ciebie kolejną propozycję na pyszne muffinki, po które z przyjemnością sięgnie Twoje dziecko.

Robiłam je zarówno z owocami, jak i z kawałkami wegańskiej czekolady.

Więcej propozycji na dania “na wynos” znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Skorzystaj z niższych cen w Sklepie MAG. Letnie Wietrzenie Magazynu trwa do końca września 2023.

Czas tak szybko płynie, nie przegap okazji!

 

Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Ilość: 12 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki:

suche

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 600)
  • 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia w proszku
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

mokre

  • 350 ml jogurtu kokosowego (może być smakowy)
  • 125 ml oleju roślinnego

dodatkowo:

50-75 g wegańskiej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy budyń lub skrobię z wanilią, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól, dokładnie mieszamy.
  2. Łączymy ze sobą jogurt roślinny i olej.
  3. Wlewamy do suchych składników i miksujemy, by uzyskać gładkie ciasto.
  4. Dodajemy pokruszoną wegańską czekoladę, mieszamy łyżką.
  5. Wykładamy ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  7. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę do wystudzenia.
  8. Podajemy na drugie śniadanie, pakujemy do szkoły czy pracy.

Wskazówki:

Zamiast jogurtu roślinnego możemy podać zwykły, a nawet kefir.

Zamiast czekolady warto dodać jagody, borówki czy porzeczki.

Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą
Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Wegańskie babeczki jogurtowe z czekoladą"

  • comment-avatar
    Monika 5 września 2022 (22:14)

    Zauważyłam że jogurty planton są wycofywane z Lidla. Czy ma pani inne sprawdzone firmy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 września 2022 (09:44)

      W Lidlu są ich marki własnej jogurty roślinne kokosowe, produkowane przez tę samą firmę co jogurty Planton, różnią się ilością gramów.

  • comment-avatar
    Agnieszka 6 kwietnia 2023 (12:35)

    Dzień dobry, w domu mam jedynie mąkę orkiszową typ 1450. Czy lepiej wziąć inną np. owsianą czy można wymieszkać z inną mąką?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:26)

      Robiłam je na różnych mąkach. Im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie. Trzeba więc obserwować ciasto bo może wymagać dodatku większej ilości jogurtu choć można dolać także napój roślinny w pokojowej temperaturze.

  • comment-avatar
    Iwona 6 kwietnia 2023 (18:22)

    Czy można dodać mrożone owoce czy lepiej świeże?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:24)

      Ja zwykle wybieram świeże ale małe mrożone jak borówki, żurawina czy jagody bez problemu można zastosować. Proszę nie przesadzić z ilością by ciasto nie wyszło za ciężkie.

  • comment-avatar
    Kasia 6 lutego 2025 (22:59)

    Chciałabym zrobic na mące bezglutenowej.Czy mogłaby mi pani doradzić jakie i w jakich ilościach.Mam też mix mąk.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 lutego 2025 (11:35)

      Nie jestem w stanie podać Pani proporcji składników przy zamianie na bezgluten. Taka sytuacja wymaga stworzenia nowego przepisu, nie wystarczy podmienić mąki. Zachęcam do wypróbowania dowolnego przepisu na bezglutenowe babeczki, żeby się nauczyć dobierać dodatkowe składniki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.