Placuszki z cukinii i kukurydzy

Sezonowe proste placuszki z cukinii i kukurydzy to dobra propozycja na wegański obiad.

Jestem przekonana, że o tej porze roku, w wielu domach, znajdzie się nadmiar cukinii. Osobiście stale mam ją w swojej lodówce, bo nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko.

Wypróbuj choćby…

Gofry cukiniowe wytrawne

Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa

Placuszki z cukinii ze szparagami

Cukinia w bezglutenowej panierce

Spaghetti z cukinią

A jeśli brakuje Ci inspiracji na dania z warzyw, to zapraszam do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów.

Placuszki z cukinii i kukurydzy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Ilość: 6 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 300 g startej cukinii
  • ½ cebuli
  • 100 g kukurydzy z puszki lub ugotowanej młodej
  • 75-100 g mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej o podobnej zawartości białka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra papryka (można pominąć)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Nadmiar soków wyciskamy.
  2. Dodajemy drobno startą cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Jeśli używamy młodej kukurydzy, po ugotowaniu, odcinamy ziarna od kolby i dodajemy do cukinii.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszamy. Ilość mąki zależy od wilgotności cukinii. Mąka wchłonie soki z warzyw więc po dodaniu, czekamy przez kilka minut aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji.
  4. Ciasto doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Zarówno cukinia, jak i kukurydza są słodkie, warto je przełamać ostrzejszym smakiem np. ostrą papryką, pieprzem czy kminem rzymskim.
  5. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem, dodajemy olej i wykładamy porcje ciasta.
  6. Smażymy na rumiany kolor z każdej ze stron.
  7. Placuszki podajemy na ciepło, z gęstą śmietaną kokosową lub ulubionym dipem.
Placuszki z cukinii i kukurydzy bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Placuszki z cukinii i kukurydzy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.