Sezonowe proste placuszki z cukinii i kukurydzy to dobra propozycja na wegański obiad.
Jestem przekonana, że o tej porze roku, w wielu domach, znajdzie się nadmiar cukinii. Osobiście stale mam ją w swojej lodówce, bo nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko.
Wypróbuj choćby…
Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa
Placuszki z cukinii ze szparagami
Cukinia w bezglutenowej panierce
A jeśli brakuje Ci inspiracji na dania z warzyw, to zapraszam do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów.
Placuszki z cukinii i kukurydzy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 300 g startej cukinii
- ½ cebuli
- 100 g kukurydzy z puszki lub ugotowanej młodej
- 75-100 g mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej o podobnej zawartości białka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ostra papryka (można pominąć)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Nadmiar soków wyciskamy.
- Dodajemy drobno startą cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Jeśli używamy młodej kukurydzy, po ugotowaniu, odcinamy ziarna od kolby i dodajemy do cukinii.
- Stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszamy. Ilość mąki zależy od wilgotności cukinii. Mąka wchłonie soki z warzyw więc po dodaniu, czekamy przez kilka minut aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Ciasto doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Zarówno cukinia, jak i kukurydza są słodkie, warto je przełamać ostrzejszym smakiem np. ostrą papryką, pieprzem czy kminem rzymskim.
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem, dodajemy olej i wykładamy porcje ciasta.
- Smażymy na rumiany kolor z każdej ze stron.
- Placuszki podajemy na ciepło, z gęstą śmietaną kokosową lub ulubionym dipem.
No Replies to "Placuszki z cukinii i kukurydzy"