Brokuły warto jeść surowe, zawierają potas, wapń, witaminę C i mają działanie przeciwnowotworowe. Zachęcam do dodawania ich do koktajli.
Przygotowanie koktajlu zajmuje tylko kilka minut. W prosty sposób uzyskujemy wartościowe danie.
Przed nami początek roku szkolnego, czas pomyśleć o daniach, które zapakujemy do termosów, bidonów czy lunchboxów.
Taki koktajl z brokułem możemy zabrać ze sobą w drogę do pracy.
Jeśli szukasz więcej propozycji na dania na wynos, to z pomocą przychodzi MAGiczna książka, “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Znajdziesz w niej aż 41 takich przepisów. Do końca lata, w Sklepie MAG kupisz ją o 25% TANIEJ.
Zapraszam na koktajl i życzę Smacznego!
Koktajl z surowym brokułem
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański)
Składniki:
- 150 ml napoju konopnego, owsiano-konopnego lub innego roślinnego
- 2-3 większe różyczki brokułu
- 1 jabłko bez skórki
- pół banana lub 3 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej
- sok z cytryny do smaku
- woda niegazowana do rozrzedzenia koktajlu
Przygotowanie:
- Różyczki brokułu myjemy, wkładamy do kielicha blendera wraz z kawałkami miąższu jabłka i bananem.
- Wlewamy napój roślinny, miksujemy dokładnie. W razie konieczności rozrzedzamy koktajl dodając wodę przegotowaną lub średnio-zmineralizowaną.
- Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
- Podajemy najlepiej od razu lub przelewamy do bidonu i zabieramy ze sobą w drogę.
Wskazówki:
Do przygotowania koktajli z użyciem surowych warzyw warto zaopatrzyć się w dobrej jakości blender, które zmiksuje je na krem.
Koktajl na bazie napoju konopnego ma kremową konsystencję i jest dodatkowo wzbogacony o wartościowe białka.
No Replies to "Koktajl z surowym brokułem"